• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

گواهی امامان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



این مقاله درباره گواه بودن امامان علیهم‌السّلام بر انسان‌ها و اعمال آنها است.



امامان معصوم علیهم‌السّلام بر انسان‌ها و اعمال آنان گواه هستند:
و کذلک جعلنکم امة وسطا لتکونوا شهداء علی الناس...
همان‌گونه (كه قبله شما، يك قبله ميانه است) شما را نيز، امت ميانه‌اى قرار داديم (در حد اعتدال، ميان افراط و تفريط) تا بر مردم گواه باشيد
شاهد بودن در این آیه، به معنای تحمل حقایق اعمال انسان‌ها در دنیا و ادای آن در قیامت است. بنابراین، افراد خاصی شایسته این مقام‌اند و شاهد قرار گرفتن امت نیز برای وجود چنین شاهدانی در بین آنان است. از امام صادق علیه‌السّلام روایت شده است: «گواهان بر امت، ما (امامان) هستیم.».
و قل اعملوا فسیری الله عملکم و رسوله و المؤمنون...
بگو: «عمل كنيد! خداوند و فرستاده او و مؤمنان، اعمال شما را مى‌بينند.
منظور از «المؤمنون» امامان معصوم علیهم‌السّلام است. زیرا رؤیت و آگاهی آنان از اعمال بندگان، در ردیف رؤیت خدا و رسولش آمده است. گفتنی است که در روایت نیز «المؤمنون» به امامان علیهم‌السّلام تفسیر شده است.


در ميان پيروان مكتب اهل‌بيت علیهم‌السلام با توجه به اخبار فراوانى كه از امامان رسيده عقيده معروف و مشهور بر اين است كه پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و امامان از اعمال همه امت آگاه مى‌شوند، يعنى خداوند از طرق خاصى اعمال امت را بر آنها عرضه مى‌دارد.
رواياتى كه در اين زمينه نقل شده بسيار زياد است و شايد در سر حد تواتر باشد كه بعنوان نمونه چند قسمت را ذيلا نقل مى‌كنيم:
از امام صادق علیه‌السلام نقل شده كه فرمود:
تعرض الاعمال على رسول اللَّه اعمال العباد كل صباح، ابرارها و فجارها، فاحذروها، و هو قول اللَّه عز و جل وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ، و سكت‌:"
تمام اعمال مردم هر روز صبح به پيامبر عرضه مى‌شود، اعمال نيكان و بدان، بنا بر اين مراقب باشيد و اين مفهوم گفتار خداوند است كه مي‌فرمايد: وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ، اين را فرمود و ساكت شد".
در حديث ديگرى از امام باقر ع مى‌خوانيم:
ان الاعمال تعرض على نبيكم كل عشية الخميس فليستح احدكم ان تعرض على نبيه العمل القبيح‌!"
تمامى اعمال شما بر پيامبرتان هر عصر پنجشنبه عرضه مى‌شود، بنابراين بايد از اينكه عمل زشتى از شما بر پيامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله عرضه شود شرم كنيد".
[۷] تفسير برهان، ج۲، ص۱۵۸.

باز در روايت ديگرى از امام على بن موسى الرضا علیه‌السلام مى‌خوانيم كه شخصى به خدمتش عرض كرد براى من و خانواده‌ام دعائى فرما، فرمود مگر من دعا نمى‌كنم؟
و اللَّه ان اعمالكم لتعرض على فى كل يوم و ليله‌
" بخدا سوگند، اعمال شما هر شب و روز بر من عرضه مى‌شود". راوى اين حديث مى‌گويد اين سخن بر من گران آمد، امام متوجه شد و به من فرمود:
اما تقرا كتاب اللَّه عز و جل وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ، هو و اللَّه على بن ابى طالب‌:"
آيا كتاب خداوند عز و جل را نمى‌خوانى كه مي‌گويد: عمل كنيد خدا و پيامبرش و مؤمنان عمل شما را مى‌بينند بخدا سوگند منظور از مؤمنان على بن ابى طالب (و امامان ديگر از فرزندان او) مى‌باشد.


۱. بقرة/سوره۲، آیه۱۴۳.    
۲. المیزان، طباطبایی، ذیل آیه.    
۳. نورالثقلین، حویزی، ذیل آیه.    
۴. توبه/سوره۹، آیه۱۰۵.    
۵. نورالثقلین، حویزی، ذیل آیه.    
۶. اصول كافى، کلینی،ج۱، ص۲۱۹.    
۷. تفسير برهان، ج۲، ص۱۵۸.
۸. اصول كافى، کلینی،ج۱، ص۲۱۹.    
۹. تفسير نمونه، مکارم، ج‌۸، ص۱۲۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «گواهی امامان».    



جعبه ابزار