• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

لَنُبَیِّتَنَّهُ (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





لَنُبَيِّتَنَّهُ: (بِاللَّهِ لَنُبَيِّتَنَّهُ)
«لَنُبَيِّتَنَّهُ» از مادّه‌ «تَبْييت» به معناى شبيخون زدن و حمله غافلگيرانه شبانه است، اين تعبير نشان مى‌دهد كه آن‌ها در عين حال از طرفداران صالح بيم داشتند و از قوم و قبيله‌اش وحشت مى‌كردند، لذا براى اين كه به مقصود خود برسند و در عين حال گرفتار خشم طرفداران او نشوند، ناچار نقشه حمله شبانه را طرح و تبانى كردند كه هر گاه به سراغ آن‌ها بيايند- چون مخالفت آن‌ها با صالح (علیه‌السلام) از قبل معلوم بود- متفقاً سوگند ياد كنند: در اين برنامه مطلقاً دخالتى نداشته و حتى شاهد و ناظر صحنه هم نبوده‌اند!



(قَالُوا تَقَاسَمُوا بِاللَّهِ لَنُبَيِّتَنَّهُ وَ أَهْلَهُ ثُمَّ لَنَقُولَنَّ لِوَلِيِّهِ مَا شَهِدْنَا مَهْلِكَ أَهْلِهِ وَ إِنَّا لَصَادِقُونَ) (آن‌ها گفتند: «بياييد به خدا هم قسم شويد كه بر او [۶]     و خانواده‌اش شبيخون مى‌زنيم و آن‌ها را به قتل مى‌رسانيم؛ سپس به ولىِّ دَمْ او مى‌گوييم: ما هرگز از هلاكت خانواده او خبر نداشتيم و در اين گفتار خود راستگو هستيم.»)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه تقاسم به معناى شركت در سوگند است. و كلمه تبييت، به معناى سوء قصد در شب است. و كلمه اهل به معناى آن كسى است كه: يک خانه، او و مثل او را در خود جمع مى‌كند و يا خويشاوندى و يا دين آنان را جمع مى‌نمايد، (پس اهل خانه و اهل دين و اهل بيت، به معناى كسانى است كه يک خانه و يک دين و يک دودمان آن‌ها را با هم جمع كند) و شايد مراد از أهله در آيه مورد بحث، همسر و فرزندان باشد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. نمل/سوره۲۷، آیه۴۹.    
۲. راغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن-دار القلم، ص۱۵۲.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین ت-الحسینی، ج۲، ص۱۹۴.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۵، ص۵۲۵.    
۵. نمل/سوره۲۷، آیه۴۹.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۳۸۱.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۵، ص۵۳۴.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۵، ص۳۷۴.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۸، ص۱۲۲.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۷، ص۳۵۴.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «لَنُبَیِّتَنَّهُ»، ص۴۸۷.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره نمل | لغات قرآن




جعبه ابزار