• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کتاب الأزمنة و الأمکنة (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کتاب الازمنة و الامکنة در موضوع نجوم و توسط ابو علی احمد بن محمد بن الحسن المرزوقی الاصفهانی به زبان عربی نگارش یافته است.



ابو علی احمد بن محمد بن الحسن المرزوقی الاصفهانی (- ۴۲۱ ق) اهل اصفهان بود. او دارای هوش و استعدادی عالی و صاحب تصانیف نیکو و اهل استدلال و برهان به شمار می‌آمد. وی کتاب سیبویه را نزد ابو علی فارسی قرائت کرد و زمانی که خود از سران دانش و فن بود نزد ابو علی به شاگردی نشست. صاحب بن عباد می‌گوید: از اصفهان سه نفر در علم کامیاب شدند: حائک و حلاج و اسکاف و حائک همان مرزوقی است و... وی معلم اولاد آل بویه در اصفهان بود، زمانی که صاحب بر او وارد شد وی به احترام او برنخاست از اینرو وقتی صاحب به مقام وزارت رسید بر مرزوقی جفا روا داشت.


آثاری که از وی به جامانده طبق گفته یاقوت عبارتند از: کتاب شرح الحماسة ، کتاب شرح المفضلیات ، کتاب شرح الفصیح ، کتاب شرح اشعار هذیل ، کتاب الازمنة و الامکنة، کتاب شرح الموجز ، کتاب شرح النحو .


«الازمنة و الامکنة» شامل موضوعات مهمی است که در گذشته و حال در شناخت علوم مورد توجه بوده و هست. این کتاب درباره طبیعت و حرکت ستارگان و نامهای آنها و نیز قوانین حاکم بر آنها و... بحث می‌کند. علم نجوم به جهت اهمیتی که این دانش در زندگی آنها داشته و دارد از دیر باز مورد توجه انسانها بوده است چرا که بوسیله این علم آگاهی به اوضاع جو و نیز هدایت به وسیله ستارگان و شناخت زمان و اقسام آن و نیز گستره ارتباط بین زمان و مکان و اهمیت این رابطه حاصل می‌شود.
این کتاب مشتمل بر ابواب و فصولی است که مطالب کتاب را در بر می‌گیرد و طبق حروف ابجد مرتب گشته است. مؤلف در ابتدا به آیاتی از قرآن کریم اشاره می‌کند که در آنها خداوند نسبت به نعمتهایی که به بندگان خویش ارزانی داشته است، تذکر می‌دهد. سپس به ذکر اسامی زمان و مکان و اینکه چه وقت ظرف خوانده می‌شوند و نیز گفتار نحویین که زمان را ظرف افعال می‌دانند، پرداخته است.شروع زمان، اقسام زمان، شروع سال طبق همه مذاهب ، یاد کرد
انواع و منازل قمر ، تعریف سال عرب ، فارس و روم و اوقات فصلهای سال ، تعیین اوقات تهجد که خداوند در قرآن کریم یاد آور شده و یا در کلام پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و صحابه آمده است، اعیاد ، ماههای حرام ، ایام معلومات و ایام معدودات ، صلاة وسطی ، لفظ امس ، غد، حول، سنة ، عام و... ، اسامی دهر ، اسامی آسمان و ستارگان و فلک و برج‌ها و خورشید و ماه و هلال و غیره از دیگر مطالب مندرج در این کتاب می‌باشد.


نسخه اصلی چاپ حیدر آباد دکن در ۲ جزء. سال ۱۳۳۲ هجری. نسخه موجود در برنامه که توسط خلیل المنصور تحقیق گشته و آیات آن استخراج شده است از سوی دارا الکتب العلمیة، بیروت در سال ۱۴۱۷ به چاپ رسیده است.
[۵] معجم الادباء، یاقوت حموی، ج۲، ص۵۰۶.



۱. معجم الادباء، یاقوت حموی.
۲. مقدمه محقق کتاب.


۱. والامكنه، المرزوقي، ج۱، ص۱۹.    
۲. الازمنه والامكنه، المرزوقي، ج۱، ص۱۹.    
۳. الازمنه والامكنه، المرزوقي، ج۱، ص۱۰۱.    
۴. والامكنه، المرزوقي، ج۱، ص۱۹.    
۵. معجم الادباء، یاقوت حموی، ج۲، ص۵۰۶.



نرم افزار كتابخانه تراث‌، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : تراجم | کتاب شناسی




جعبه ابزار