• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مبادی اراده (خام)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



همان‌گونه که انجام هر فعل اختیاری، به اراده مسبوق است، خود اراده نیز به مبادی و عللی مسبوق است که باعث تحقّق اراده‌ای خاص می‌شوند.



در آیاتی از قرآن به برخی از این مبادی اشاره شده؛ مانند این‌که ایمان آوردن انسان در پی آن است که خداوند، ایمان را محبوب وی قرار داده، در قلب او زینت دهد. پیامبران به واسطه وحی الهی، کارهای نیک را اراده کرده و انجام می‌دهند. امر الهی سبب اراده برخی امور به‌وسیله پیامبران می‌شود. روی‌گردانی از یاد‌ خدا باعث می‌شود که انسان فقط زندگی دنیا را اراده کند. پیروی از شهوات باعث‌می‌شود که شخص، انحراف دیگران را نیز اراده کند و‌...‌.


از دیدگاه فلسفی، مبادی اراده به‌ترتیب تصوّر ، تصدیق و شوق است؛ یعنی در ابتدا چیزی تصوّر می‌شود و بعد از تصوّر، تصدیق به فایده یا ضرر پیدا می‌شود و در اثر این تصدیق، شوق به جذب منفعت که شهوت نامیده می‌شود یا شوق به دفع ضرر که غضب نام دارد، پدید می‌آید و با قوی‌شدن این شوق، اراده تحقّق می‌یابد.

۲.۱ - اقسام تصدیق

تصدیقی که از مبادی اراده است، به سه قسم تقسیم می‌شود:

۲.۱.۱ - تصدیق یقینی

اوّل تصدیق یقینی که تصدیق به خیرات عالم عقل ، یعنی دارالیقین است.

۲.۱.۲ - تصدیق ظنّی

دوم‌ تصدیق ظنّی که تصدیق به خیرات محدود آخرتی است؛ خیراتی که به‌دلیل محدود بودن، ظنّی به‌شمار می‌آیند.

۲.۱.۳ - تصدیق تخیّلی

سوم تصدیق تخیّلی که تصدیق به خیرات دنیایی است؛ خیراتی که به‌دلیل محدودیّت و قابل زوال بودن تخیّلی شمرده می‌شوند. قسم اوّل منشأ پیدایش اراده‌ای می‌شود که مخصوص مقرّبان است. آن‌ها با این اراده، خیرات یقینی را می‌طلبند. قسم دوم، اراده‌ای را پدید می‌آورد که به اصحاب یمین اختصاص دارد. آنان با این اراده، به سمت خیرات‌آخرتی می‌روند. قسم سوم باعث پیدایش اراده‌ای می‌شود که خاص اصحاب شمال است. آنان با این اراده، همه همّت خویش را متوجّه امور دنیایی می‌کنند.
[۷] شرح المنظومه، ج‌۳، ص‌۶۴۸‌.
[۸] شرح الاسماء، ص‌۳۴۴‌-۳۴۹.
[۹] دررالفوائد، ج‌۲، ص‌۸۴‌.



اسد الغابة فی تمییز الصحابه؛ الاغانی؛ الاکمال؛ تاریخ الامم و الملوک، طبری؛ تاریخ الیعقوبی؛ جامع‌البیان عن تأویل آی القرآن؛ جمهرة انساب‌العرب؛ السیرة النبویه، ابن‌هشام؛ المؤتلف و المختلف؛ مجمع‌البیان فی تفسیر القرآن؛ معجم البلدان؛ مناقب آل ابی‌طالب؛ المنتظم فی تاریخ الملوک و الامم؛ المیزان فی تفسیر القرآن.


۱. حجرات/سوره۴۹، آیه۷.    
۲. انبیاء/سوره۲۱، آیه۷۳.    
۳. کهف/سوره۱۸، آیه۷۹.    
۴. کهف/سوره۱۸، آیه۸۲.    
۵. نجم/سوره۵۳، آیه۲۹.    
۶. نساء/سوره۴، آیه۲۷.    
۷. شرح المنظومه، ج‌۳، ص‌۶۴۸‌.
۸. شرح الاسماء، ص‌۳۴۴‌-۳۴۹.
۹. دررالفوائد، ج‌۲، ص‌۸۴‌.



دائرة‌المعارف قرآن کریم مقاله مبادی اراده    



جعبه ابزار