• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بنی اسرائیل و موسی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله برخی از آیاتی از قرآن کریم که در آنها به آزار و اذیت حضرت موسی علیه السلام توسط بنی اسرائیل اشاره شده است، آورده می شود.



حضرت موسی علیه‌السّلام از سوی بنی اسرائیل مورد آزار اذیت قرار می گرفت.
یـایها الذین ءامنوا لاتکونوا کالذین ءاذوا موسی...(ای کسانی که ایمان آورده‌اید! همانند کسانی نباشید که موسی را آزار دادند؛ و خداوند او را از آنچه در حق او می‌گفتند مبرا ساخت؛ و او نزد خداوند، آبرومند (و گرانقدر) بود!)(فاعل «اذوا»، بنی اسرائیل است. )
واذ قال موسی لقومه یـقوم لم تؤذوننی...((به یاد آورید) هنگامی را که موسی به قومش گفت: «ای قوم من! چرا مرا آزار می‌دهید با اینکه می‌دانید من فرستاده خدا به سوی شما هستم؟!» هنگامی که آنها از حق منحرف شدند، خداوند قلوبشان را منحرف ساخت؛ و خدا فاسقان را هدایت نمی‌کند!)


بنی اسرائیل از دستورات موسی علیه السلام، در ورود به بیت المقدس، تمرد و نافرمانی می کردند.
یـقوم ادخلوا الارض المقدسة...(ای قوم! به سرزمین مقدّسی که خداوند برای شما مقرّر داشته، وارد شوید! و به پشت سر خود بازنگردید (و عقب گرد نکنید) که زیانکار خواهید بود!») قالوا یـموسی انا لن ندخلهآ ابدا ما داموا فیها...((بنی اسرائیل) گفتند: «ای موسی! تا آنها در آنجا هستند، ما هرگز وارد نخواهیم شد! تو و پروردگارت بروید و (با آنان) بجنگید، ما همینجا نشسته‌ایم»!)


بنی اسرائیل از موسی علیه السلام، برای رفع کمبود آب آشامیدنی خود درخواست کردند.
... واوحینآ الی موسی اذ استسقـیه قومه ان اضرب بعصاک الحجر...(ما آنها را به دوازده گروه -که هر یک شاخه‌ای (از دودمان اسرائیل) بود - تقسیم کردیم. و هنگامی که قوم موسی (در بیابان) از او تقاضای آب کردند، به او وحی فرستادیم که: «عصای خود را بر سنگ بزن!» ناگهان دوازده چشمه از آن بیرون جست؛ آنچنان که هر گروه، چشمه و آبشخور خود را می‌شناخت. و ابر را بر سر آنها سایبان ساختیم؛ و بر آنها «مَن» و «سَلوی» فرستادیم؛ (و به آنان گفتیم:) از روزیهای پاکیزه‌ای که به شما داده‌ایم، بخورید! (و شکر خدا را بجا آورید! آنها نافرمانی و ستم کردند؛ ولی) به ما ستم نکردند، لکن به خودشان ستم می‌نمودند.)


بنی اسرائیل دوران موسی علیه‌السّلام برای رفع بیدادگری فرعونیان از آنان و امیددهی آن حضرت به آنها از ایشان انتظار داشتند.
قالوا اوذینا من قبل ان تاتینا ومن بعد ما جئتنا قال عسی ربکم ان یهلک عدوکم ویستخلفکم فی الارض فینظر کیف تعملون.(گفتند: «پیش از آنکه به سوی ما بیایی آزار دیدیم، (هم اکنون) پس از آمدنت نیز آزار می‌بینیم! (کی این آزارها سر خواهد آمد؟)» گفت: «امید است پروردگارتان دشمن شما را هلاک کند، و شما را در زمین جانشین (آنها) سازد، و بنگرد چگونه عمل می‌کنید!»)


