• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مسجد فقیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



فُقَیر نام محلی کوچک در بخش عالی مدینه; یعنی همین عوالی بوده است.
[۱] المعالم الاثیره فی السنة و السیره، ص ۲۱۷





فُقَیر نام محلی کوچک در بخش عالی مدینه; یعنی همین عوالی بوده است. بر اساس آنچه نقل شده، رسول خدا(صلی الله علیه وآله) بخشی از زمینِ زراعی این محله را به عنوان اِقْطاع، به امام علی(علیه السلام) واگذار کرده است.
[۲] المعالم الاثیره فی السنة و السیره، ص ۲۱۷
بنابراین، باید این محل نشانی از آن حضرت برای شیعیان، در طول تاریخ داشته باشد. در این محله به مانند محلات دیگر، مسجدی وجود داشته است که امروز بنای مخروبه ای از آن برجای مانده است. این بنای مخروبه با عنوان باغ سلمان در غرب مسجد بنی قریظه ـ با فاصله تقریبی سیصد تا چهارصد متر قرار دارد.



آنچه اکنون دیده می شود زمینی است که به نظر می رسد نخلستان بوده و در میان آن، بنایی حدود بیست متر مربع به صورت مخروبه هست که از ظواهر امر چنان بر می آید که مسجد است. محرابی در گوشه ای از آن به چشم می خورد و قرآن هایی نیز در کنار آن چیده شده است. در کف این بنا موکتی پهن شده و چند حصیر نیز دیده می شود. دیوار شرقی و غربی آن سالم اما بقیه قسمت ها ویران شده است.



گفته شده که رسول خدا(صلی الله علیه وآله) از سلمان خواست دراینجا محلی را حفر کند تا آن حضرت نخلی درآنجا بکارد. از آنجا که رسول خدا به سلمان فرمودند: اِذْهَبْ یا سَلْمان فَقَفِّر لَها، فَاِذا فَرَغْتَ فَاتِنی أَکن أَنَا أَضَعُها بِیدی ، این محل به مسجدالفقیر شهرت یافت. گویند نخلی که گفته شده، رسول خدا(صلی الله علیه وآله) و سلمان آن را کاشتند، چندین سال پیش، در آتش سوخته است.


 
۱. المعالم الاثیره فی السنة و السیره، ص ۲۱۷
۲. المعالم الاثیره فی السنة و السیره، ص ۲۱۷




آثار اسلامی مکه و مدینه، رسول جعفریان، صص۲۷۲-۲۷۴    


رده‌های این صفحه : مساجد مدینه




جعبه ابزار