• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تسبیح خدا در دعا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در قرآن کریم به شایسته بودن تسبیح و تنزیه خداوند، هنگام دعا اشاره شده است.



در آیه ۸۷ سوره انبیاء شایسته بودن تسبیح و تنزیه خداوند، هنگام دعا بیان شده است:
«و ذا النون اذ ذهب مغـضبـا فظن ان لن نقدر علیه فنـادی فی الظـلمـت ان لا الـه الا انت سبحـنک... ؛ فاستجبنا له و نجینـه من الغم و کذلک ننجی المؤمنین؛ و ذوالنون را (یاد کن) آنگاه که خشمگین رفت و پنداشت که ما هرگز بر او قدرتی نداریم تا در (دل) تاریکیها ندا درداد که معبودی جز تو نیست منزهی تو راستی که من از ستمکاران بودم• پس (دعای) او را برآورده کردیم و او را از اندوه رهانیدیم و مؤمنان را (نیز) چنین نجات می‌دهیم».

۱.۱ - درس سرنوشت ساز

جمله پر معنی" کذلک ننجی المؤمنین" نشان می‌دهد آنچه بر سر یونس آمد از گرفتاری و نجات یک حکم خصوصی نبود بلکه با حفظ سلسله مراتب، جنبه عمومی و همگانی دارد.
بسیاری از حوادث غم انگیز و گرفتاریهای سخت و مصیبت بار مولود گناهان ما است، تازیانه‌هایی است برای بیدار شدن ارواح خفته، و یا کوره‌ای است برای تصفیه فلز جان آدمی، هر گاه انسان در این موقع به همان سه نکته‌ای که" یونس" توجه کرد توجه پیدا کند نجات و رهایی حتمی خواهد بود:
۱- توجه به حقیقت توحید و اینکه هیچ معبود و هیچ تکیه گاهی جز" الله" نیست.
۲- پاک شمردن و تنزیه خدا از هر عیب و نقص و ظلم و ستم، و هر گونه گمان سوء در باره ذات پاک او.
۳- اعتراف به گناه و تقصیر خویش.
شاهد این سخن، حدیثی است که در" در المنثور " از پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نقل شده است که فرمود: " یکی از نامهای خدا که هر کس او را با آن بخواند به اجابت می‌رسد، و هر گاه با آن چیزی را طلب کند به او می‌دهد، دعای" یونس" است.
شخصی عرض کرد: ‌ای رسول خدا آیا او مخصوص یونس بود یا شامل جماعت مسلمانان نیز می‌شود؟ فرمود: هم مربوط به یونس بود و هم همه مؤمنان، هنگامی که خدا را به آن می‌خوانند، آیا گفتار خداوند را در قرآن نشنیده‌ای" و کذلک ننجی المؤمنین" این دلیل بر آنست که هر کس چنین دعائی کند خداوند اجابت آن را تضمین فرموده است"
[۳] در المنثور طبق نقل المیزان ذیل آیات مورد بحث.



۱. انبیاء/سوره۲۱، آیه۸۷.    
۲. انبیاء/سوره۲۱، آیه۸۸.    
۳. در المنثور طبق نقل المیزان ذیل آیات مورد بحث.



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تسبیح خدا در دعا ».    



جعبه ابزار