• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

أسس الحدود و التعزیرات‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«اسس الحدود و التعزیرات» جلد دوم از سلسله دروس خارج آیت‌الله تبریزی است که بر مبنای متن شرائع الاسلام سامان یافته و در آن احکام و مسایل مربوط به حدود و تعزیرات تحقیق شده است.



شرحی تفصیلی و تعلیماتی- استدلالی بر فتاوی، احکام و مسایل محقق حلی در شرائع الاسلام است که به دلیل طبقه بندی مناسب مباحث و توجه به فروعات مبتلی به در زندگی اجتماعی و فردی مورد توجه آیت‌الله تبریزی قرار گرفته است در هر مبحث در ذیل متن، تعاریف اصطلاحات، ادله فقهی و فروعات بررسی شده و با تکیه بر وسائل الشیعه مستندات هر حکم و نحوه استنباط و استخراج حکم فقهی تبیین شده است.


ابتدا تعریف حد و تعزیر مورد مناقشه قرار گرفته و اشکالات تعریف محقق حلی بیان شده است. محقق حلی حد را به هر عقوبت تعیین شده و تعزیر را به عقوبت‌های معین نشده تعریف کرده است که مؤلف با نقل عبارتی از مسالک، مقدر و معین نبودن تعزیرات را نپذیرفته و با ذکر مثال‌هایی مشخص ساخته که تقدیر در برخی از تعزیرات وجود دارد.
در ادامه افزون بر شواهد و مثال‌های منقول از مسالک، مثال‌های فقهی دیگری از سوی مؤلف شناسایی شده است. اسباب حد و تعزیر در ادامه بررسی گردیده و این جا نیز در اسباب تعزیر بر صاحب شرائع ایراد وارد شده است.


در مسایل و فروعات حد به تفصیل از حد زنا و آنچه در حکم زناست، حد قذف، حد شرب خمر، حد سرقت و حد قطع طریق بحث شده و احکام و مسایل آن بررسی شده است. در منابع فقهی و ادله احکام برای هر یک از جنایت‌ها، مجازات‌های معینی معرفی شده است. نویسنده ضمن بررسی و توضیح نظریات صاحب شرائع از احادیث و آیاتی که مستند این حدود قرار گرفته‌اند و نحوه دلالت و کیفیت استنباط حکم فقهی از آنها بحث کرده و به مقایسه میان مدلولات ادله فقهی پرداخته است. تکیه اصلی نویسنده بر روایات کتاب وسائل الشیعه است و اعتنایی به دلیل عقل و اجماع ندارد.
[۱] أسس الحدود و التعزیرات‌، میرزا جواد تبریزی، ج۱، ص۹۵.

در مبحث زنا از موجبات حد زنا، تعریف زنا، غیر ذی حشفه، شروط حد زنا، نقش علم به حرمت، اختیار، بلوغ، دخول، تمکن، آزادی و دیگر شرایطی که موجب تحقق حد زنا می‌شوند و در راستای طرح این شرایط از مفهوم شبهه، اکراه، دعوی زوجیت، زنای فرد کور بحث شده است و از مبانی فقهی استنباط شده که دعوی زوجیت موجب سقوط حد است. ادله مختلف ثبوت زنا از اقرار، بینه و شهادت بررسی شده و کیفیت انجام هر کدام از این دلایل تشریح گردیده است.
اقسام حد زنا و زنا با محارم نسبی و سببی، زنا با محارم رضاعی و دیگر اشکال زنا و نیز حد هر کدام با تحقیق در روایات مربوطه و کیفیت اجرای مجازات‌ها تحلیل شده و فروعات متعددی طرح شده است.


باب بعدی به لواط، حق و قیادت که از توابع مبحث زنا هستند به همراه مسایل و ادله فقهی و مجازات خاص هر یک ارائه شده است. شرط مهم دیگر در پذیرش شاهد، طهارت مولد است که مستندات متعددی از روایات در اهمیت این شرط طرح شده سپس احکام ید و نقش آن در اثبات مالکیت تبیین گردیده است. در مبحث سوم از موجبات حد قذف، مصادیق قذف، شرایط قاذف، مقذوف و احکام و مسایل هر کدام از این فروعات و تشریح سنت و سیره پیامبر و ائمه و روایات بحث شده است.
[۲] أسس الحدود و التعزیرات‌، میرزا جواد تبریزی، ج۱، ص۱۷۷.

سب النبی و سب ائمه و مدعیان نبوت و سحر در ذیل مبحث قذف مطرح شده و به عنوان گناهانی که مجازات معین و مقدر شرعی دارند، مورد بررسی قرار گرفته‌اند.
در باب چهارم ضمن معرفی موجبات شرب خمر و مفهوم مسکر از حد شرب خمر و احکام فقاع و احکام عصیر عنبی و نحوه اجرا و انجام حد و مجازات مربوطه بحث شده است باب پنجم درباره سرقت و احکام، شرایط و تکرار سرقت می‌باشد.


از فروعات این باب مشخص است که در روایات و سنت معصومین شرایط سخت گیرانه‌ای جهت قطع دست دزد در نظر گرفته شده و توجه به این شرایط مشخص می‌سازد که مفهوم سرقت موجب حد، به آسانی قابل تحقق نیست. در باب بعدی از مجازات محارب و کیفیت اجرای آن و تعذیب محارب سخن رفته و بخش بعدی به تعزیرات اختصاص یافته و در سه مبحث از احکام مرتد، احکام وطی بهیمه و استمنا بحث شده و مبحث پایانی به دفاع مشروع اختصاص یافته است.


۱. أسس الحدود و التعزیرات‌، میرزا جواد تبریزی، ج۱، ص۹۵.
۲. أسس الحدود و التعزیرات‌، میرزا جواد تبریزی، ج۱، ص۱۷۷.



نرم افزار مجموعه آثار محقق حلی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : آثار محقق حلی




جعبه ابزار