باب اللهِ، عنوان و صفتی برای حضرت رسول و ائمهاثناعشر صلوات اللّه علیهم اجمعین در برخی از احادیث. کلمات «صراط » و «سبب» و «طریق » و «سبیل » نیز که همه تعبیراتی دیگر از «باب اللّه » اند، برای ائمه به کار رفتهاست. در روایتی از امام باقر علیه السلام آمدهاست که «إنَّ رسولَ اللّهِ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم بابُاللّهِ الذی لایؤْتی الاّ منه و سبیلُه الذی من سلکه وصل الی اللّه » .
[۱]محمدبن حسن صفارقمی، بصائرالدرجات فی فضائل آل محمّد ص۱۹۹.
از حضرت علی علیه السلام نیز چند روایت به «باب » و «باب اللّه » و «باب الجنه» تعبیر شدهاست: «انّ علیاً بابٌ فتحه اللّه فَمنْ دخله کان مؤمناً»
اهل بیت اطهار و ائمهاثناعشرعلیهمالسلام در برخی از روایات «ابواب الله » خوانده شدهاند از آنکه واسطه میان خدا و خلقاند. همچنانکه گاه از آنان به «طریق » و «سبیل » و «سبب » و «صراط » تعبیر شده است. امامعلی بن الحسین علیه السلام میفرماید: «نحن ابواب اللّه و نحن الصراط المستقیم ونحن عَیْبه علمه »
ودر خطبه ۱۵۴ نهج البلاغه آمدهاست که: «نحن الشعار و الاصحاب و الخَزَنه و الابواب و لاتؤتی البیوت الاّ من ابوابها». و جمله اخیر اشارهای است به آیه شریفه «لَیْسَ البِرُّ بِاَنْ تَأتُوا الْبُیوتَ منْ ظُهُورِها وَلکِنَّ البِرَّ مَنِ اتَّقی و أْتُوا الْبیوتَ مِنْ اَبْوابِها».
عدّهای از مفسران نیز مقصود از «ابواب » را در این آیه ائمه دانستهاند که طریق و باب راه یافتن به مدینه علم پیامبرند (طبرسی؛ فیض کاشانی، ذیل آیه ). در روایتی دیگر
باب حطه عنوانی است که در بعضی از روایات سنی و شیعی برای حضرت علی و امامان شیعهعلیهمالسلام به کار رفتهاست. این عنوان از آیه ۵۸ سوره بقره «و اذقُلْنَا ادْخُلوا هذه القریه فکُلُوا مِنها حَیثُ شِئْتُم رَغَداً وادْخلوا البابَ سُجَّداً و قُولوا حِطَّةٌ نَغفرلَکُم خطایاکم»
گرفته شدهاست. بر طبق این آیه، خدا به بنی اسرائیل فرمودهاست که سجده کنان داخل «باب » قریه شوند و «حطه» بر زبان آورند تا خدا از خطاهای آنان در گذرد. در تفسیر این آیه سخنان بسیاری گفتهاند و اغلب نوشتهاند که مقصود از قریه، بیت المقدس است که یکی از درهای آن «باب حطه » نام داشتهاست .(رجوع کنید به مجمع التفاسیر؛ طبرسی؛ فخررازی؛ سیوطی، ذیل آیه)
ابوذر غفاریابو سعید خدری و ابن عباس از پیامبرروایت کردهاند که اهل بیت من در میان این امت مانند «باب حطّه » برای بنی اسرائیل هستند، خداوند از راه ایشان گناهان را میبخشاید (إنّما مَثَلُ اهل بیتی فیکُم... مثلُ باب حطّةٍ، من دخله نَجا و مَنْ لم یَدْخله هلک ). بنابر روایتی که صدوقنقل کرده، حضرت علی علیه السلام به نقل از پیامبر صلی الله علیه و آله خود را «باب حطه » نامیدهاست، چنانکه اهل بیت پیامبر را باب حطه امت اسلام خواندهاست و میفرماید: باب حطه امت اسلام از باب حطه بنی اسرائیل افضل است، زیرا آن از چوب بود و ما امامان ناطق و صادق و مؤمنیم. حضرت باقر علیه السلام نیز خود و اهل بیت را باب حطهمسلمانان میخواند «نحن باب حطّتکم » و مقصود از «سُجَّداً» در آیه ۵۸ سوره بقره