• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اکثریت اهل‌کتاب (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اهل کتاب، پیروان مذاهب و ادیانی می‌باشند که پیامبر آنان دارای کتابی بوده است که از سوی خداوند برای هدایت انسان‌ها به او وحی شده باشد.



فقها با استناد به آیات قرآن و روایات، عنوان اهل کتاب را در رتبه اول شامل: یهودیان، نصرانیان (مسیحیان) و مجوسی (زرتشتیان) نموده‌اند و سپس پیروان بعضی از مذاهب مانند صائبین را نیز به عنوان اهل کتاب ملحق نموده‌اند.
از این رو، کافران کتابی را به اهل کتاب یعنی یهود و نصاری و به کسانی که شبهه داشتن کتاب نسبت به آنان می‌رود یعنی مجوسیان، تقسیم کرده‌اند؛ هر چند گروه دوم در حکم - یعنی پذیرش جزیه - ملحق به اهل کتاب هستند.
در این که سامریّه و صابئین از اهل کتابند یا نه، اختلاف است.


اکثریت اهل کتاب فاسق بودند.
... ولو ءامن اهل الکتـب لکان خیرا لهم منهم المؤمنون واکثرهم الفـسقون.(شما بهترین امتی بودید که به سود انسانها آفریده شده‌اند؛ (چه اینکه) امر به معروف و نهی از منکر می‌کنید و به خدا ایمان دارید. و اگر اهل کتاب، (به چنین برنامه و آیین درخشانی،) ایمان آورند، برای آنها بهتر است! (ولی تنها) عده کمی از آنها با ایمانند، و بیشتر آنها فاسقند، (و خارج از اطاعت پروردگار))
قل یـاهل الکتـب هل تنقمون منآ الا ان ءامنا بالله و ما انزل الینا و ما انزل من قبل و ان اکثرکم فـسقون. (بگو: «ای اهل کتاب! آیا به ما خرده می‌گیرید؟ (مگر ما چه کرده‌ایم) جز اینکه به خداوند یگانه، و به آنچه بر ما نازل شده، و به آنچه پیش از این نازل گردیده، ایمان آورده‌ایم. و این، بخاطر آن است که بیشتر شما، از راه حق، خارج شده‌اید.»)


فسق اکثریت اهل کتاب، عامل خرده گیری و عیب جویی آنان از مؤمنان بود.
قل یـاهل الکتـب هل تنقمون منآ الا ان ءامنا بالله و ما انزل الینا و ما انزل من قبل و ان اکثرکم فـسقون. (برخی مفسران «تنقمون» را به انکار و عیب جویی تفسیر کرده‌اند.)
[۸] روح المعانی، آلوسی، ذیل آیه.



اکثریت اهل کتاب به آیین اسلام ایمان نیاوردند.
... ولو ءامن اهل الکتـب لکان خیرا لهم منهم المؤمنون واکثرهم الفـسقون. (برداشت بنا بر این احتمال است که متعلق ایمان در آیه یاد شده آیین اسلام باشد.)
این قسمت آیه اشاره مى‌كند كه مذهبى به اين روشنى و قوانينى با اين عظمت (اسلام) منافعش براى هيچ كس قابل انكار نيست، بنا بر اين" اگر اهل كتاب (يهود و نصارى) ايمان بياورند بسود خودشان است، اما متاسفانه تنها اقليتى از آنها پشت پا به تعصبهاى جاهلانه زده‌اند و اسلام را با آغوش باز پذيرفته‌اند در حالى كه اكثريت آنها از تحت فرمان پروردگار خارج شده" و حتى بشاراتى كه درباره پيامبر در كتب آنها بوده ناديده انگاشته و بر كفر و عصبيت خود هم چنان باقى مانده‌اند.


فسق اکثریت اهل کتاب، سبب انتقام جویی آنان از مؤمنان شد.
قل یـاهل الکتـب هل تنقمون منآ الا ان ءامنا بالله و ما انزل الینا و ما انزل من قبل و ان اکثرکم فـسقون...


۱. جواهر الکلام، ج۲۱، ص۲۲۸.    
۲. ریاض المسائل، ج۷، ص۴۶۸-۴۶۹.    
۳. الحدائق الناضرة، ج۲۴، ص۱۸.    
۴. الحدائق الناضرة، ج۲۴، ص۲۲-۲۴.    
۵. آل عمران/سوره۳، آیه۱۱۰.    
۶. مائده/سوره۵، آیه۵۹.    
۷. مائده/سوره۵، آیه۵۹.    
۸. روح المعانی، آلوسی، ذیل آیه.
۹. آل عمران/سوره۳، آیه۱۱۰.    
۱۰. تفسير نمونه، مکارم شیرازی، ج‌۳، ص۶۶.    
۱۱. مائده/سوره۵، آیه۵۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اکثریت اهل‌کتاب».    



جعبه ابزار