• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بوی ریحان بهشتی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ریحان به معناى همان گیاه خوشبو است ، اما بهشتى آن ، که در هنگام مرگ آن را براى مقربین مى آورند همینکه آن را بویید از دنیا مى رود.



قرآن در باب استشمام بوی ریحان بهشتی از مقربان، به هنگام مرگ می فرماید: «فاما ان کان من المقربین• فروح وریحان وجنت نعیم»،اما اگر او از مقربان باشد، در روح و ریحان و بهشت پرنعمت است.

۱.۱ - مراد از ریحان

مراد از مقربین همان سابقون مقربون است که در اول سوره درباره آنان مى فرمود: «و السابقون السابقون اولئک المقربون» و کلمه «روح» معناى راحت ، و کلمه «ریحان» به معناى رزق است . بعضى گفته اند: ریحان به معناى همان گیاه خوشبو است ، اما بهشتى آن ، که در هنگام مرگ آن را براى مقربین مى آورند همینکه آن را بویید از دنیا مى رود. و معناى آیه این است که : اما آن محتضر اگر از مقربین باشد جزاى خوبیهایش این است که از هر هم و غمى و درد والمى راحت است ، و رزقى از رزق هاى بهشتى دارد، و بعد از مردن هم جنت نعیم را دارد.

۱.۲ - روح و ریحان

«روح» (بر وزن قول ) آنگونه که علماى لغت گفته اند در اصل به معنى تنفس و «ریحان» به معنى شى ء یا گیاه خوشبو است ، سپس ‌ این واژه به هر چیزى که مایه حیات و راحتى است گفته شده ، همانگونه که «ریحان» به هر گونه نعمت و روزى خوب و فرحزا اطلاق مى گردد، بنابراین «روح» و «ریحان» الهى شامل تمام وسائل راحتى و آرامش انسان و هر گونه نعمت و برکت الهى مى گردد.


۱. واقعه/سوره۵۶، آیه۸۸.    
۲. واقعه/سوره۵۶، آیه۸۹.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱۹، ص۲۴۲.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲۳، ص۲۸۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بوی ریحان بهشتی».    



جعبه ابزار