• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آثار غزوه بدر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



برای غزوه بدر آثاری ذکر شده است.



جنگ بدر ، سبب تحقق وعده‌های خداوند درباره شکست کافران بوده است.
واذ یعدکم الله احدی الطآئفتین انها لکم وتودون ان غیر ذات الشوکة تکون لکم ویرید الله ان یحق الحق بکلمـته ویقطع دابر الکـفرین.و (به ياد آوريد)هنگامى را كه خدا يكى از دو دسته (كاروان تجارتى قريش يا سپاه ابوسفيان) را به شما وعده داد كه از آن شما باشد و شما دوست داشتيد كه دسته بى‌سلاح براى شما باشد و(لى) خدا مى‌خواست‌حق(= اسلام ) را با كلمات خود ثابت و كافران را ريشه‌ كن كند .
یعنى به یاد آرید زمانى را که خداوند به شما وعده مى دهد (غلبه بر یکى از دو طائفه عیر و نفیر را)؛ خداوند در این آیه نعمتها و سنتهاى خود را براى ایشان برمى شمارد تا چنین بصیرتى بهم برسانند که خداى سبحان امرى به ایشان نمى کند و حکمى بر ایشان نمى آورد مگر بحق و در آن مصالح و سعادت ایشان و به نتیجه رسیدن مساعى ایشان را در نظر مى گیرد، و وقتى داراى چنین بصیرتى شدند دیگر در میان خود اختلاف نکرده ، و نسبت به آنچه که خداوند براى آنان مقدر کرده و پسندیده اظهار کراهت ننموده بلکه امر خود را به او محول نموده و او و رسول او را اطاعت مى کنند.و منظور از (( طائفتین )) دو طایفه عیر و نفیر مى باشند که مقصود از ((عیر)) قافله چهل نفرى قریش است که با مال التجاره و اموال خود از مکه به شام مى رفت ، و همچنین از شام به مکه باز مى گشت ، و ابو سفیان هم در میان ایشان بود، و مقصود از ((نفیر)) لشکر قریش است که قریب به هزار نفر بودند ((و لشکر اسلام پس از دست نیافتن به مال التجاره آنان در بدر با خود آنان روبرو شدند)) ، و ((احدى الطائفتین)) مفعول دوم ((یعدکم)) و جمله ((انها لکم)) بدل از آن است ، و جمله ((و تودون)) در موضع حال است ، و مقصود از ((غیر ذات الشوکه)) آن طایفه بى شوکت است که عبارت است از همان چهل نفر حامل مال التجاره که قوا و نفراتشان از نفیر کمتر بود، و (( شوکت )) به معناى تیزى و برندگى است ، چون این کلمه استعاره از ((شوک)) به معناى خار است .
( این آیه به داستان بدر اشاره می‌کند که اولین جنگ در اسلام است و منظور از «طائفتین» دو طایفه «عیر» (قافله تجاری قریش) و «نفیر» (لشکریان قریش) می‌باشد که مسلمین با لشکریان قریش روبه رو شدند. )


جنگ بدر در تحکیم پایه‌های توحید و آیین اسلام و شکست شرک و کفر تاثیر عمیق داشته است.
واذ یعدکم الله احدی الطآئفتین انها لکم وتودون ان غیر ذات الشوکة تکون لکم ویرید الله ان یحق الحق بکلمـته ویقطع دابر الکـفرین• لیحق الحق و یبطل البـطل و لو کره المجرمون.و ياد آوريد     هنگامى را كه خدا يكى از دو دسته (كاروان تجارتى قريش يا سپاه ابوسفيان) را به شما وعده داد كه از آن شما باشد و شما دوست داشتيد كه دسته بى‌سلاح براى شما باشد و(لى۹ خدا مى‌خواست‌حق (=اسلام) را با كلمات خود ثابت و كافران را ريشه‌ كن كند(۷)تا حق را ثابت و باطل را نابود گرداند هر چند بزهكاران خوش نداشته باشند (۸)از ظاهر سیاق برمى آید که ((لام)) در ((لیحق)) براى غایت است ، و کلمه مذکور تا آخر آیه متعلق به جمله ((یعدکم الله)) باشد، و بنا بر این ، معناى آیه چنین مى شود: اگر خداوند به شما چنین وعده اى داد - و او هرگز خلف وعده نمى کند - براى این بود که بدین وسیله حق را تثبیت کرده ، و باطل را باطل معرفى نماید هر چند کفار نخواسته باشند و بلکه کراهت داشته باشند.


جنگ بدر، میدان و صحنه تمایز حق و باطل بوده است.
واعلموا انما غنمتم من شیء فان لله خمسه... ان کنتم ءامنتم بالله ومآ انزلنا علی عبدنا یوم الفرقان...و بدانيد كه هر چيزى را به غنيمت گرفتيد يك پنجم آن براى خدا و پيامبر و براى خويشاوندان [۹]     و يتيمان و بينوايان و در راه‌ماندگان است اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز جدايى (حق از باطل) روزى كه آن دو گروه با هم روبرو شدند نازل كرديم ايمان آورده‌ايد و خدا بر هر چيزى تواناست.منظور از یوم الفرقان روز بدر است به شهادت اینکه دنبالش فرمود: ((یوم التقى الجمعان)) ، زیرا آن روزى که خداوند حق و باطل را روبروى هم قرار داد و آن دو را از هم جدا کرد و به تصرف خود حق را احقاق و با یارى نکردنش از باطل آن را ابطال نمود همان روز بدر بود. و جمله (( و الله على کل شى ء قدیر )) به منزله تعلیل است براى جمله ((یوم الفرقان)) نظر به دلالتى که دارد بر اینکه خداوند حق را از باطل جدا کرد، مثل اینکه گفته شده باشد: خدا بر هر چیزى قادر است ، و به همین دلیل مى تواند حق و باطل را از هم جدا سازد. .


جنگ بدر، میدان رویارویی جبهه ایمان و کفر به شمار می رفته است.
واعلموا انما غنمتم من شیء فان لله خمسه... ان کنتم ءامنتم بالله ومآ انزلنا علی عبدنا... یوم التقی الجمعان...و بدانيد كه هر چيزى را به غنيمت گرفتيد يك پنجم آن براى خدا و پيامبر و براى خويشاوندان (او) و يتيمان و بينوايان و در راه‌ماندگان است اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز جدايى (حق از باطل) روزى كه آن دو گروه با هم روبرو شدند نازل كرديم ايمان آورده‌ايد و خدا بر هر چيزى تواناست (منظور از «یوم الفرقان»، روز بدر و مبنای آن جدایی حق از باطل است)
[۱۰] المیزان،طباطبائی ج۹، ص۹۰.



۱. المیزان،طباطبائی،ج۹،ص۲۰.    
۲. مجمع البیان،طبرسی، ج ۴، ص۴۳۰.    
۳. المیزان،طباطبائی، ج۹، ص۱۹.    
۴. انفال/سوره۸، آیه۷.    
۵. المیزان،طباطبائی،ج۹،ص۲۲.    
۶. انفال/سوره۸، آیه۷.    
۷. انفال/سوره۸، آیه۸.    
۸. المیزان،طباطبائی،ج۹،ص۱۱۹    
۹. انفال/سوره۸، آیه۴۱.    
۱۰. المیزان،طباطبائی ج۹، ص۹۰.
۱۱. انفال/سوره۸، آیه۴۱.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله«آثار غزوه بدر»    



جعبه ابزار