• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استاد شهید مطهری‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



علامه و استاد شهید آیت‌الله مرتضی مطهری از عالمان کم نظیر عصر حاضر است که در علوم مختلف، متبحر و صاحب نظر بود.



وی به سال ۱۲۹۸ شمسی در شهر فریمان در خانواده‌ای روحانی چشم به جهان گشود. پس از گذراندن تحصیلات دوره ابتدایی به حوزه علمیه مشهد عزیمت نمود و در سال ۱۳۱۶ که زمان مبارزه شدید رضاخان با روحانیت بود به رغم مخالفت نزدیکان، عازم حوزه علمیه قم شد.


در دوره اقامت پانزده ساله خود در قم از محضر حضرات آیات بروجردی ، امام خمینی و علامه سید محمد حسین طباطبائی بهره برد. قبل از هجرت آیت‌الله العظمی بروجردی به قم، استاد شهید گاهی به بروجرد می‌رفت تا از محضر ایشان استفاده کند. وی مدتی نیز از محضر مرحوم آیت‌الله حاج میرزا علی آقا شیرازی در اخلاق و عرفان بهره‌های معنوی فراوان برده و نزد مرحوم آیت‌الله سید محمد حجت و مرحوم آیت‌الله سید محمد محقق داماد نیز تلمذ کرد.


شهید مطهری در مدت اقامت خود در قم علاوه بر تحصیل علم، در امور اجتماعی و سیاسی نیز مشارکت داشته و از جمله با فدائیان اسلام در ارتباط بوده است. در سال ۱۳۳۱ در حالی که از مدرسین معروف و از امیدهای آینده حوزه به شمار می‌رفت به تهران مهاجرت کرد و در مدرسه مروی به تدریس و تالیف و سخنرانیهای علمی پرداخت. در سال ۱۳۳۴ به تدریس در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران را روی آورد و در سال‌های بعد جزو سخنرانان اصلی انجمن اسلامی پزشکان شد و تا سال ۱۳۵۰ بحثهای مهمی از ایشان به یادگار ماند.
استاد شهید در جریان قیام پانزده خرداد و به دلیل سخنرانی علیه شخص شاه دستگیر و زندانی شد. پس از آزادی به عنوان ایدئولوک نهضت اسلامی در راه آن تلاش زیادی کرد و ضمن شرکت در تاسیس حسینیه ارشاد با کجرویها و انحرافات کرد. در سال ۱۳۴۸ به جهت شرکت در صدور بیانیه‌ای درباره موضوع فلسطین بار دیگر دستگیر و مدتی به زندان افتاد. سخنرانی‌ها و روشنگری‌های وی بخصوص که در میان افراد تحصل کرده مؤثر بود، برای بار سوم وی را به زندان کشاند و پس از آزادی در سال ۱۳۵۳ از سخنرانی منع شد.


در این سالها استاد شهید به توصیه امام هفته‌ای دو روز به قم عزیمت نموده و درسهای مهمی در آن حوزه القا می‌نمود و همزمان در تهران نیز درسهایی در منزل و غیره تدریس داشت. وی در سال ۱۳۵۵ موفق شد به نجف اشرف سفر نموده و ضمن دیدار با امام خمینی درباره مسائل مهم نهضت و حوزه‌های علمیه با ایشان مشورت نماید. در دوران اقامت حضرت امام در پاریس ، نیز سفری به آن دیار نموده و از سوی امام مسؤولیت تشکیل شورای انقلاب اسلامی را عهده دار می‌شود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره در کنار رهبر انقلاب و مشاوری مورد اعتماد برای ایشان بود تا اینکه در شامگاه یازدهم اردیبهشت ۱۳۵۸ و در حالی که از یکی از جلسات فکری سیاسی بیرون آمده بود با گلوله گروه نادان و جنایتکار فرقان به شهادت رسید و امام و امت اسلامی و علاقمندان به علم و معرفت را که به او امیدها بسته بودند داغدار کرد.


استاد شهید در همه موضوعات اسلامی تالیف یا سخنرانی دارد که این سخنرانی‌ها نیز به صورت کتاب در آمده است. امام خمینی آثار وی را بدون استثنا مفید و اسلامی دانسته است. عناوین زیر برخی آثار اوست:
اسلام و مقتضیات زمان،
آشنایی با علوم اسلامی، آشنایی با قرآن ، اصول فلسفه و روش رئالیسم، امامت و رهبری، امدادهای غیبی در زندگی بشر، انسان در قرآن، انسان کامل ، انسان و ایمان، انسان و سرنوشت، بیست گفتار، پیامبر امی، پیرامون انقلاب اسلامی، پیرامون جمهوری اسلامی، تعلیم و تربیت در اسلام، تکامل اجتماعی انسان، توحید، جاذبه و دافعه علی، جامعه و تاریخ، جهاد، جهان بینی توحیدی، حرکت و زمان در فلسفه اسلامی، معاد، ختم نبوت، نظام حقوق زن در اسلام، نظری به نظام اقتصادی اسلام، نقدی بر مارکسیسم، نهضت‌های اسلام صد ساله اخیر، وحی و نبوت، داستان راستان ۱، داستان راستان ۲، درسهای الهیات شفا ۱، درسهای الهیات شفا ۲، ده گفتار، زندگی جاوید یا حیات اخروی، سیری در سیره ائمه اطهار، سیری در سیره نبوی، سیری در نهج البلاغه، شرح منظومه، شش مقاله (الغدیر و وحدت اسلامی)، عدل الهی، علل گرایش به مادیگری، فطرت فلسفه اخلاق، فلسفه تاریخ، قیام و انقلاب مهدی، گفتارهای معنوی،مساله حجاب ، مساله رب، مساله شناخت معاد نبوت،نظام حقوق زن در اسلام ، نظری به نظام اقتصادی اسلام، نقدی بر مارکسیسم، نهضت‌های اسلام صد ساله اخیر وحی و نبوت ولا‌ها و ولایته.


کتابخانه مهدویت،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار