• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استعاذه از جنیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند به پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم سفارش کرده از وسوسه جنیان به او پناه ببرد.



قل اعوذ برب الناس• الذی یوسوس فی صدور الناس• من الجنة والناس. «بگو: پناه می‌ برم به پروردگار مردم. • .... . • که در درون سینه انسانها وسوسه می‌ کند، • خواه از جن باشد یا از انسان

۱.۱ - برنامه شیاطین

اصولا "شیاطین" برنامه ‌های خود را با مخفی کاری می‌ آمیزند، و گاه چنان در گوش جان انسان می‌ دمند که انسان باور می‌ کند فکر، فکر خود او است، و از درون جانش جوشیده، و همین باعث اغوا و گمراهی او می‌ شود! کار شیطان تزیین است و مخفی کردن باطل در لعابی از حق، و دروغ در پوسته ‌ای از راست، و گناه در لباس عبادت، و گمراهی در پوشش هدایت.
خلاصه هم خودشان مخفی هستند، و هم برنامه هایشان پنهان است، و این هشداری است به همه رهروان راه حق که منتظر نباشند شیاطین را در چهره و قیافه اصلی ببینند، یا برنامه هایشان را در شکل انحرافی مشاهده کنند، هرگز چنین نیست، آنها وسواس خناسند، و کارشان حقه و دروغ و نیرنگ و ریا کاری و ظاهرسازی و مخفی کردن حق.

۱.۲ - وسواسان خناس

از سوی دیگر جمله "من الجنة و الناس" هشدار می‌ دهد که "وسواسان خناس" تنها در میان یک گروه و یک جماعت، و در یک قشر و یک لباس نیستند، در میان جن و انس پراکنده ‌اند و در هر لباس و هر جماعتی یافت می‌ شوند، باید مراقب همه آنها بود و باید از شر همه آنها به خدا پناه برد.

۱.۳ - پناه بردن به خدا

هر لحظه امکان انحراف برای انسان وجود دارد، و اصولا وقتی خداوند به پیامبرش ص دستور می‌ دهد که از شر "وسواس خناس" به خدا پناه برد دلیل بر امکان گرفتار شدن در دام خناسان و وسوسه گران است.
با اینکه پیغمبر اکرم ص به لطف الهی و با امدادهای غیبی، و سپردن خویشتن به خدا از هر گونه انحراف بیمه شده بود ولی با این حال این آیات را می‌ خواند، و به او از شر وسواسان خناس پناه می‌ برد با این حال تکلیف دیگران روشن است.
اما نباید مایوس شد، چرا که در مقابل این وسوسه گران مخرب، فرشتگان آسمان بیاری بندگان مؤمن، و رهروان راه حق می‌ آیند، آری مؤمنان تنها نیستند، فرشتگان بر آنها نازل می‌ شود و آنها را کمک می‌ کنند: " ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا تتنزل علیهم الملائکة".ولی به هر حال هرگز نباید مغرور شد، و خود را بی نیاز از موعظه و پند و تذکر و امدادهای الهی دانست، باید همیشه به او پناه برد همیشه بیدار بود و همیشه هشیار.

۱.۴ - شفا با در سوره

در مجمع البیان است که ابو خدیجه از امام صادق علیه‌السّلام روایت کرده که فرمود: جبرئیل نزد رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم آمد در حالی که آن جناب بیمار بود، پس آن جناب را با دو سوره " قل اعوذ" و سوره" قل هو الله احد" افسون نموده، سپس گفت: " بسم الله ارقیک و الله یشفیک من کل داء یؤذیک خذها فلتهنیک- من تو را به نام خدا افسون می‌ کنم، و خدا تو را از هر دردی که آزارت دهد شفا می‌ دهد، بگیر این را که گوارایت باد" پس رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم گفت: " بسم الله الرحمن الرحیم قل اعوذ برب الناس... "

۱.۵ - خدا پناهنده انسان

طبع آدمی چنین است که وقتی شری به او متوجه می‌ شود و جان او را تهدید می‌ کند، و در خود نیروی دفع آن را نمی‌ بیند به کسی پناهنده می‌ شود که نیروی دفع آن را دارد، تا او وی را در رفع آن شر کفایت کند، و انسان در اینگونه موارد به یکی از سه پناه، پناهنده می‌ شود: یا به ربی پناه می‌ برد که مدبر امر او و مربی او است، و در تمامی حوائجش از کوچک و بزرگ به او رجوع می‌ کند، در این هنگام هم که چنین شری متوجه او شده و بقای او را تهدید می‌ کند به وی پناهنده می‌ شود تا آن شر را دفع کرده بقایش را تضمین کند، و از میان آن سه پناهگاه، این یکی سببی است فی نفسه تام در سببیت.
دومین پناه، کسی است که دارای سلطنت و قوتی کافی باشد، و حکمی نافذ داشته باشد، به طوری که هر کس از هر شری بدو پناهنده شود و او بتواند با اعمال قدرت و سلطنتش آن را دفع کند، نظیر پادشاهان (و امثال ایشان)، این سبب هم سببی است مستقل و تام در سببیت.
در این میان سبب سومی است و آن عبارت است از الهی که معبود واقعی باشد، چون لازمه معبودیت اله و مخصوصا اگر الهی واحد و بی شریک باشد، این است که بنده خود را برای خود خالص سازد، یعنی جز او کسی را نخواند و در هیچ یک از حوائجش جز به او مراجعه ننماید، جز آنچه او اراده می‌ کند اراده نکند، و جز آنچه او می‌ خواهد عمل نکند. و خدای سبحان رب مردم، و ملک آنان، و اله ایشان است.


۱. ناس/سوره۱۱۴، آیه۱.    
۲. ناس/سوره۱۱۴، آیه۵.    
۳. ناس/سوره۱۱۴، آیه۶.    
۴. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۷، ص۴۷۳.    
۵. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۷، ص۴۷۴.    
۶. فصلت/سوره۴۱، آیه۳۰.    
۷. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۷، ص۴۷۴.    
۸. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۲۰، ص۶۹۰.    
۹. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۲۰، ص۶۸۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «استعاذه از جنیان».    



جعبه ابزار