• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مرزهای اعجاز (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«مرزهای اعجاز» ترجمه آیت‌الله سبحانی از مقاله «اعجاز القرآن» کتاب البیان آیت‌الله خویی می‌باشد.



دانشمندان اسلام با براهین و دلایل متقن و استوار، معجزه بودن قرآن را ثابت نموده و در سطح عالی آنرا بررسی کرده‌اند، مخصوصا در قرن معاصر؛ مانند شیخ جواد بلاغی در آلاء الرحمن، هبة الدین شهرستانی در المعجزة الخالدة، علامه طباطبایی در المیزان. مقاله فوق نیز در این زمینه است که مترجم آن را جهت ترجمه انتخاب می‌کند.


البیان شامل فهرست موضوعات، مقدمه و متن ارزنده‌ای می‌باشد. از فصول حساس و ارزنده البیان، مبحث اعجاز قرآن است، مولف موضوعات مربوط به اعجاز قرآن را در مدخل تفسیر خود به سبک دلپذیری مطرح نموده و با بیانی شیوا و دلائلی قاطع و استوا، جهات مختلف اعجاز قرآن را به طور محققانه، تجزیه و تحلیل نموده است و به تمام پرسشها و خرده‌هایی که در این زمینه بوده، با بیانی قاطع، مبرهن و قانع کننده و با زبانی ساده و فهم پذیر، و نظم منطقی و استدلالی پاسخ داده‌اند.


مؤلف پس از بررسی اعجاز از نظر لغت، در تعریف اصطلاحی اعجاز می‌فرمایند: «کسی که مقامی از جانب خدا را ادعا نماید، عملی را گواه بر صدق گفتار خود انجام می‌دهد که از حدود قوانین طبیعی بیرون و دیگران از آوردن آن عاجزند».
[۱] مرزهای اعجاز، ایت الله خوئی، ترجمه ایت الله سبحانی، ص۲۷.
سپس لزوم همراهی ادعای نبوت با دلیل را بررسی کرده و نظریه اشاعره را که داوری عقل در حسن و قبح را نمی‌پذیرند، و متذکر لزوم هماهنگی معجزه با علوم و فنون رایج زمان شده و معتقدند اگر عرب‌ها به معارضه با قرآن موفق شده بودند قطعا آن را در محافل ادبی و اجتماعات بزرگ اعلام می‌کردند. پس از بیان انشای پیامبر نبودن قرآن، معجزه جاودانی و سایر امتیازات آن، نتیجه می‌گیرند که قرآن از نظر اسلوب و بلاغت یک معجزه آسمانی است. پس از آن به صفات الهی و پیامبران در قرآن و مقایسه آن در سایر کتب آسمانی پرداخته و با بررسی برخی محتویات سایر کتب می‌فرمایند: آیا می‌توان این کتاب‌های بی اساس را وحی آسمانی دانست؟
[۲] مرزهای اعجاز، ایت الله خوئی، ترجمه ایت الله سبحانی، ص۸۵.
مصنف انسجام در مضمون و اسلوب و قانون گذاری را اعجاز قرآن دانسته و نمونه‌هایی از آن را در قرآن متذکر می‌شود و می‌فرمایند اسلام دین میانه روی است. خبر از غیب، و توجه به اسرار آفرینش از مسائل اعجاز قرآن است. وی پندارهای پیرامون قرآن مبنی بر مخالف قواعد عربی بودن، همگانی نبودن درک اعجاز قرآن، امکان معارضه با قرآن، اختلاف با عهدین و وجود تناقض در آیات را بی اساس شمرده‌اند. معتقدند: کسیکه به پیامبران سابق ایمان داشته باشد باید به حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ایمان آورد و دیگر به معجزه‌ای که نبوت او را تصدیق کند نیازی نیست.
[۳] مرزهای اعجاز، ایت الله خوئی، ترجمه ایت الله سبحانی، ص۲۲۴.



آیت‌الله سبحانی این کتاب را به درخواست شهید غروی ترجمه کرده است. آیت‌الله خویی پس از ملاحظه ی ترجمه فرموده‌اند «زیبا و شیوا ترجمه شد»، بر اثر اهمیت این فصل گروهی از علاقمندان در خواست ترجمه این فصل به زبان انگلیسی و فرانسه را داشته‌اند.


فهرست موضوعات در ابتدای کتاب و در پاورقی آدرس آیات، روایات، مصادر و منابع و تضیح برخی نکات، اصطلاحات و معرفی اعلام آمده است.


۱. مرزهای اعجاز، ایت الله خوئی، ترجمه ایت الله سبحانی، ص۲۷.
۲. مرزهای اعجاز، ایت الله خوئی، ترجمه ایت الله سبحانی، ص۸۵.
۳. مرزهای اعجاز، ایت الله خوئی، ترجمه ایت الله سبحانی، ص۲۲۴.



نرم افزار مشکات الانوار، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار