اصحاب الصِّراطِ السَّوِیّ (لغاتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
اصحاب الصِّراطِ السَّوِىّ:
(مَنْ أَصْحَابُ الصِّرَاطِ السَّوِيِّ) اصحاب الصِّراطِ السَّوِىّ: به معنى «ياران راه مستقيم» است.
به موردی از کاربرد
اصحاب الصِّراطِ السَّوِىّ در
قرآن، اشاره میشود:
در اين آيه دستوراتى به
پیامبر (صلیاللهوآلهوسلم) از طريق اخطار به مخالفان و
کفّار صادر شده است،مىفرمايد:
«بگو همه (ما و شما) در انتظاريم (ما در انتظار وعده پيروزى بر شما هستيم و شما در انتظار شكست ما) حال كه چنين است انتظار بكشيد، اما بزودى مىدانيد چه كسى از اصحاب صراط مستقيم است و چه كسى هدايت يافته است»
در اين آيه با جملهاى قاطع و پرمعنى پاسخ منكران لجوج و بهانهجويان داده شده است، بهانهجويانى كه دائما در فكر بهانه گيرى تازهاى مىباشند.
(قُلْ كُلٌّ مُّتَرَبِّصٌ فَتَرَبَّصُوا فَسَتَعْلَمُونَ مَنْ أَصْحَابُ الصِّرَاطِ السَّوِيِّ وَ مَنِ اهْتَدَى) (بگو: «همه ما و شما در انتظاريم؛ ما در انتظار وعده پيروزى و شما در انتظار شكست ما؛ پس انتظار بكشيد! امّا بزودى خواهيد دانست چه كسى از اصحاب صراط مستقيم و چه كسى هدايت يافته است»!)
علامه طباطبایی در
تفسیر المیزان میفرماید: كلمه تربص به معناى انتظار است و صراط سوى به معناى راه مستقيم است و جمله كل متربص معنايش اين است كه بگو هر يک از ما و شما منتظريم، ما منتظريم تا وعدهاى كه در باره شما
خدا به ما داده، كه
دین خود را بر
کفر شما جلو مىاندازد و نور خود را تمام مىكند فرا رسد، شما هم منتظريد تا بلاها بر سر ما هجوم آورد و شما بتوانيد دعوت حق ما را باطل كنيد و هر يک از ما و شما راه خود را به سوى آرزو و هدف خود گرفته، پيش مىرود، پس شما منتظر باشيد.
و اين جمله تهديد است، مىفرمايد به زودى خواهيد فهميد كه كدام يک از ما و شما راه درست را پيموده و آن صراط مستقيمى كه آدمى را به هدفش مىرساند. طى كرده، و كدام يک به مطلوب خود راه يافته است، كه اين جمله از اخبار غيبى است كه فتح و پيروزى
مسلمان را پيشگويى مىكند.
•
شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «اصحاب الصِّراطِ السَّوِیّ»، ج۲، ص۵۷۳.