۲۲. امی بودن پیامبر
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
عنوان موضوع اصلي: قرآن
عنوان موضوع فرعي اول: پرسش و پاسخ
عنوان موضوع فرعي دوم: معارف قرآن
زبان: فارسي
نام خانوادگي نويسنده: نامشخص
عنوان مقاله: امى بودن پيامبر
چكيده مقاله: متن مقاله: پرسش
آيا پيامبر اكرم(صلىاللَّهعليهوآله) در دوران رسالتش قادر به كتابت بود؟آيا عدم كتابت نقص نيست ؟چگونه پيامبر فاقد اين كمال بود؟
پاسخ
در اين كه پيامبر اكرم(صلىاللَّهعليهوآله) به مكتب نرفت و خط ننوشت، ميان مورخان،بحثى نيست ؛ همچنان كه در آيه شريفه ۴۸ سورهعنكبوت نيزبه آن تصريح شده است. در محيط حجاز افراد با سواد به اندازهاى كم بودند كه در «مكه» كه مركز حجاز بود، تنها اين تعداد در مردان از ۱۷نفر تجاوز نمىكرد كه مىتوانستند بخوانند و بنويسند و از زنان نيز تنها يك زن بود كه سواد خواندن و نوشتن داشت .
در هر حال، وجود اين صفت در پيامبر اكرم تأكيدى بر زمينه نبوت او بود تا هر گونه احتمالى درباره ارتباط او با ديگران جز ارتباط به خداوند متعال و جهان ماوراى طبيعت در زمينه دعوت او منتفى گردد. بعد از بعثت او نيز به همان حال امى بون تا پايان عمر باقى ماند. ولى يادآورى اين نكته لازم است كه درس نخواندن، غير از بىسواد بودن است ؛ به تعبير ديگر هيچ مانعى ندارد كه آن حضرت، به تعليم الهى، «خواندن» و يا «خواندن و نوشتن» را بداند. بى آن كه نزد انسانى آن را فرا گرفته باشد ؛ زيرا چنين اطلاعى بى ترديد از كمالات انسانى است و مكمل مقام نبوت است. شاهدش آن است كه در روايات نقل شده، پيامبر اكرم مىتوانست بخواند و يا هم توانايى خواندن و هم توانايى نوشتن داشت؛
[۱] اما براى اين كه جايى براى كوچكترين ترديد براى دعوت او نماند، از اين توانايى استفاده نمىكرد.
[۲] پى نوشت:
[۳] . تفسير برهان، ج ۴، ص ۳۳۲، ذيل آيات اول سوره جمعه.
[۴] . ر.ك: تفسير نمونه، ج۶، ص ۴۰۰.
منابع: (ماهنامه ياس، شماره۵)
پيوند مرتبط: تاريخ بارگذاري: ۱۳۸۹/۰۸/۱۷