• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

استهزای انذار (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کافران، در طول تاریخ انذارها و هشدارهای پیامبران را به استهزا می‌گرفتند.



کافران، استهزاکننده انذارها و هشدارهای پیامبران بودند:
وما نرسل المرسلین الا مبشرین ومنذرین ویجـدل الذین کفروا بالبـطـل لیدحضوا به الحق واتخذوا ءایـتی ومآ انذروا هزوا. «و ما پیامبران را جز مژده رسان و بیم دهنده نمی‌ فرستیم، و آنان که کافرند به وسیله سخن باطل، ستیزه جویی و نزاع می‌ کنند تا به وسیله آن حق را تباه کنند! و آیات من و عذاب‌هایی که به آن بیمشان داده ‌اند، به مسخره گرفتند.»

۱.۱ - صبر در برابر انکار منکرین

این آیه رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم را تسلیت می‌ دهد که از انکار منکرین ناراحت نشود، و از اعراض آنان از ذکر خدا تنگ حوصله نگردد، زیرا وظیفه رسولان به جز بشارت و انذار نیست، و غیر از این مسئولیتی ندارند، بنا بر این در این آیه انعطافی به مطلب ابتدای سوره است که می‌ فرمود: " فلعلک باخع نفسک علی آثارهم ان لم یؤمنوا بهذا الحدیث اسفا" و نیز نوعی تهدید کفار است در برابر استهزایشان.

۱.۲ - انذار وظیفه پیامبران

این احتمال در تفسیر آیه نیز وجود دارد که خداوند می‌فرماید کار پیامبران اجبار و اکراه نیست، بلکه وظیفه آنها بشارت و انذار است، اما تصمیم گیری نهایی با خود مردم است، تا درست بیندیشند و عواقب کفر و ایمان را بنگرند و از روی اراده و تصمیم ایمان بیاورند نه اینکه عذاب الهی را در برابر چشم خود ببینند و اضطرارا اظهار ایمان کنند. ولی متاسفانه این آزادی و اختیار که وسیله تکامل است غالبا مورد سوء استفاده قرار گرفته، و طرفداران باطل به مجادله در برابر حق برخاسته ‌اند، گاه از طریق مغالطه و گاه از طریق استهزاء خواسته ‌اند آئین حق را از میان ببرند، ولی همیشه دلهای آماده‌ای پذیرای حق بوده، و به حمایت از آن برخاسته است، و این مبارزه حق و باطل در طول تاریخ بوده و هم چنان ادامه دارد.


۱. کهف/سوره۱۸، آیه۵۶.    
۲. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۳، ص، ۴۶۲.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱۲، ص، ۴۷۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «استهزای انذار».    



جعبه ابزار