• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استدلال به آیات قرآن در خطبه فاطمه زهرا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیها) در پی اثبات و احقاق حق خویش مبنی بر ارث بردن از پدر خویش (و دیگر اینکه اصولا فرزندان انبیاء نیز از پدران خویش ارث می برند.) به آیات ذیل استدلال کرده اند.



صدر آیه ۱۶ سوره نمل : «و ورث سلیمان داود ..» ( حضرت سلیمان از (پدر خویش، حضرت) داود ارث برد.)



ذیل آیه ۵ و صدر آیه ۶ سوره مریم : «.. فهب لی من لدنک ولیا یرثنی و یرث من آل یعقوب ..» ( حضرت زکریا به خداوند سبحان عرضه داشت:) بارالها از جانب خود فرزندی به من عطا کن تا از من و از آل یعقوب ارث ببرد ..)



صدر آیه ۱۱ سوره نساء : «یوصیکم الله فی اولادکم للذکر مثل حظ الانثیین...» خداوند به شما در مورد فرزندانتان چنین سفارش و توصیه می کند که برای پسران دو برابر سهم دختران قائل شوید.



ذیل آیه ۱۸۰ سوره بقره
: «.. ان ترک خیرا الوصیة للوالدین والاقربین بالمعروف حقا علی المتقین » (بر شما واجب گشته، هنگامی که یکی از شما را مرگ در رسد،) اگر چنانچه چیز خوبی (اموال) از خود بجا گذارده، برای پدر و مادر و نزدیکانش بطور شایسته وصیت کند، این حقی است بر گردن پرهیزکاران (که بایستی از عهده اش برآیند).)

دو مورد اول تصریح داشت که فرزندان انبیا از پدران خویش ارث می برند و دو مورد اخیر نیز بر اساس شمول و عمومیت آنها نسبت به فرزندان انبیاء در اثبات مطلب دلالتی واضح دارند.


۱. نمل/سوره۲۷، آیه۱۶.    
۲. مریم/سوره۱۹، آیه۵.    
۳. مریم/سوره۱۹، آیه۶.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۱۱.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۱۸۰.    



دانشنامه کلام و عقاید، برگرفته از مقاله «استدلال به آیات قرآن در خطبه فاطمه زهرا».    



جعبه ابزار