• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علی شیروانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«علی شیروانی»، در سال ۱۳۴۳، در تهران متولد شد.



در سال ۵۶ به فراگیری علوم حوزوی علاقه مند گشته، فراگیری علوم حوزوی را در مدرسه ملا محمد جعفر (معروف به مدرسه مجتهدی)، آغاز کرد و هم زمان با گذراندن دوره دبیرستان (در رشته ریاضی- فیزیک)، صرف ، نحو ، معانی ، بیان ، منطق ، اصول فقه و فقه را نزد اساتید برجسته حوزه تهران ( آیة الله ضیاءآبادی ، آیة الله رحمانی ، آیة الله رئوفی و دیگران)، فراگرفت. در سال ۶۱، پس از اخذ دیپلم، برای ادامه تحصیل به قم هجرت کرد. در سال تحصیلی ۶۴- ۶۵، بنا بر تقاضای امام جمعه وقت و مدیر مدرسه، برای تدریس به حوزه علمیه مسجد سلیمان عزیمت نمود. وی، در آن جا دروس مختلف، از جمله منطق، معالم الاصول و شرح لمعه را تدریس کرد.


در سال ۶۵، با کسب امتیاز عالی و درجه ممتازی، دوره سطح حوزه را به پایان رساند و به طور فعال و جدی، دوره خارج فقه و اصول را آغاز کرد و از محضر آیات عظام وحید خراسانی و میرزا جواد آقا تبریزی بهره مند شد. به سبب علاقه فراوان به دیدگاه‌های اصولی شهید صدر ، به حوزه اصولی ایشان راه یافت و از محضر شاگردان برجسته آن شهید سعید، آیة الله حائری و آیة الله شاهرودی ، بهره برد.


هم زمان با تحصیل فقه، اصول، فلسفه ، کلام و تفسیر را از محضر اساتید بزرگوار، آیات معظم، حسن زاده و جوادی آموخت.


وی، از همان آغاز به تدریس علاقه داشت. در بدو ورود به قم (سال ۶۱)، معالم الاصول را تدریس کرد و پیش از آن، در تهران ، ادبیات و منطق می‌گفت. از سال ۶۱ تا کنون (سال ۸۱)، علاوه بر کتاب‌های رسمی حوزه (مانند اصول فقه ، معالم الاصول، شرح لمعه، حاشیه، رسائل و کفایة الاصول )، حلقات اصول شهید صدر، بدایة الحکمة ، نهایة الحکمة ، کشف المراد ، اشارات و تنبیهات و بسیاری از کتاب‌های دیگر را در حوزه و یا دانشگاه تدریس کرد. در دوران تحصیل، به چیزی جز کسب دانش نمی‌اندیشید و برای تبلیغ جز به جبهه نرفت.


وی، هم زمان با حضور فعال در حوزه علمیه قم - که تا کنون ادامه دارد- در دانشگاه نیز به تحصیل و تدریس اشتغال داشت. در سال ۷۰، از میان تقریبا ۵۰۰ تن از فضلای شرکت کننده در آزمون ورودی کارشناسی ارشد الهیات و معارف، رتبه نخست را به دست آورد و در سال ۷۹ از رساله دکترای خود در دانشگاه تربیت مدرس، دفاع کرد و در رشته فلسفه و کلام فارغ التحصیل شد.


ایشان، در عرصه تحقیق و نگارش حضوری فعال و جدی داشته و دارد. از میان نوشته هایش برخی رسما و برخی عملا به عنوان متن درسی در حوزه و یا دانشگاه مورد استفاده قرار گرفته است، از جمله: « کلیات فلسفه » و « تحریر منطق » (در حوزه‌های علمیه خواهران در سراسر کشور)؛ « درس نامه عقاید » (در مرکز جهانی علوم اسلامی برای عموم طلاب غیر ایرانی)؛ « منطق» و « شرح بدایة الحکمه » (از جمله کتب برگزیده سال ۷۳ در رشته‌های الهیات و فلسفه)؛ « ترجمه اللمعة الدمشقیة » (در رشته‌های حقوق و نیز در حوزه‌های علمیه)؛ « معارف اسلامی در آثار شهید مطهری » و « اخلاق اسلامی و مبانی نظری آن » (در دروس عمومی معارف و اخلاق ).
کتاب‌های « سرشت انسان »، « منابع اندیشه مذهبی شیعه »، « فرااخلاق »، « اخلاق هنجاری »، « ترجمه الروضة البهیة » (تا کنون ۷ جلد آن منتشر شده)، « شرح نهایة الحکمة » و « شرح منازل السائرین » از دیگر آثار قلمی نامبرده است.
از ایشان چندین مقاله در مجله‌های علمی معتبر (مانند خردنامه صدرا، قبسات، نامه مفید، ذهن و معرفت) منتشر شده است.
« تصحیح شرح حکمة الاشراق » (در دست انتشارات حکمت)، « ترجمه کشف المراد » (در دست انتشارات سروش) و « سیمای جهاد و مجاهدان در قرآن » (در دست مرکز جهانی علوم اسلام)، از دیگر آثار ایشان است که هنوز منتشر نشده است.
آخرین نوشته ایشان که پژوهش برگزیده کنگره دین پژوهان بوده است، به نام «مبانی نظری تجربه دینی»، توسط بوستان کتاب قم منتشر شده است.


نرم افزار جامع اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار