• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وقت‌شناسی سیاسی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در انقلاب‌های عظیم، باید به شرائط و آمادگی‌ها توجه داشت، و با توجه به جوانب کار، آن چه برای اسلام مهم‌تر است، به آن اقدام کرد، و به افراد مشکوک، اعتماد نکرد.



پس از رحلت پیامبر عظیم‌الشان اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و پیش آمدن ماجرای سقیفه بنی‌ساعده و انتخاب ابوبکر، جمعی از بنی‌هاشم که در میانشان، عباس عموی پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نیز بود، همراه ابوسفیان، به حضور علی (علیه‌السّلام) آمدند و از آن حضرت درخواست کردند که به عنوان خلیفه رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) با او بیعت نمایند.
حتی ابوسفیان افزود: «اگر اجازه دهی با سپاهی فراوان، پیاده و سواره از تو حمایت می‌کنیم!».
امیرمؤمنان که سابقه سوء ابوسفیان را می‌دانست و شرائط را مساعد نمی‌دید در پاسخ آن‌ها سخنی فرمود که در نهج البلاغه در خطبه ۵ آمده است.
نخست فرمود: ‌ای مردم! امواج کوه پیکر فتنه‌ها را با کشتی‌های نجات درهم بشکنید، و به اختلاف و پراکندگی دامن نزنید.
و در پایان فرمود: و مجتنی الثمرة لغیر وقت ایناعها کالزارع بغیر ارضه: «دست انداختن به میوه‌ای که هنوز نرسیده، مانند بذر پاشی در زمین شوره زار و نامساعد می‌باشد».
امام علی (علیه‌السّلام) با این بیان، توجه داد که در انقلاب‌های عظیم، باید به شرائط و آمادگی‌ها توجه داشت، و با توجه به جوانب کار، آن چه برای اسلام مهم‌تر است، به آن اقدام کرد، و به افراد مشکوک، اعتماد نکرد.


۱. ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج۱، ص۲۱۸-۲۲۱.    



سایت اندیشه قم، بر‌گرفته از مقاله «وقت‌شناسی سیاسی»    



جعبه ابزار