• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کبر (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




كِبَر (به كسر كاف و فتح باء) از واژگان نهج البلاغه به معنای بزرگى قدر و بزرگى سنّ است از مشتقات این کلمه كِبْرياء (به کسر کاف و سکون باء) به معنی عظمت و حكومت است. كِبْر (به کسر کاف و سکون باء) به معنی بزرگى، تكبّر و خودبينى است. اِسْتِكبار ( به کسر الف، سکون سین و کسر کاف) آن که اظهار بزرگى كند با آن كه اهلش نيست. كُبَّار (به ضم کاف و تشدید باء) مثل طلّاب مبالغه كبير است و مُکابِره (به ضم میم و کسر باء) به معنی غلبه كردن و دشمنى كردن است. تَكابُر (به فتح تاء و ضمه باء) به معنی داراى عظمت و بزرگى شدن است.



كِبَر: کُبُر و کِبَر (مثل قفل و عنب) به معنای بزرگى قدر، بزرگى سنّ نيز آمده است كبرياء به معنی عظمت و حكومت است. كبر (مثل جسر) بزرگى و تكبّر و خودبينى است. استكبار آن است كه اظهار بزرگى كند با آن كه اهلش نيست. «كبّار» مثل طلّاب مبالغه كبير است. مكابره به معنی غلبه كردن و دشمنى كردن است. «كابره: غالبه و عانده» تكابر به معنی داراى عظمت و بزرگى شدن است.


حضرت علی(علیه‌السلام) ثقل اکبر کتاب خدا و ثقل اصغر اهل بیت (علیهم‌السلام) است كه فرموده: «أَلَمْ أَعْمَلْ فِيكُمْ بِالثَّقَلِ الاَْكْبَرِ وَ أَتْرُكْ فِيكُمُ الثَّقَلَ الاَْصْغَرَ» «آيا در ميان شما به قرآن عمل نكردم و آيا اهل بيت را در ميان شما نمى‌گذارم.»

۲.۱ - تكبّر و استكبار

امام (صلوات‌الله‌عليه) در بيشتر محل‌ها، مخصوصا در خطبه ۱۹۲ (قاصعه) درباره بيان تكبّر داد سخن در داده و شیطان را امام المتکبرین خوانده است: «فَعَدُوُّ اللهِ إِمَامُ الْمُتَعَصِّبِينَ وَ سَلَفُ الْمُسْتَكْبِرِينَ»
استكبار و تكبّر دو گونه است، يكى استكبار در مقابل خدا و اوامر او و تسليم نشدن به فرمان‌هاى خداوند نعوذ به الله، ديگرى برتر دانستن خود از ديگران و تحقير آن‌ها و به حساب نياوردن ديگران كه گویى او بر تمام مردمان و بر همه چيزى برترى دارد، اين گونه شخص خود را از همه برتر و بالاتر مى‌داند، ديگران را تحقير مى‌كند و خود را بزرگ مى‌پندارد و... هر دو سبب بدبختى است ولى اوّلى از دومى خطرناک‌تر و مستوجب آتش است.


۱. قرشی بنایی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، ج۲، ص۸۹۱.    
۲. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت-الحسینی، ج۳، ص۴۶۵.    
۳. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، دار القلم، ص۶۹۶.    
۴. شرتونی، سعید، اقرب الموارد، ج۴، ص۵۰۸.    
۵. السید الشریف الرضی، نهج البلاغه ت الحسون، ص۱۷۳، خطبه ۸۶.    
۶. عبده، محمد، نهج البلاغه - ط مطبعه الاستقامه، ص۱۵۳، خطبه ۸۵.    
۷. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۲۰، خطبه ۸۷.    
۸. ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج۶، ص۳۷۳.    
۹. السید الشریف الرضی، نهج البلاغه ت الحسون، ص۴۴۹، خطبه ۱۹۲.    
۱۰. عبده، محمد، نهج البلاغه - ط مطبعه الاستقامه، ص۱۶۲، خطبه ۱۸۷.    
۱۱. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۲۸۶، خطبه ۱۹۲.    
۱۲. ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغة، ج۱۳، ص۱۲۷.    



قرشی بنایی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «کبر»، ج۲، ص۸۹۱.    






جعبه ابزار