• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تاریخ الفقه الجعفری(کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«تاریخ الفقه الجعفری»، اثر هاشم معروف حسنی، از کتب مرجع و معتبر معاصر در شناسایی ادوار و مراحل تشریع و تحولات اجتهاد و مکاتب مجتهدان امامی است و با مقدمه‌ای مختصر به قلم محمد جواد مغنیه، در تبیین مفهوم فقه و تفاوت آن با تاریخ و اشاره به اهمیت تاریخ فقه و ارزش کار مؤلف در حدود ۳۲۰ صفحه و ۴ فصل تنظیم و تدوین یافته است.
[۱] تاریخ الفقه الجعفری،هاشم حسنی،ج۱،ص۷.




شناساندن نخستین تشریعات و مقاصد قانون گذاری اسلامی، به طور اجمالی در دو عنوان عبادات و معاملات با استفاده از مصادر اولیه.


منبع اصلی نویسنده، آیات قرآن کریم و تامل در روابط، مناسبات و معانی عمیق و حقیقی آنها برای استخراج نظام فقهی اسلام و شیعه و سپس تامل در تاریخ شکل گیری مذهب شیعه است. بنابراین روش نویسنده روش و روی کردی تاریخی و معطوف به قرآن است و ارجاعات او عموما به کتب تاریخ فقه و تاریخ اصول فقه می‌باشد و به متون و مجامع فقهی و حدیثی استنادی صورت نمی‌گیرد. نویسنده، از آثار علمای معاصر شیعه و اهل سنت ؛ مانند محمد ابو زهره، محمد جواد مغنیه، سید حسن صدر، عبد الحسین شرف الدین، محسن امینی و عبدالفتاح عبد المقصود بهره می‌برد.
[۲] تاریخ الفقه الجعفری،هاشم حسنی،ج۱،ص۱۵.



در فصل اول از نیاز انسان به شریعت مقدمه‌ای برای استدلال بر ضرورت آن ارائه شده است. این مقدمه بر تنوع و گستردگی نیازهای انسان و ناتوانی و نادانی عموم بشر نسبت به همه امور و مصالح و مفاسد مسایل می‌باشد و همین موضوع، نیاز به مصدر و منبعی معصوم و قادر مطلق و دانا که باطن امور و کنه حقایق برایش روشن است را برای انسان ضروری می‌سازد. این منبع معصوم، وحی است و قرآن کریم محصول این وحی است.نویسنده، سپس مشخصات کلی نظام معرفتی عقیدتی اسلام و اهمیت توحید، معاد و سپس عبادات شرعی را از چشم انداز آیات قرآنی بررسی کرده است. قرآن، اسلوب ویژه‌ای در دعوت به توحید دارد. در آیات قرآن همواره فطرت و سرشت انسان‌ها مخاطب قرار می‌گیرند. وی سپس نمونه‌هایی از آیات توحیدی قرآن و برخی از استدلال‌ها و براهین قرآنی در اثبات معاد و قیامت را آورده است.

۳.۱ - روشهای تشریع قرآن

نویسنده، سپس با بررسی عبارات و مضامین قرآنی به این نتیجه رسیده که تشریع در قرآن به یک روش و اسلوب طرح نشده، بلکه شکل‌های مختلفی برای طرح موضوع و بیان احکام مد نظر شارع مقدس بوده، از جمله گاهی از صیغه مضارع برای انجام خواسته شارع یاد شده؛ مانند ان الله یامرکم بالعدل و الاحسان گاهی هم با خبر دادن از چیزی که بر مردم نوشته شده با عبارت کتب علیکم یاد گردیده. همان طور که صیغه‌های طلب در قرآن متنوع و متکثرند، هم چنین وسایل و صیغه‌های ترک افعال و نهی هم تکثر اسلوبی دارند، سپس از نظام عبادی قرآن و اهمیتی که قرآن به تصحیح رابطه فرد با پروردگار می‌دهد بحث شده و تاکید شده که این موضوع بر بقیه نظام‌ها و دستورات و مناسبات تقدم و اولویت دارد. نویسنده، گزیده‌ای از معارف قرآنی راجع به تشریع نماز ، اوقات نماز، نمازهای واجب، تشریع روزه و حج و مالیات زکات و نظام صدقات را بررسی و تحلیل کرده است.
[۳] تاریخ الفقه الجعفری،هاشم حسنی،ج۱،ص۲۱.


۳.۲ - بعد اجتماعی قرآن

در بعد اجتماعی و مناسبات و معاملات میان افراد هم تشریع قرآنی نظام مشخص و متمایزی دارد؛ نویسنده، به اختصار از ویژگی‌های تشریع قرآنی در بعد اجتماعی و مرتبط با دفاع، زن ، نظام ازدواج ، تعداد زوجات، طلاق ، رجوع در طلاق و طلاق سه گانه با یک لفظ، حجاب ، ارث ، احکام عقود و معاملات و جزییات و مجازات‌های قرآنی بحث کرده است. فصل دوم به بررسی وضعیت سیاسی بعد از وفات پیامبر و تعریف شیعه به موالیان و دوست داران اهل بیت اختصاص یافته و منشا پیدایش شیعه تحقیق شده است. در فصل سوم از ادوار تشریع و مراحل مختلف آن و مشخصات هر کدام از این مراحل سخن رفته و به شکل گیری اصول فقه، نقش قیاس ، منبع تدوین حدیث و فقه در تشیع و اجتهاد اسلامی اشاره شده است و نقش اهل بیت و پیروان آنها در توسعه اجتهاد و تکامل تشریع اسلامی و مناسبات آنها با صحابه و تابعین بررسی شده است. در این فصل، بحثی قابل توجه به تبیین ادله احکام و مبانی فقهی شیعه در زمان صحابه اختصاص یافته است. در فصل چهارم، علاوه بر بررسی اوضاع سیاسی از شکل گیری مبانی اجتهادی شیعه و تدوین حدیث و فقه و ادله فقهی و مؤلفان و متون اولیه فقهی شیعه در عهد تابعین بحث شده است.


۱. تاریخ الفقه الجعفری،هاشم حسنی،ج۱،ص۷.
۲. تاریخ الفقه الجعفری،هاشم حسنی،ج۱،ص۱۵.
۳. تاریخ الفقه الجعفری،هاشم حسنی،ج۱،ص۲۱.



نرم افزار جامع اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار