• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آب‌های جهنم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله به بررسی آیاتی که مربوط به عذاب جهنمیان با آب‌های داغ و سوزان جهنم هست، می‌پردازیم.



... یصب من فوق رءوسهم الحمیم. «اینها دو گروهند که درباره پروردگارشان به مخاصمه و جدال پرداختند: کسانی که کافر شدند لباس‌هائی از آتش برای آنها بریده می‌شود، و مایع سوزان و جوشان بر سر آنها فرو می‌ریزند».
ثم صبوا فوق راسه من عذاب الحمیم. «سپس بر سر او از عذاب سوزان بریزید!».


... یصب من فوق رءوسهم الحمیم• یصهر به ما فی بطونهم والجلود. «اینها دو گروهند که درباره پروردگارشان به مخاصمه و جدال پرداختند: کسانی که کافر شدند لباس‌هائی از آتش برای آنها بریده می‌شود، و مایع سوزان و جوشان بر سر آنها فرو می‌ریزند. آنچنان که هم درونشان را آب می‌کند».


الذین کذبوا بالکتـب وبما ارسلنا به رسلنا... • ... یسحبون• فی الحمیم...
«کسانی که کتاب (آسمانی) و آنچه را بر فرستادگان خود نازل کردیم تکذیب کردند، اما به زودی (نتیجه کار خود را) می‌فهمند. در آن هنگام که غل‌ها و زنجیرها بر گردن آنان قرار گرفته و آنها را می‌کشند».


واصحـب الشمال ما اصحـب الشمال• فی سموم وحمیم. «و اصحاب شمال چه اصحاب شمالی؟ (که نامه اعمالشان به نشانه جرمشان به دست چپ آنها داده می‌شود). آنها در میان بادهای کشیده و آب سوزان قرار دارند».


واما ان کان من المکذبین الضالین• فنزل من حمیم. «اما اگر او از تکذیب کنندگان گمراه باشد، با آب جوشان دوزخ از او پذیرائی می‌شود!».
گروه سوم که در اوائل سوره از آنها به عنوان اصحاب الشمال یاد شده بود، می‌فرماید: (اما اگر او از تکذیب کنندگان گمراه باشد...) (و اما ان کان من المکذبین الضالین). (با آب جوشان دوزخ و حرارت و سموم آن از او پذیرائی می‌شود)! (فنزل من حمیم). و (سپس سرنوشت او ورود در آتش جهنم است) (و تصلیة جحیم).
آری در همان آستانه مرگ نخستین عذاب‌های الهی را می‌چشند، و طعم تلخ کیفرهای قیامت در قبر و برزخ در کام جانشان فرو می‌رود، و از آنجا که سخن از حال محتضر است مناسب این است که جمله (نزل من حمیم) اشاره به عذاب برزخی باشد (و تصلیة جحیم) اشاره به عذاب قیامت، این معنی در روایات متعددی نیز از ائمه اهل بیت نقل شده است.


هـذه جهنم... • یطوفون بینها وبین حمیم ءان. «این همان دوزخی است که مجرمان آنرا انکار می‌کردند. امروز در میان آن آب سوزان در رفت و آمدند!».
خداوند در این آیه می‌فرماید: (این همان دوزخی است که مجرمان پیوسته آنرا انکار می‌کنند) (هذه جهنم التی یکذب بها المجرمون). در اینکه مخاطبین حاضران در محشرند و این سخن در قیامت به آنها گفته می‌شود؟ و یا مخاطب شخص پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌باشد، و در دنیا به او گفته شده است؟ مفسران تفسیرهای مختلفی دارند، ولی قرائنی در آیه وجود دارد که معنی دوم را تقویت می‌کند زیرا تعبیر به فعل مضارع (یکذب) و استفاده از جمله غائب با عنوان (مجرمون) بیانگر این است که خداوند به پیامبرش صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌گوید: این اوصاف دوزخی است که همواره مجرمان در این دنیا آنرا انکار می‌کنند، و یا اینکه مخاطب همه انس و جن هستند که به آنها هشدار می‌دهد جهنمی که مجرمان آنرا انکار می‌کنند دارای چنین اوصافی است که می‌شنوید، باید به هوش باشید، عاقبت کارتان به آنجا نرسد.


۱. حج/سوره۲۲، آیه۱۹.    
۲. دخان/سوره۴۴، آیه۴۸.    
۳. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۱، ص۲۰۵.    
۴. حج/سوره۲۲، آیه۱۹.    
۵. حج/سوره۲۲، آیه۲۰.    
۶. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۴، ص۵۵.    
۷. غافر/سوره۴۰، آیه۷۰ - ۷۲.    
۸. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۰، ص۱۷۰.    
۹. واقعه/سوره۵۶، آیه۴۱.    
۱۰. واقعه/سوره۵۶، آیه۴۲.    
۱۱. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۳، ص۲۲۸.    
۱۲. واقعه/سوره۵۶، آیه۹۲.    
۱۳. واقعه/سوره۵۶، آیه۹۳.    
۱۴. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۳، ص۲۸۴.    
۱۵. رحمن/سوره۵۵، آیه۴۳.    
۱۶. رحمان/سوره۵۵، آیه۴۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «آب‌های جهنم».    



جعبه ابزار