• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قریش (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





'''قريش: '' (لِإيلافِ قُرَيْشٍ)
واژه‌ «قريش» به طورى كه بسيارى از مفسران و ارباب لغت گفته‌اند: در اصل به معناى نوعى از حيوانات بزرگ دريايى است كه هر حيوانى را به آسانى مى‌خورد. اين عبارت از ابن عباس معروف است كه وقتى از او سؤال كردند: چرا قريش را «قريش» مى‌نامند؟ در پاسخ چنين گفت: لِدابَّةٍ تَكُوُنُ فِى الْبَحْرِ مِنْ أَعْظَمِ دَوَّابِّ يُقالُ لَها الْقُرَيْشُ، لا تَمُرُّ بِشَىْ‌ءٍ مِنَ الْغَثِّ وَ السَّمِيْنِ الَّا أَكَلَتْهُ!: «اين به خاطر آن است كه در اصل نام حيوانى از بزرگ‌ترين حيوانات دريا است كه به هيچ حيوان لاغر و چاقى نمى‌گذرد مگر اين كه آن را مى‌بلعد»! سپس، از اشعار عرب براى سخن خود شاهد مى‌آورد. بنابراين انتخاب اين نام براى قبيله فوق، به خاطر قدرت و قوت اين قبيله و سوء استفاده‌هايشان از اين قدرت بوده است. ولى بعضى آن را از مادّه «قَرْش» (بر وزن فرش) به معناى «اكتساب» دانسته‌اند؛ چرا كه اين قبيله غالباً به تجارت و كسب مشغول بودند. بعضى نيز اين ماده را به معناى «بازرسى و تفتيش» مى‌دانند و از آنجا كه «قريش» از حال حجاج خبر مى‌گرفتند، و گاه به كمک آن‌ها مى‌شتافتند، اين واژه براى آن‌ها انتخاب شده است.



(لِإِيلَافِ قُرَيْشٍ) (نابودى فيل سواران به خاطر اين بود كه قريش به اين سرزمين مقدّس الفت گيرند و زمينه ظهور پيامبر فراهم شود.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه قريش نام عشيره و دودمان رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) است، كه همگى از نسل نضر بن كنانه‌اند كه نامش قريش نيز بوده است. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. قریش/سوره۲۵، آیه۱.    
۲. ابن فارس، معجم مقایيس اللغه، ج۵، ص۷۰.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۴، ص۱۵۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۷، ص۳۷۴.    
۵. قریش/سوره۱۰۶، آیه۱.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۶۰۲.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲۰، ص۶۲۸.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۲۰، ص۳۶۵.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۷، ص۲۹۵.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱۰، ص۸۲۸.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «قریش»، ص۴۳۹.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره قریش | لغات قرآن




جعبه ابزار