• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انتظار پویا (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«انتظار پویا» ترجمه‌ای است از کتاب انتظار الموجه دراسه فی علاقه الانتظار بالحرکه و فی علاقتها به اثر محمد مهدی آصفی که به اهتمام آقای تقی متقی صورت گرفته است.



اثر، پژوهشی دربار مفهوم صحیح انتظار ، توجیه روانی آن و دیدگاه‌های مکاتب و مذاهب گوناگون غیر دینی درباره آن و معرفی نشانه‌های منتظران حقیقی امام مهدی علیه‌السّلام می‌باشد.
مترجم از انگیزه خود می‌گوید: « امید است که این پژوهش، دوست داران معارف اهل بیت علیه‌السّلام را به کار آید و در آنان معرفت آفریند و بصیرت افزاید.»


انتظار، مفهومی اسلامی و ارزشی فرهنگی است که از آن، رفتار فرهنگی معینی سرچشمه می‌گیرد. مردم گاهی از انتظار، برداشت منفی می‌کنند که در این صورت، انتظار به مفهومی برای تخدیر و مانعی برای حکومت تبدیل می‌شود. بنابراین ناچاریم که از مساله انتظار: تصور شفاف و دقیقی داشته باشیم. اثر حاضر برای پاسخ گویی به همین نکته اساسی نگارش یافته است، از این رو فصل اول به تبیین مساله انتظار و مباحث مختلف با فرهنگ انتظار؛ همچون مفهوم، انواع انتظار، زمینه سازان ظهور و مسئولیت‌ها و بایسته‌های انتظار به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است و از آنجا که میان حرکت و انتظار ارتباط دوسویه‌ای برقرار است و اسباب و عواملی منتظران را در طی مسیر، از سقوط وسوسه‌های شیطانی و ضعف درونی حفظ می‌کند، از این رو و در فصل دوم به مهم‌ترین وسایل حفظ و مصونیت در زندگی فعالان راه خدا اشاره می‌شود.
مؤلف برای مدلل و مستند ساختن نظریات خود در هر دو بخش کتاب، بیش از همه به ذکر آیات قرآن کریم در هر موضوع می‌پردازد و پس از آن به نقل روایات معصومین علیه‌السّلام روی می‌آورد. نکته قابل توجه این که وی در گزینش روایات به دقت در اسناد احادیث توجه فرموده و از نقل روایات ضعیف پرهیز نموده است و از منابع معروف روائی به نقل روایت پرداخته است.


نویسنده با نگاهی به روایات شیعه و سنی در باب انتظار، بررسی انواع انتظار، مساله علت تاخیر فرج را بررسی کرده است. وی در این زمینه نخست دیدگاهی را مطرح می‌کند که به موجب آن زمانی ظهور رخ خواهد داد که زمین پر از ظلم و جور شود. سپس به عامل عدم وجود یارانی مستعد و آماده برای حمایت از امام مهدی علیه‌السّلام اشاره می‌کند که به عنوان یکی از عوامل تاخیر فرج معرفی شده است. نویسنده ضمن نقد هر دو نظریه نتیجه می‌گیرد، علت واقعی تاخیر در ظهور امام زمان علیه‌السّلام ، عدم آمادگی مردم برای پذیرش است.
مؤلف در ادامه به معرفی نشانه‌های منتظران حقیقی امام علیه‌السّلام پرداخته است، قدرت ، آگاهی، هوشیاری و بصیرت ، نیرومندی، عزم نافذ و تعادل شخصیت؛ از جمله ویژگی‌هایی است که در روایات اسلامی برای منتظران راستین فرج به آن‌ها اشاره شده است، به اعتقاد نگارنده انتظار دو گونه است: آگاهانه و مطلوب و نامطلوب.
وی با اشاره به این نکته که ما باید مفهوم انتظار را تصحیح کنیم و حالت انتظار را به سمت مثبت جهت دهیم، برای فراهم کردن زمینه قیام حضرت ولی عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف از طریق اقدام و حرکت، اتحاد و نظم تشکیلاتی و فداکاری و امر به معروف توسط شیعیان تاکید می‌ورزد. ویژگی‌هایی؛ مانند آگاهی، امیدواری، مقاومت، حرکت و دعا برای ظهور امام و منجی موعود از مهم‌ترین بایسته‌های منتظران حقیقی معرفی شده است.
مؤلف در فصل دوم، چهار عامل استانت از صبر ، نماز ، ولاء ، میراث و انتظار را که از مهم‌ترین وسایل حفظ و مصونیت فعالان راه خدا (عوامل رستگاری) است را با تکیه بر آیات و روایات مورد بررسی قرار می‌دهد.


اثر فقط دارای فهرست مطالب در آغاز می‌باشد، پاورقی‌ها به ذکر آدرس منابعی که در متن از آن‌ها مطلب نقل شده است، پرداخته است.

۴.۱ - نگاهی به ترجمه

ترجمه حاضر با قلمی روان و قابل فهم نوشته شده است و خواننده با خواندن اثر احساس خستگی نمی‌کند و مزیت دیگر آن امروزین بودن ترجمه است که به ارزش آن افزوده است و باعث شده تا مترجم مفاهیم کتاب را به گفتمان عصر جدید وارد کند و خواننده با چنین فضایی آشنا شده و به درک مفاهیم روایات و تطبیق آن‌ها با عصر جدید نایل آید. ولی از آنجا که متن عربی اثر در دسترس نبود، لذا نمی‌توان به طور دقیق در مورد نوع ترجمه (آزاد- معنایی) اظهار نظر نمود.


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار