• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قرائت ابن کثیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بحث از قرائت قرآن و قرّاء سبعه پیوسته یکی از مباحث مهم علوم قرآنی بوده است، یکی از قاریانی که قرائت او جزو قرائات سبع قرار گرفته است، «ابن کثیر» مکی است.




ابن کثیر یکی از قرّاء سبعه است که قرائت او در مکه رواج داشت. بزّی یکی از راویان مشهور او بود و روش ویژه‌ای را در قرائت خود اتخاذ کرده بود؛ از جمله صله دادن به میم جمع و هاء ضمیر، عدم اماله یا تقلیل، افزودن هاء ساکن به آخر کلماتی مثل «لم» در هنگام وقف و جز آنها.



عبدالله بن کثیر داری مکی ( ۴۵-۱۲۰) در مکه به دنیا آمد و در عراق اقامت گزید؛ سپس به مکه بازگشته و در هما‌ن‌جا وفات کرده است. این قاری ایرانی الاصل را با وقار و دارای قامتی بلند و تنومند و با گفتاری فصیح و بلیغ وصف نموده‌اند.
ابن کثیر از تابعینی است که گروهی از صحابه را درک و از آ‌‌ن‌ها نقل کرده است. ابی عمرو بصری ـ که خود یکی از قاریان هفتگانه است ـ از او بهره‌ جسته و وی را در زبان عربی از مجاهد داناتر می‌داند.
قرائت او را علاوه بر ابی عمرو بصری، پیشوایانی چون خلیل بن احمد و شافعی نقل کرده‌اند. ابن کثیر تا هنگام مرگ پیشوای مورد پذیرش مردم مکه در قرائت بوده است. بخاری و مسلم در صحیحین از وی نقل حدیث نموده و گروهی او را به وثاقت ستوده‌اند. قرائت ابن کثیر توسط بزّی و قنبل نقل شده، ولی این دو راوی هیچ یک مستقیماً از وی اخذ ننموده‌اند.
[۱] معجم القرائات ج۱، ص۷۹و۸۸.
[۲] البیان ص۱۲۸.
[۳] سراج القاری ص۱۲.
[۴] التمهید ج۲، ص۱۸۷و۲۰۰.
[۵] الوافی ص۱۷.
[۶] تاریخ القرآن(ابو عبدالله زنجانی) ص۵۹.
[۷] التیسیر ص۴.
[۸] الاعلام ج۴، ص۱۱۵.
[۹] پژوهشی در تاریخ قرآن کریم ص۳۱۶.
[۱۰] النشر ج۱، ص۱۲۱.




احمد بن محمد، مولی بنی مخزوم، ملقب به بزّی و مکنّی به ابوالحسن ( ۱۷۰ – ۲۴۰ تا ۲۵۰ ق ) در مکه وفات نموده است. برخی وی را اصلاً از مردم همدان برشمرده‌اند که موذنی مسجد الحرام و پیشوایی تعلیم قرائت را در مکه بر عهده داشته است.
بزّی را در قرائت با القابی چون استاذ، محقق، ضابط، متقن و ثقه ستوده‌اند؛ ولی گروهی حدیث او را ضعیف شمرده‌اند. وی در قرائت از احمد بن محمد معروف به قواس، ابی الاخریط، عبدالله بن زیاد بن عبدالله یسار مکی و ابوالقاسم عکرمه بن سلیمان بهره گرفته است.
[۱۱] الاعلام ج۱، ص۲۰۴.
[۱۲] التیسیر ص۵.
[۱۳] البیان ص۱۲۸.
[۱۴] سراج القاری ص۱۲.
[۱۵] معجم القرائات ج۱، ص۸۸.
[۱۶] التمهید ج۲، ص۲۰۰.
[۱۷] الوافی ص۱۷.
[۱۸] النشر ج۱، ص۱۲۱.
[۱۹] تاریخ القرآن(ابو عبدالله زنجانی) ص۵۹.




 
۱. معجم القرائات ج۱، ص۷۹و۸۸.
۲. البیان ص۱۲۸.
۳. سراج القاری ص۱۲.
۴. التمهید ج۲، ص۱۸۷و۲۰۰.
۵. الوافی ص۱۷.
۶. تاریخ القرآن(ابو عبدالله زنجانی) ص۵۹.
۷. التیسیر ص۴.
۸. الاعلام ج۴، ص۱۱۵.
۹. پژوهشی در تاریخ قرآن کریم ص۳۱۶.
۱۰. النشر ج۱، ص۱۲۱.
۱۱. الاعلام ج۱، ص۲۰۴.
۱۲. التیسیر ص۵.
۱۳. البیان ص۱۲۸.
۱۴. سراج القاری ص۱۲.
۱۵. معجم القرائات ج۱، ص۸۸.
۱۶. التمهید ج۲، ص۲۰۰.
۱۷. الوافی ص۱۷.
۱۸. النشر ج۱، ص۱۲۱.
۱۹. تاریخ القرآن(ابو عبدالله زنجانی) ص۵۹.




سایت معارف قرآن    




جعبه ابزار