• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

احکام امانت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



قرآن در انسانها را به رد امانت به صاحبانشان فرمان داده است.





۱.۱ - وجوب حفظ و بازگرداندن امانت

قرآن در آیه ۵۸ نساء انسانها را به ردّ امانت به صاحبانشان فرمان داده است:«اِنَّ اللّهَ یَأمُرُکُم اَن تُؤَدُّوا الاَمنتِ اِلی اَهلِها» و در آیه‌ای دیگر می‌گوید:اگر برخی از شما چیزی را به امانت نزد شما سپرد امانت گیرنده باید آن را به صاحبش باز گرداند:«فَاِن اَمِنَ بَعضُکُم بَعضًا فَلیُؤَدِّ الَّذِی اؤتُمِنَ اَمنَتَهُ» آیات فوق افزون بر دلالت بر وجوب ردّ امانت، بر حفظ و عدم وارد کردن نقص و عیبی به آن از باب مقدمه واجب نیز دلالت دارد، زیرا تا امانت حفظ نشود بازگرداندن آن ممکن نیست؛ همچنین آیات فوق عام بوده و همه امانتها اعم از مادی و معنوی و تمام افراد اعم از مسلمان یا کافر و نیکوکار یا فاسق را شامل است و روایات اسلامی نیز بر ادای امانت به صاحب آن هرچند فاسق یا قاتل اهل‌بیت (علیهم‌السلام) باشد، تأکید کرده است.
[۶] دعائم الاسلام، ج ۲، ص ۴۸۸؛


۱.۲ - حرمت خیانت در امانت

خیانت در امانت دیگران به هر صورتی حرام است:«یاَیُّهَا الَّذینَ ءامَنوا لا تَخونُوا اللّهَ والرَّسولَ وتَخونوا اَمنتِکُم» جمله «تَخونوا اَمنتِکُم» عطف به جملات پیشین بوده و مقصود «لاتَخونوا اَمنتِکُم» است؛ یعنی در امانتهای خدا و رسول و نیز امانتهای خودتان خیانت نورزید.
[۹] التفسیر الکبیر، ج ۵، ص ۴۷۵؛
قول دیگر این است که «لا» در تقدیر نبوده و این جمله جواب جمله «لا تَخونوا اللّه والرسول» است و معنای آیه چنین می‌شود که به امانتهای خدا و رسول او خیانت نورزید که در این صورت در امانتهای خودتان خیانت ورزیده‌اید
[۱۲] التفسیرالکبیر، ج۵، ص۴۷۵؛
زیرا امانت خدا و رسول که همان اسرار پیامبر باشد امانت مسلمانان نیز شمرده می‌شود. قرآن در آیه ۷۵ آل‌عمران نیز خیانت گروهی از اهل کتاب ( یهود ) در امانتهای غیر همکیشان خود را طرح و آنان را بدین جهت نکوهش کرده است:«و مِن اَهلِ الکِتبِ... مَن اِن تَأمَنهُ بِدینار لایُؤَدِّهِ اِلَیکَ اِلاّ مادُمتَ عَلَیهِ قائِمًا ذلِکَ بِاَنَّهُم قالوا لَیسَ عَلَینا فی الاُمِّیِّینَ سَبیلٌ ویَقولونَ عَلَی اللّهِ الکَذِبَ وهُم یَعلَمون» از مذمت یهود از سوی خدا به سبب این عمل آنان برمی‌آید که خیانت در امانت از دیدگاه شرایع الهی عملی ناروا و ناپسند است.

۱.۳ - عدم ضمان امین

اگر امانت بدون تفریط و تعدی تلف یا نقصی بر آن وارد شود امانت گیرنده ضامن نیست
[۱۵] القواعد الفقهیه، ج ۲، ص ۱۲.
:«ما عَلَی المُحسِنینَ مِن سَبیل» اما در صورت تعدی یا کوتاهی، شخص ضامن است.
[۱۷] جواهر الکلام، ج ۲۷، ص ۲۸.
برخی با استناد به آیه فوق گفته‌اند:ضامن نبودن امین تنها در امانتهایی است که امانت‌گیرنده نسبت به صاحب امانت محسن و نیکوکار شمرده می‌شود؛ اما در امانتهایی که وی به نفع خودش در امانت تصرف می‌کند، مانند عاریه یا اجاره، شخص محسن شمرده نشده و ضامن خواهد بود.
[۱۸] القواعد الفقهیه، ج ۲، ص ۱۲.


