• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کظم غیظ متقین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کظم غیظ که فرو بردن خشم می باشد از ویژگیهای اهل تقوا شمرده شده است.



فرو بردن خشم و خویشتن داری، از ویژگیهای اهل تقوا می باشد که در قرآن هم خداوند می فرماید:
... اعدت للمتقین• ... والکـظمین الغیظ...و شتاب کنید برای رسیدن به آمرزش پروردگارتان؛ و بهشتی که وسعت آن، آسمانها و زمین است؛ و برای پرهیزگاران آماده شده است. •همانها که در توانگری و تنگدستی، انفاق می‌کنند؛ و خشم خود را فرو می‌برند؛ و از خطای مردم درمی‌گذرند؛ و خدا نیکوکاران را دوست دارد. .


((آنها بر خشم خود مسلطند))(و الکاظمین الغیظ).((کظم )) در لغت به معنى بستن سر مشکى است که از آب پر شده باشد، و بطور کنایه در مورد کسانى که از خشم و غضب پر مى شوند و از اعمال آن خوددارى مى نمایند بکار مى رود.((غیظ)) به معنى شدت غضب و حالت برافروختگى و هیجان فوق العاده روحى است ، که بعد از مشاهده ناملایمات به انسان دست مى دهد.


و در الدرالمنثور است که بیهقى در تفسیر آیه: ((وَ الْکظِمِینَ الْغَیْظ وَ الْعَافِینَ عَنِ النَّاسِ...)) از على بن الحسین (علیه السلام) روایت آورده که را وى گفت : کنیزى از آن جناب آب به دستش مى ریخت تا براى نماز آماده شود ناگهان آفتابه از دستش بیفتاد،و صورت آن جناب را پاره کرد، حضرت سر بلند کرد و به او نگریست ، کنیزک گفت خداى تعالى مى فرماید: ((وَ الْکظِمِینَ الْغَیْظ ))، حضرت فرمود: ((کظمت غیظى )) کنیزک دنباله آیه را خواند، و گفت : (( وَ الْعَافِینَ عَنِ النَّاسِ))، حضرت فرمود: ((قد عفا الله عنک )) کنیزک آخر آیه را خواند که مى فرماید: ((وَ اللَّهُ یحِب الْمُحْسِنِینَ))، آن جناب فرمود: ((اذهبى فانت حره )).


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۳۳.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۳۴.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۳، ص۱۱۸.    
۴. تر جمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۴، ص۳۳-۳۴.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله «کظم غیظ متقین»    



جعبه ابزار