• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آگاهی شیعیان از تولد امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



البته چنین نبود که کسی از تولد آخرین حجت خدا آگاهی نداشته و یا پس از تولد، آن حضرت را ندیده باشد. برخی از شیعیان مورد اعتماد و عده‌ای از وکلای امام عسکری (علیه‌السّلام) و کسانی که در خانه امام مشغول خدمت بودند از این امر با خبر بودند.



شیخ مفید از تعدادی از اصحاب، خادمان و یاران نزدیک امام عسکری (علیه‌السّلام) روایت کرده که آنان موفق به دیدار امام زمان (علیه‌السّلام) شده‌اند. محمد بن اسماعیل بن موسی بن جعفر، حکیمه خاتون دختر امام جواد (علیه‌السّلام)، ابوعلی بن مطهر، عمرو اهوازی و ابونصر طریف خدمتگزار خانه امام، از آن جمله بودند.بدین ترتیب امام حسن عسکری (علیه‌السّلام) فرزند خود را به برخی نشان داد و ایشان را جانشین خویش معرفی کرد.


شیخ کلینی از ضوء بن علی عِجًلی روایت کرده که مردی ایرانی از اهالی فارس به او گفته بود: به منظور خدمت در منزل امام عسکری (علیه‌السّلام) به سامرا رفتم و امام مرا به عنوان مسئول خرید خانه پذیرفت. وی می‌گوید: روزی حضرت عسکری (علیه‌السّلام) فرزند خود را به من نشان داد و فرمود: «هذا صاحبکم»؛ وی اظهار می‌کند که پس از آن نیز تا رحلت امام آن کودک را ندیده است. او می‌افزاید: در زمانی که وی آن حضرت را دید، حدود دو سال سن داشته است.


شاید پراهمیت‌ترین دیدار اصحاب امام عسکری (علیه‌السّلام) از حضرت بقیه الله (علیه‌السّلام) زمانی بود که محمدبن عثمان عمری از وکلای خاص امام زمان (علیه‌السّلام) همراه با چهل نفر دیگر در خدمت امام بودند. آن حضرت فرزند خود را به آنان نشان داد و فرمود: «ذا امامکم من بعدی و خلیفتی علیکم، اطیعوه ولا تتفرقوا من بعدی فی ادیانکم لتهلکوا، اما انکم لاترونه بعد یومکم هذا؛این امام شما پس از من و جانشین من در میان شماست. از او فرمان برید و پس از من در دین خود اختلاف نکنید که در این صورت هلاک می‌شوید و پس از این هرگز او را نخواهید دید.»، ادامه این روایت آمده است که: چند روز پس از آن، امام عسکری (علیه‌السّلام) رحلت کرد.


همین روایت را شیخ طوسی نیز نقل کرده و برخی رجال شیعه را که در این جمع چهل نفری حضور داشتند، نام برده که از آن جمله: علی بن بلال، احمد بن هلال، محمدبن معاویة بن حکیم و حسن بن ایوب بن نوح بوده‌اند.


نام بردن از آن حضرت در آن دوران ممنوع بود و امام عسکری (علیه‌السّلام) تاکید داشتند که تنها با عنوان الحجة من آل محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از ایشان نام برند.


۱. مفید، محمد بن محمد، الارشاد، ج۲، ص۳۵۱.    
۲. قنذوری، سلیمان، ینابیع المودّه، ج۳، ص۳۲۳.    
۳. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۱، ص۵۱۴.    
۴. صافی، لطف الله، منتخب الاثر، ج۲، ص۴۳۱.    
۵. صدوق، محمد بن علی، کمال الدین و تمام النعمة، ج۱، ص۴۴.    
۶. قنذوری، سلیمان، ینابیع المودّه، ج۳، ص۳۲۳.    
۷. طوسی، محمد بن حسن، الغیبه، ص۳۵۷.    
۸. صافی، لطف الله، منتخب الاثر، ج۲، ص۴۳۱.    
۹. اربلی، ابن ابی الفتح، کشف الغمه، ج۳، ص۲۴۷.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله « آگاهی شیعیان از تولد امام زمان»، تاریخ بازیابی ۹۵/۳/۲۸.    



جعبه ابزار