۱.۴ - تقاص از امانت

بدهکاری که از دادن حق دیگری امتناع میورزد و مالی در نزد صاحب حق به امانت گذارده آیا صاحب حق می‌تواند حق خویش را از امانت تقاص کند یا نه؟ برخی از فقیهان با استناد به آیه ۱۲۶ نحل که مقابله به مثل را جایز شمرده:«و اِن عاقَبتُم فَعاقِبوا بِمِثلِ ما عوقِبتُم» این عمل را جایز شمرده‌اند
[۲۱] التحریر والتنویر، ج ۵، ص ۹۲؛
اما بسیاری از فقیهان امامیه و اهل سنت
[۲۷] المغنی، ج ۱۲، ص ۲۲۹ ۲۳۰.
آن را ممنوع می‌دانند. در روایات پرشماری از پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) و اهل بیت (علیهم‌السلام) این عمل خیانت در امانت شمرده شده و مسلمانان از ارتکاب آن منع گردیده‌اند.
[۳۰] مسند احمد، ج ۴، ص ۴۲۳؛
[۳۱] سنن ابی داود، ج ۲، ص ۴۹۷.
[۳۲] مجمع البیان، ج ۲، ص ۶۸۶؛
[۳۳] کنزالعرفان، ج ۲، ص ۷۶؛



الاختصاص؛ الامالی، صدوق؛ بحارالانوار؛ البرهان فی تفسیر القرآن؛ تحف العقول عن آل الرسول (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)؛ التحقیق فی کلمات القرآن الکریم؛ التعریفات؛ تفسیرالتحریر و التنویر؛ التفسیر الکاشف؛ تفسیر نورالثقلین؛ تهذیب الاحکام؛ جامع البیان عن تأویل آی القرآن؛ جواهرالکلام فی شرح شرایع الاسلام؛ الدرالمنثور فی التفسیر بالمأثور؛ دعائم الاسلام؛ الروضة البهیة فی شرح اللمعة الدمشقیه؛ فرهنگ معارف اسلامی؛ فقه الصادق (علیه‌السلام)؛ فقه القرآن، راوندی؛ القواعد الفقهیه، بجنوردی؛ الکافی؛ کتاب الخلاف؛ الکشاف؛ کنزالعرفان فی فقه القرآن؛ لسان العرب؛ لغت نامه؛ مجمع البیان فی تفسیر القرآن؛ مختلف الشیعة فی احکام الشریعه؛ مستدرک الوسائل؛ مسند احمد بن حنبل؛ مصطلحات الفقه و معظم عناوینه الموضوعیه؛ المغنی والشرح الکبیر؛ مفردات الفاظ القرآن؛ المیزان فی تفسیر القرآن؛ وسائل الشیعه.


۱. نساء/سوره۴، آیه۵۸.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۲۸۳.    
۳. جواهرالکلام، ج ۲۷، ص ۱۰۱ ۱۰۲.    
۴. اصول الکافی، ج ۲، ص ۶۳۶؛    
۵. اصول الکافی، ج ۵، ص ۱۳۲ ۱۳۳؛    
۶. دعائم الاسلام، ج ۲، ص ۴۸۸؛
۷. وسائل‌الشیعه، ج ۱۹، ص ۷۱ ۷۶.    
۸. انفال/سوره۸، آیه۲۷.    
۹. التفسیر الکبیر، ج ۵، ص ۴۷۵؛
۱۰. التحریر والتنویر، ج۹، ص ۳۲۴؛    
۱۱. المیزان، ج ۹، ص ۵۴.    
۱۲. التفسیرالکبیر، ج۵، ص۴۷۵؛
۱۳. المیزان، ج۹، ص ۵۵.    
۱۴. آل‌عمران/سوره۳، آیه۷۵.    
۱۵. القواعد الفقهیه، ج ۲، ص ۱۲.
۱۶. توبه/سوره۹، آیه۹۱.    
۱۷. جواهر الکلام، ج ۲۷، ص ۲۸.
۱۸. القواعد الفقهیه، ج ۲، ص ۱۲.
۱۹. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۶.    
۲۰. مختلف الشیعه، ج ۵، ص ۳۰؛    
۲۱. التحریر والتنویر، ج ۵، ص ۹۲؛
۲۲. المنیر، ج ۱۴، ص ۲۷۳.    
۲۳. الخلاف، ج۶، ص۳۵۵۳۵۶؛    
۲۴. مختلف‌الشیعه، ج ۵، ص ۳۰.    
۲۵. التحریر والتنویر، ج۵، ص۹۲؛    
۲۶. المنیر، ج۱۴، ص۲۷۴؛    
۲۷. المغنی، ج ۱۲، ص ۲۲۹ ۲۳۰.
۲۸. تهذیب الاحکام، ج ۶، ص ۳۴۸؛    
۲۹. مستدرک الوسائل، ج ۱۴، ص ۱۲ ۱۵؛    
۳۰. مسند احمد، ج ۴، ص ۴۲۳؛
۳۱. سنن ابی داود، ج ۲، ص ۴۹۷.
۳۲. مجمع البیان، ج ۲، ص ۶۸۶؛
۳۳. کنزالعرفان، ج ۲، ص ۷۶؛
۳۴. فقه‌الصادق (علیه‌السلام)، ج ۱۵، ص ۱۲۷؛    
۳۵. فقه‌الصادق (علیه‌السلام)، ج ۱۹، ص ۳۱۸.    



دائرة المعارف قرآن کریم، برگرفته از مقاله« احکام امانت»    



جعبه ابزار