احادیث مربوط به مهدى (عج) را عدّه اى از بزرگان آورده اند، از آن جمله است، ابوداوود، ترمذى، ابن ماجه، بزار، حاكم، طبرانى، ابویعلى. سند این احادیث،برخى، صحیح و برخى دیگر، حسن و یا ضعیف است.
[۱] عون المعبود، (شرح سنن ابى داود)، ج ۱۱، ص ۳۶۲(به نقل از الطریق الى المهدى المنتظر، سعید ایوب، ص۱).
یكى دیگر از علماى اهل سنّت مى نویسد:
روایات فراوانى درباره ى مهدی (عج) وارد شده به حدّى كه به حدّ تواتر مى رسد. این امر، در میان علمای اهل سنّت شیوع دارد، به گونه اى كه از جمله معتقدات آنان به شمار مى آید. نیز یكى دیگر از علمای اهل سنّت نوشته است:
احادیث مهدی(علیه السلام) به طرق گوناگون و متعدّد،از صحابه نقل، و بعد از آنان، از تابعان، نقل شده است، به گونه اى كه مجموع آن ها، مفید علم قطعى است.به همین دلیل، ایمان به ظهور مهدی،واجب است، همان گونه اى كه این وجوب، در نزد اهل علم ثابت بوده و درعقائد اهل سنت و جماعت، مدوّن شده است.
[۲]نظم المتناثر فى الحدیث المتواتر، ص ۲۲۶. (به نقل از الطریق الى المهدى المنتظر، ص ۹۱).
[۴]الإمام المهدى(علیه السلام)، شیخ محمد باقرایروانى، ص ۱۱.
هر چند این مسئله، مورد اتّفاق اهل سنّت و شیعه است،امّا تعداد انگشت شمارى از اهل سنّت، احادیث مربوط به امام مهدى (عج) را ضعیف مى انگارند. مثلاً، ابن خلدون در تاریخ خود، این احادیث را ضعیف مى شمارد.
البتّه، این دو، دلیلى برادعاى خود نیاورده اند و تنها به مطالبى واهى استنادكرده اند. سخنان آن دو، از سوى دیگر علمای اهل سنّت، به شدت ردّ شده است. و در تألیفات علمای شیعه نیز به آن دو پاسخ داده شده است.
بنابراین، ضعیف شمردن احادیث از سوى وى خدشه اى براتّفاق نظر اهل سنّت در مورد ظهور مهدى (عج) واردنمى كند; زیرا، این اعتقاد، ناشى از كثرت احادیثى است كه از طرق عامه نقل شده است.
ما، در زیر، به ذكربرخى از كسانى كه از این گونه احادیث را در كتاب هاى خود آورده اند، مى پردازیم، هر چند، تقریباً، مى توان ادعا كرد كه تمام كتاب هاى معتبر [[حدیثى اهل
سنّت]]، حدّاقل، چند مورد از احادیث امام مهدی (عج) راذكر كرده اند:
۱- ابن سعد (متوفى ۲۳۰ هـ); ۲- ابن ابى شیبه (متوفى ۲۳۵ هـ);
۳- احمد بن حنبل (متوفى ۲۴۱ هـ); ۴- بخارى (متوفى ۲۷۳ هـ);
۵- مسلم (متوفى ۲۶۱ هـ); ۶- ابن ماجه (متوفى ۲۷۳);
۷- ابوبكر اسكافى (متوفى ۲۷۳ هـ); ۸- ترمذى (متوفى ۲۷۹ هـ);
۹- طبرى (متوفى ۳۸۰); ۱۰- ابن قتیبه دینورى (متوفى ۲۷۶);
۱۱- بربهارى (متوفى ۳۲۹); ۱۲- حاكم نیشابورى (متوفى ۴۰۵);
۱۳- بیهقى (متوفى ۴۵۸); ۱۴- خطیب بغدادى (متوفى۴۶۳);
۱۵- ابن اثیر جزرى (متوفى ۶۰۶).
[۸]در مورد كسانى كه به ذكر احادیث مربوط به امام مهدى(علیه السلام)پرداخته اند،به: المهدی المنتظرفی الفكر الاسلامى، ص ۲۶ ـ ۲۹ مراجعه شود.
اوصافى كه در كتاب هاى اهل سنّت براى امام مهدی(علیه السلام) ذكر شده، بر گرفته از احادیثی است كه آنان از پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) نقل مى كنند ودر كلیات، با اوصاف ذكر شده در كتاب هاى علمای شیعه ،فرقى ندارد:
۱- عن النبى(صلى الله علیه وآله) أَنّه قال: «لاتذهب الدنیا حتّى یملك العرب رجلٌ من أهل بیتى یواطىء اسمه اسمی;
دنیا به پایان نمى رسد، مگر آن كه مردى از اهل بیت من كه اسمش اسم من است، مالك عرب
شود».
۲- عن النبى(صلى الله علیه وآله): «لا تقوم الساعهُ حتّى تملأ الأرض ظلماً و جوراً و عدواناً ثم یخرج من أهل بیتى مَن یملأها قسطاً وعدلا كما ملئت ظلماً وجوراً;
قیامت بر پا نمى شود تا این كه زمین پراز ظلم و جور و دشمنى شود و سپس از اهل بیت من، شخصى ظهور مى كند كه زمین را پر از عدل و قسط مى كند همان گونه كه پر از ظلم و جور شده بود».
۳- عبدالله بن مسعود از پیامبر(صلى الله علیه وآله)نقل مى كند كه آن حضرت فرمود:
«لو لم یبق من الدنیا یوم لطول الله ذالك الیوم حتّى یبعثَ فیه رجلا منّى أوْ من أهل بیتی یملأ الارض قسطاً وعدلا كما ملئت ظلماً و جوراً;
اگر ازدنیا، فقط یك روز باقى بماند، خداون د، آن روز راطولانى مى كند تا در آن روز، مردى از من یا از اهل بیت من،مبعوث شود و زمین را پر از قسط و عدل كند،
همان گونه كه پر از ظلم و جور شده بود».
براى نمونه، چند مورد از اقوال اهل سنّت نقل مى شود:
۱- حافظ سلیمان حنفى مى گوید: «خبر معلوم نزدمحقّقان و موثقان، این است كه ولادت قائم (عج) در شب پانزدهم شعبان (۲۵۵. ق) در شهر سامرا واقع شده است».
[۱۹] ینابیع الموده، شیخ سلیمان قندوزى حنفى، ص ۱۷۹.
بنابراین، اگر برخى از اهل سنّت مى گویند: «حضرت مهدی (عج) به دنیا نیامده است.»، ادعایى بى اساس است كه حتّى با گفته ها و نوشته هاى بزرگان خودشان نیزسازگار نیست.
شاید برخى از اهل سنّت همانند ابن حجر هیثمى، طولانى بودن عمر را دلیل بر عدم ولادت امام مهدی (عج) بدانند، ولى باید گفت، خدایی كه قادر است عیسی بن مریم را زنده نگه دارد تا به مهدی (عج) اقتدا كند و یونس را در شكم ماهى محافظت كند و یا به نوح پیامبر، نهصد و پنجاه سال عمر بدهد، آیا قدرت ندارد به مهدی (عج) عمر طولانى عنایت كند؟