بنی اسرائیل از موسی علیه‌السّلام م خواستند که برای آنان خدایی دست ساز، به سان بتهای مشرکان بسازد.
وجـوزنا ببنی اسرءیل البحر فاتوا علی قوم یعکفون علی اصنام لهم قالوا یـموسی اجعل لنآ الـها کما لهم ءالهة...((اما آنها نه تنها پند نگرفتند، بلکه) هنگامی که نیکی (و نعمت) به آنها می‌رسید، می‌گفتند: «بخاطر خود ماست.» ولی موقعی که بدی (و بلا) به آنها می‌رسید، می‌گفتند: «از شومی موسی و کسان اوست»! آگاه باشید سرچشمه همه اینها، نزد خداست؛ ولی بیشتر آنها نمی‌دانند!)
بنی اسرائیل از دستور موسی علیه‌السّلام مبنی بر توکل بر خدا و مبارزه با فرعون تبعیت کردند.
فمآ ءامن لموسی الا ذریة من قومه علی خوف من فرعون وملایهم ان یفتنهم وان فرعون لعال فی الار ض وانه لمن المسرفین((در آغاز،) هیچ کس به موسی ایمان نیاورد، مگر گروهی از فرزندان قوم او؛ (آن هم) با ترس از فرعون و اطرافیانش، مبادا آنها را شکنجه کنند؛ زیرا فرعون، برتری‌جویی در زمین داشت؛ و از اسرافکاران بود!) وقال موسی یـقوم ان کنتم ءامنتم بالله فعلیه توکلوا ان کنتم مسلمین(موسی گفت: «ای قوم من! اگر شما به خدا ایمان آورده‌اید، بر او توکّل کنید اگر تسلیم فرمان او هستید!»)فقالوا علی الله توکلنا ربنا لاتجعلنا فتنة للقوم الظـلمین.(گفتند: «تنها بر خدا توکل داریم؛ پروردگارا! ما را مورد شکنجه گروه ستمگر قرار مده!)


خدا از بنی اسرائیل، برای گوش سپاری و عمل به فرمانهای موسی علیه‌السّلام پیمان گرفت.
واذ اخذنا میثـقکم ورفعنا فوقکم الطور خذوا ما ءاتینـکم بقوة واسمعوا...(و (به یاد آورید) زمانی را که از شما پیمان گرفتیم؛ و کوه طور را بالای سر شما برافراشتیم؛ (و گفتیم:) «این دستوراتی را که به شما داده‌ایم محکم بگیرید، و درست بشنوید!» آنها گفتند: «شنیدیم؛ ولی مخالفت کردیم.» و دلهای آنها، بر اثر کفرشان، با محبت گوساله آمیخته شد. بگو: «ایمان شما، چه فرمان بدی به شما می‌دهد، اگر ایمان دارید!»)
بنی اسرائیل به استماع سخنان موسی علیه‌السّلام و مخالفت با آن اعتراف استهزاآمیز کردند.
واذ اخذنا میثـقکم ورفعنا فوقکم الطور خذوا ما ءاتینـکم بقوة واسمعوا قالوا سمعنا وعصینا واشربوا فی قلوبهم العجل بکفرهم...(در «قالوا سمعنا و عصینا» یک احتمال این است که بنی اسرائیل، این سخن را از روی استهزا به زبان آوردند.)


اشراف بنی اسرائیل با موسی علیه‌السّلام و پیروانش دشمنی داشتند.
فمآ ءامن لموسی الا ذریة من قومه علی خوف من فرعون وملایهم ان یفتنهم...
بنی اسرائیل به موسی علیه‌السّلام اعلام کردند که به خدا ایمان نمی آورند مگر در صورت رؤیت خدا با چشم خود.
واذ قلتم یـموسی لن نؤمن لک حتی نری الله جهرة فاخذتکم الصعقة وانتم تنظرون.(و (نیز به یاد آورید) هنگامی را که گفتید: «ای موسی! ما هرگز به تو ایمان نخواهیم آورد؛ مگر اینکه خدا را آشکارا (با چشم خود) ببینیم!» پس صاعقه شما را گرفت؛ در حالی که تماشا می‌کردید.)


