• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

هدایت گران بنی اسرائیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن عمل صالح نیکان از ب نی اسرائیل را می‌ستاید، و این از انصاف قرآن است که بعد از بر شمردن سیئاتی که از آنان سر زده مستحقین مدح را نیز مدح می‌کند، و حاصل اینکه: همه بنی اسرائیل خدا و رسول را مخالفت نکرده و بر ضلالت و ظلم پافشاری نداشتند، بلکه پاره‌ای از ایشان مردمی بودند که دیگران را به سوی حق راهنمایی نموده و در میان ایشان به حق و عدالت حکم می‌کردند.ترجمه الميزان، ج‌۸، ص: ۳۷۰



آیات قرآن به برخی از ویژگی های این افراد(هادیان) اشاره شده.

۱.۱ - صبر و یقین

پیشوایان هدایتگر در میان بنی اسرائیل از صبر و یقین، برخوردار بودند.
ولقد ءاتینا موسی الکتـب فلاتکن فی مریة من لقائه وجعلنـه هدی لبنی اسرءیل• وجعلنا منهم ائمة یهدون بامرنا لما صبروا وکانوا بـایـتنا یوقنون. ما به موسی کتاب آسمانی دادیم و شک نداشته باش که او آیات الهی را دریافت داشت و ما آن را وسیله هدایت بنی اسرائیل قرار دادیم! • و از آنان امامان (و پیشوایانی) قرار دادیم که به فرمان ما (مردم را) هدایت می‌کردند چون شکیبایی نمودند، و به آیات ما یقین داشتند.

۱.۱.۱ - رمز پیروزی هادیان

در آیه بعد به افتخاراتی که نصیب بنی اسرائیل در سایه استقامت و ایمان شد اشاره می‌کند، تا درسی برای دیگران باشد، می‌فرماید: " و از آنها امامان و پیشوایانی قرار دادیم، که به فرمان ما امر هدایت خلق خدا را بر عهده گرفتند زیرا آنها شکیبایی کردند و به آیات ما یقین داشتند" (و جعلنا منهم ائمة یهدون بامرنا لما صبروا و کانوا بآیاتنا یوقنون).
در اینجا رمز پیروزی و شرط پیشوایی و امامت را دو چیز شمرده: یکی ایمان و یقین به آیات الهی، و دیگر صبر و استقامت و شکیبایی.
این امر مخصوص بنی اسرائیل نیست، درسی است برای همه امتها و برای مسلمانان دیروز و امروز و فردا که پایه‌های یقین خود را محکم کنند و از مشکلاتی که در طریق به ثمر رساندن خط توحید است نهراسند، صبر و مقاومت را پیشه خود کنند تا ائمه خلق و رهبر امتها در تاریخ عالم شوند.
بحثی که در اینجا باقی می‌ماند این است که آیا منظور از این گروه امامان و پیشوایان در بنی اسرائیل، پیامبرانی هستند که در این قوم وجود داشتند، و یا علماء و دانشمندانی که به فرمان الهی مردم را هدایت به نیکیها می‌کردند در این زمره واردند؟
آیه از این معنی ساکت است، همین اندازه می‌گوید ما جمعی از آنها را امامان هدایت کننده قرار دادیم، اما با توجه به جمله" جعلنا" (قرار دادیم) بیشتر چنین به نظر می‌رسد که منظور پیامبرانی است که از سوی خداوند به این مقام منصوب شدند.

۱.۲ - هدایت ملاکمند

گروهی اندک از قوم موسی، براساس موازین و روشهای حق هدایتگری می‌کردند.
ومن قوم موسی امة یهدون بالحق وبه یعدلون. از قوم موسى، گروهى هستند كه به سوى حق هدايت مى‌كنند و به حق و عدالت حكم مى‌نمايند

۱.۳ - حق محوری

هدایتگران بنی اسرائیل، با حق و حقیقت ملازم بودند
ومن قوم موسی امة یهدون بالحق وبه یعدلون. و از قوم موسى، گروهى هستند كه به سوى حق هدايت مى‌كنند و به حق و عدالت حكم مى‌نمايند
در این صورت، «بالحق» حال برای فاعل «یهدون» است.یعنی «یهدون مصاحبین الحق».
این آیه، تفسیر دعوت و هدایت بحق و مبارزه با شرک و کفر است، یعنی پیامبران از بنی اسرائیل مردم را بتوحید دعوت مینمودند، به این که آفریدگار را بیمانند و بی همتا معرفی می‌نمودند و عدل و نظیر و مانند برای او متصور نیست و مردم را از پرستش غیر آفریدگار باز میداشتند و نیز توحید افعالی پروردگار را بمردم تعلیم می‌نمودند و از آن صفت سلبی تعبیر می‌شود.
[۷] انوار درخشان، ج۷، ص: ۸۴



۱. سجده/سوره۳۲، آیه۲۳..    
۲. سجده/سوره۳۲، آیه۲۴..    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۷، ص:۱۶۶    
۴. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۷، ص:۱۶۸    
۵. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۹..    
۶. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۹..    
۷. انوار درخشان، ج۷، ص: ۸۴



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «هدایت گران بنی اسرائیل (قرآن)».    



جعبه ابزار