• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پاداش حمد خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



نعمتهای الهی که برای سرای آخرت به عنوان پاداش مؤمنان راستین، که حمد الهی را به جای می‌آورند، تعیین شده چنان است که مایه روشنائی چشم همگان میگردد.



حمد همراه با تسبیح از سوی مؤمنان، موجب بهره مندی از پاداش غیر قابل پیش بینی از جانب خداوند است: «انما یؤمن بـایـتنا الذین... وسبحوا بحمد ربهم... • فلا تعلم نفس ما اخفی لهم من قرة اعین جزاء بما کانوا یعملون؛تنها کسانی به آیات ما ایمان می‌آورند که هر وقت این آیات به آنها یاد آوری شود به سجده می‌افتند، و تسبیح و حمد پروردگارشان را بجای می‌آورند و تکبر نمی‌کنند•... • هیچکس نمی‌داند چه پاداشهای مهمی که مایه روشنی چشمها می‌گردد برای آنها نهفته شده، این جزای اعمالی است که انجام می‌دادند.»

۱.۱ - روشنی چشم

تعبیر به هیچکس نمی‌داند و نیز تعبیر به قرة اعین (آنچه مایه روشنی چشمها است) بیانگر عظمت بی حساب این مواهب و پاداشها است، مخصوصا با توجه به اینکه نفس به صورت نکره در سیاق نفی آمده و به معنی عموم است، و همه نفوس را شامل می‌گردد حتی فرشتگان مقرب خدا و اولیای پروردگار.
تعبیر به قرة اعین بدون اضافه به نفس اشاره به این است که این نعمتهای الهی که برای سرای آخرت به عنوان پاداش مؤمنان راستین تعیین شده چنان است که مایه روشنائی چشم همگان میگردد. قرة از ماده قر (بر وزن حر) به معنی سردی و خنکی است، و از آنجا که معروف است اشک شوق همواره سرد و خنک، و اشک غم و حسرت داغ و سوزان است تعبیر به قرة اعین در لغت عرب به معنی چیزی است که مایه خنک شدن چشم انسان می‌گردد، یعنی اشک شوق را از دیدگانش جاری می‌سازد و این کنایه لطیفی است از نهایت خوشحالی.


۱. سجده/سوره۳۲، آیه۱۵.    
۲. سجده/سوره۳۲، آیه۱۷.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۷، ص۱۴۶.    
۴. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۸، ص۱۰۵.    
۵. فیض کاشانی، محسن، تفسیر صافی، ج۴، ص۱۵۵.    
۶. طباطبائی، سید محمد حسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۳۹۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حمد».    



جعبه ابزار