• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اجل جنیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تمام موجودات از جمله جنیان دارای اجل و مرگ معینی هستند.



جنیان، دارای اجل (عمری) و مرگی تعیین شده از سوی خداوند هستند.
ویوم یحشرهم جمیعـا یـمعشر الجن قد استکثرتم من الانس وقال اولیاؤهم من الانس ربنا استمتع بعضنا ببعض وبلغنا اجلنا الذی اجلت لنا... «در آن روز که (خدا) همه آنها را جمع و محشور می‌سازد، (می‌ گوید:) ‌ای جمعیت شیاطین و جن! شما افراد زیادی از انسانها را گمراه ساختید! دوستان و پیروان آنها از میان انسانها می‌ گویند: «پروردگارا! هر یک از ما دو گروه (پیشوایان و پیروان گمراه) از دیگری استفاده کردیم (ما به لذات هوس آلود و زودگذر رسیدیم و آنها بر ما حکومت کردند) و به اجلی که برای ما مقرر داشته بودی رسیدیم.» (خداوند) می‌ گوید: «آتش جایگاه شماست جاودانه در آن خواهید ماند، مگر آنچه خدا بخواهد» پروردگار تو حکیم و داناست.» (بر این اساس که مقصود از «اجل» مرگ و از «بلغنا اجلنا...» ، سخن تمام جنیان و انسانها باشد.)

۱.۱ - منظور از اجل

در اینکه منظور از اجل در این آیه چیست؟ آیا پایان زندگی یا روز رستاخیز است میان مفسران گفتگو است اما ظاهرا پایان زندگی است، زیرا" اجل" به این معنی در بسیاری از آیات قرآن به کار رفته است.

۱.۲ - دو اجل برای انسان

و بلغنا اجلنا الذی اجلت لنا: حسن و سدی گویند: یعنی ما به اجلی که برای مرگمان تعیین کرده بودی رسیدیم. برخی گویند: مقصود مبعوث شدن و حشر مردگان است، زیرا این حالت، اجل جزاست. هم چنان که مرگ اجل دنیاست. جبائی گوید: از این جمله برمی آید که: اجل بیشتر از یکی نیست، زیرا اگر دو اجل بود، لازم می‌ آمد کسی که بمرگ طبیعی نمیرد و کشته شود، به اجل خود نرسیده باشد. در حالی که از این آیه برمی آید که آنها دسته جمعی می‌ گویند: ما به اجلی که بر ایمان معین کرده بودی رسیدیم. علی بن عیسی و دیگر بغدادیان گویند: آیه چنین دلالتی ندارد. مانعی نیست که انسان را دو اجل باشد: ۱- اجلی که مرگ انسان در آن واقع می‌شود ۲- اجل محشور شدن یا اجلی که ممکن است انسان تا آن وقت زندگی کند.
[۴] ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، شیخ طبرسی، ج۸، ص۲۷۳.



۱. انعام/سوره۶، آیه۱۲۸.    
۲. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ذیل آیه.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۵، ص۴۴۰.    
۴. ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، شیخ طبرسی، ج۸، ص۲۷۳.



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اجل جنیان».    



جعبه ابزار