بنی اسرائیل ادعا کردند که از سوی موسی علیه‌السّلام در ماجرای ذبح گاو مورد استهزاء واقع شدند.
واذ قال موسی لقومه ان الله یامرکم ان تذبحوا بقرة قالوا اتتخذنا هزوا قال اعوذ بالله ان اکون من الجـهلین.(و (به یاد آورید) هنگامی را که موسی به قوم خود گفت: «خداوند به شما دستور می‌دهد ماده‌گاوی را ذبح کنید (و قطعه‌ای از بدن آن را به مقتولی که قاتل او شناخته نشده بزنید، تا زنده شود و قاتل خویش را معرفی کند؛ و غوغا خاموش گردد.)» گفتند: «آیا ما را مسخره می‌کنی؟» (موسی) گفت: «به خدا پناه می‌برم از اینکه از جاهلان باشم!»)
غذاهای متنوع، خواسته بنی اسرائیل از موسی علیه‌السّلام بود.
واذ قلتم یـموسی لن نصبر علی طعام وحد فادع لنا ربک یخرج لنا مما تنـبت الارض من بقلها وقثائها و فومها و عدسها و بصلها...(و (نیز به خاطر بیاورید) زمانی را که گفتید: «ای موسی! هرگز حاضر نیستیم به یک نوع غذا اکتفا کنیم! از خدای خود بخواه که از آنچه زمین می‌رویاند، از سبزیجات و خیار و سیر و عدس و پیازش، برای ما فراهم سازد.» موسی گفت: «آیا غذای پست‌تر را به جای غذای بهتر انتخاب می‌کنید؟! (اکنون که چنین است، بکوشید از این بیابان) در شهری فرود آئید؛ زیرا هر چه خواستید، در آنجا برای شما هست.» و (مهر) ذلت و نیاز، بر پیشانی آنها زده شد؛ و باز گرفتار خشم خدائی شدند؛ چرا که آنان نسبت به آیات الهی، کفر می‌ورزیدند؛ و پیامبران را به ناحق می‌کشتند. اینها به خاطر آن بود که گناهکار و متجاوز بودند.)


بنی اسرائیل از موسی علیه‌السّلام درخواستهای نابجایی(رؤیت خدا و...) داشتند.
‌ام تریدون ان تسـلوا رسولکم کما سئل موسی من قبل ومن یتبدل الکفر بالایمـن فقد ضل سواء السبیل.(آیا می‌خواهید از پیامبر خود، همان تقاضای (نامعقولی را) بکنید که پیش از این، از موسی کردند؟! (و با این بهانه‌جویی‌ها، از ایمان آوردن سر باز زدند.) کسی که کفر را به جای ایمان بپذیرد، از راه مستقیم (عقل و فطرت) گمراه شده است.)
بنی اسرائیل، خواهان نشان دادن خدا به آنان از سوی موسی علیه‌السّلام بودند.
یسـلک اهل الکتـب... فقد سالوا موسی اکبر من ذلک فقالوا ارنا الله جهرة...(اهل کتاب از تو می‌خواهند کتابی از آسمان (یکجا) بر آنها نازل کنی؛ (در حالی که این یک بهانه است؛) آنها از موسی، بزرگتر از این را خواستند، و گفتند: «خدا را آشکارا به ما نشان ده!» و بخاطر این ظلم و ستم، صاعقه آنها را فرا گرفت. سپس گوساله (سامری) را، پس از آن همه دلایل روشن که برای آنها آمد، (به خدایی) انتخاب کردند، ولی ما از آن درگذشتیم (و عفو کردیم) و به موسی، برهان آشکاری دادیم.)


