باب اللهِ، عنوانوصفتی برای حضرت رسولوائمه اثنا عشر صلوات اللّه علیهم اجمعین در برخی از احادیث. کلمات «صراط » و «سبب» و «طریق » و «سبیل » نیز که همه تعبیراتی دیگر از «باب اللّه » اند، برای ائمه به کار رفتهاست. در روایتی از امام باقر علیه السلام آمدهاست که «إنَّ رسولَ اللّهِ صلّی اللّه علیه وآله وسلّم بابُاللّهِ الذی لایؤْتی الاّ منه و سبیلُه الذی من سلکه وصل الی اللّه » .
[۱]محمدبن حسن صفارقمی، بصائرالدرجات فی فضائل آل محمّد ص۱۹۹.
از حضرت علی علیه السلام نیز چند روایت به «باب » و «باب اللّه » و «باب الجنه» تعبیر شدهاست: «انّ علیاً بابٌ فتحه اللّه فَمنْ دخله کان مؤمناً»
اهل بیت اطهار و ائمه اثنا عشر علیهم السلام در برخی از روایات «ابواب الله » خوانده شدهاند از آنکه واسطه میان خداوخلقاند. همچنانکه گاه از آنان به «طریق » و «سبیل » و «سبب » و «صراط » تعبیر شده است. امامعلی بن الحسین علیه السلام میفرماید: «نحن ابواب اللّه و نحن الصراط المستقیم ونحن عَیْبه علمه »
عدّهای از مفسران نیز مقصود از «ابواب » را در این آیه ائمه دانستهاند که طریق و باب راه یافتن به مدینه علم پیامبرند (طبرسی؛ فیض کاشانی، ذیل آیه ). در روایتی دیگر
باب حطه عنوانی است که در بعضی از روایات سنیوشیعی برای حضرت علیوامامان شیعه علیهم السلام به کار رفتهاست. این عنوان از آیه ۵۸ سوره بقره «و اذقُلْنَا ادْخُلوا هذه القریه فکُلُوا مِنها حَیثُ شِئْتُم رَغَداً وادْخلوا البابَ سُجَّداً و قُولوا حِطَّةٌ نَغفرلَکُم خطایاکم»
گرفته شدهاست. بر طبق این آیه، خدا به بنی اسرائیل فرمودهاست که سجده کنان داخل «باب » قریه شوند و «حطه» بر زبان آورند تا خدا از خطاهای آنان در گذرد. در تفسیر این آیه سخنان بسیاری گفتهاند واغلب نوشتهاند که مقصود از قریه، بیت المقدس است که یکی از درهای آن «باب حطه » نام داشتهاست .(رجوع کنید به مجمع التفاسیر؛ طبرسی؛ فخررازی؛ سیوطی، ذیل آیه)
ابوذر غفاریابو سعید خدریوابن عباس از پیامبرروایت کردهاند که اهل بیت من در میان این امت مانند «باب حطّه » برای بنی اسرائیل هستند، خداوند از راه ایشان گناهان را میبخشاید (إنّما مَثَلُ اهل بیتی فیکُم... مثلُ باب حطّةٍ، من دخله نَجا و مَنْ لم یَدْخله هلک ). بنابر روایتی که صدوقنقل کرده، حضرت علی علیه السلام به نقل از پیامبر صلی الله علیه و آله خود را «باب حطه » نامیدهاست، چنانکه اهل بیت پیامبر را باب حطه امت اسلام خواندهاست و میفرماید: باب حطه امت اسلام از باب حطه بنی اسرائیل افضل است، زیرا آن از چوب بود و ما امامان ناطقوصادقومؤمنیم. حضرت باقر علیه السلام نیز خود واهل بیت را باب حطهمسلمانان میخواند «نحن باب حطّتکم » ومقصود از «سُجَّداً» در آیه ۵۸ سوره بقره