• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

باغ‌های بی‌داربست (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن به پدید آوردن انواع باغ اشاره کرده است، از انواع این باغ‌ها، باغ‌های باداربست و بدون داربست است.



خداوند، پدیدآورنده باغ‌های بدون داربست است:
وهو الذی انشا جنت... وغیر معروشـت...
اوست كه .... و باغ‌هاى غير معروش (باغ‌هايى كه نیاز به داربست ندارد) را آفريد.

در این جا خدای سبحان آفرینش باغ‌ها، تاکستان‌ها و زراعت‌ها (جنات، هم به باغ‌هاى پر از درخت و هم به زمين‌هاى پوشيده از زراعت گفته مى‌شود) را یادآوری کرده است. معروشات بوته‌های بلند که روی پایه ایستاده‌اند، و غیر معروشات بوته‌هایی است که پایه ندارند و روی زمین پهن می‌شوند.

و هو الذی انشا جنات معروشات و غیر معروشات: خداوند بدون هیچگونه سابقه‌ای باغ‌هایی آفرید که در آنها درختان گوناگون است. برخی از درختان را بر روی پایه‌ها قرار داده‌اند و برخی بدون پایه، خود بر سر پا ایستاده‌اند. مقصود از درختانی که بر روی پایه‌ها قرار دادند، درختان انگور است. همچنین منظور این است که به وسیله شاخه‌ها برای درخت‌ها دیوار درست کنند. کلمه عرش به معنای بر افراشتن درختان است، بطوری که بر روی زمین قرار نگیرد. مقصود از «غیر معروشات» انواع درختانی است که در کوه‌ها و صحراها می‌رویند. همچنین منظور درختانی است که احتیاج به پایه ندارند و خود بر سر پا می‌ایستند.

شجره معروشه آن درختی را گویند که شاخه‌هایش به وسیله داربست بالا رفته و یکی بر بالای دیگری قرار گرفته باشد، مانند درخت انگور. و عرش در اصل لغت به معنای رفع و بلندی است. بنابراین، جنات معروشات عبارت خواهد بود از تاکستان‌ها و باغ‌های انگور و مانند آنها، و جنات غیر معروشات باغ‌هایی که درخت‌های آن بر تنه خود استوار باشد نه بر داربست.


۱. انعام/سوره۶، آیه۱۴۱.    
۲. جوامع الجامع، طبرسی،زج۱، ص۶۲۳.    
۳. مجمع البیان، طبرسی، ج۴، ص۱۷۷.    
۴. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۷، ص۴۹۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «باغ‌های بی‌داربست».    



جعبه ابزار