بنی اسرائیل به گوساله پرستی، پس از غیاب موسی علیه‌السّلام و رفتن آن حضرت به میقات گرایش پیدا کردند.
واتخذ قوم موسی من بعده من حلیهم عجلا جسدا له خوار الم یروا انه لایکلمهم ولایهدیهم سبیلا اتخذوه وکانوا ظــلمین.
بنی اسرائیل به هارون علیه‌السّلام اعلام کردند گوساله پرستی تا برگشتن موسی علیه‌السّلام (از میقات) ادامه خواهد داشت.
فاخرج لهم عجلا جسدا له خوار فقالوا هـذا الـهکم والـه موسی فنسی (و برای آنان مجسمه گوساله‌ای که صدایی همچون صدای گوساله (واقعی) داشت پدید آورد؛ و (به یکدیگر) گفتند: «این خدای شما، و خدای موسی است!» و او فراموش کرد (پیمانی را که با خدا بسته بود)!) ولقد قال لهم هـرون من قبل یـقوم انما فتنتم به وان ربکم الرحمـن فاتبعونی واطیعوا امری(و پیش از آن، هارون به آنها گفته بود: «ای قوم من! شما به این وسیله مورد آزمایش قرار گرفته‌اید! پروردگار شما خداوند رحمان است! پس، از من پیروی کنید، و فرمانم را اطاعت نمایید!»)قالوا لن نبرح علیه عـکفین حتی یرجع الینا موسی.(ولی آنها گفتند: «ما همچنان گرد آن می‌گردیم (و به پرستش گوساله ادامه می‌دهیم) تا موسی به سوی ما بازگردد!»)


موسی علیه‌السّلام دارای موقعیتی مهم تر از هارون علیه‌السّلام در بین بنی اسرائیل بود.
فاخرج لهم عجلا جسدا له خوار فقالوا هـذا الـهکم والـه موسی فنسی ولقد قال لهم هـرون من قبل یـقوم انما فتنتم به وان ربکم الرحمـن فاتبعونی واطیعوا امری قالوا لن نبرح علیه عـکفین حتی یرجع الینا موسی.


۱. احزاب/سوره۳۳، آیه۶۹.    
۲. مجمع البیان، طبرسی، ج۸، ص۱۸۴.    
۳. صف/سوره۶۱، آیه۵.    
۴. مائده/سوره۵، آیه۲۱.    
۵. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج‌۵، ص۴۶۸.    
۶. مائده/سوره۵، آیه۲۴.    
۷. اعراف/سوره۷، آیه۱۶۰.    
۸. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج‌۸، ص۳۷۱.    
۹. اعراف/سوره۷، آیه۱۲۹.    
۱۰. اعراف/سوره۷، آیه۱۳۸.    
۱۱. یونس/سوره۱۰، آیه۸۳ - ۸۵.    
۱۲. بقره/سوره۲، آیه۹۳.    
۱۳. بقره/سوره۲، آیه۹۳.    
۱۴. مجمع البیان، طبرسی، ج۱، ص۳۰۷.    
۱۵. یونس/سوره۱۰، آیه۸۳.    
۱۶. بقره/سوره۲، آیه۵۵.    
۱۷. بقره/سوره۲، آیه۶۷.    
۱۸. بقره/سوره۲، آیه۶۱.    
۱۹. بقره/سوره۲، آیه۱۰۸.    
۲۰. نساء/سوره۴، آیه۱۵۳.    
۲۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۴۸.    
۲۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج‌۶، ص۳۷۰.    
۲۳. طه/سوره۲۰، آیه۸۸.    
۲۴. طه/سوره۲۰، آیه۹۰.    
۲۵. طه/سوره۲۰، آیه۹۱.    
۲۶. طه/سوره۲۰، آیه۸۸.    
۲۷. طه/سوره۲۰، آیه۹۰.    
۲۸. طه/سوره۲۰، آیه۹۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بنی اسرائیل و موسی علیه‌السّلام».    



جعبه ابزار