• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تسلط مردان بر زنان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خانواده یک واحد کوچک اجتماعی است و همانند یک اجتماع بزرگ، باید رهبر واحدی داشته باشد و مرد بخاطر ویژگی هایی که دارد بعنوان رهبر خانواده محسوب می شود.



تفسیر و شرح دقیق آیه ۳۴، سوره نساء «الرِّجالُ قَوّامُون عَلی النّساءِ» را بنویسید و توضیح دهید تسلط مردان بر زنان چگونه و به چه نحو است.
«قوامون» مبالغه قیّم است و قیم در این جا به معنای سرپرست است. در توضیح معنای آیه، باید به این نکته توجه داشت که خانواده یک واحد کوچک اجتماعی است و همانند یک اجتماع بزرگ، باید رهبر واحدی داشته باشد؛ زیرا اگر اداره این اجتماع کوچک بر عهده بیش از یک نفر قرار گیرد، ممکن است به هرج و مرج و آشوب بینجامد و ایجاد مشکل کند؛ در نتیجه، مرد یا زن یکی باید رئیس خانواده و دیگری معاون و تحت نظارت او باشد. قرآن در این جا تصریح می‌کند که مقام سرپرستی از آن مرد است. (که البته، این به معنای استبداد و اجحاف و تعدی نیست، بلکه هدف، ایجاد رهبری واحد همراه با مسؤولیت‌ها و مشورت‌های لازم است.)


این موقعیت بخاطر خصوصیات موجود در مرد است، از آن جمله:

۲.۱ - ویژگیهای ذاتی

مانند قدرت جسمانی و غلبه قدرت فکر او بر نیروی عاطفه و احساسات در مرد، به عکس زن که از نیروی عاطفه بیشتری نسبت به مرد، بهره مند است. که این مطابق خواست‌های درونی و همگونه با مسؤولیت‌های بیرون اوست.

۲.۲ - تعهد مرد در برابر زن و فرزندان

تعهد مرد در برابر زن و فرزندان که هزینه‌های زندگی و پرداخت مهر و تامین زندگی آبرومندانه همسر و فرزندان بر عهده اوست.
البته ممکن است زنانی وجود داشته باشند که در برخی از جهات فوق، بر شوهران خود امتیاز داشته باشند، اما باید دانست که قوانین، همه جوانب را در نظر می‌گیرد و به تک تک افراد و نفرات نظر ندارد، بلکه نوع و کلی را در نظر می‌گیرد. شکی نیست که در اکثریت خانواده‌ها، مردها برای سرپرستی، آمادگی بیشتری دارند، اگر چه زنان نیز وظایف و مسؤولیت‌هایی بر عهده دارند که اهمیت و حساسیت آن بر هیچ کس پوشیده نیست.
[۳] تفسیر نمونه، دارالکتب الاسلامیه، ج۳، ص۳۷۰.



۱. نساء/سوره۴، آیه۳۴..    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، جامعه مدرسین، ج۴، ص۵۴۳.    
۳. تفسیر نمونه، دارالکتب الاسلامیه، ج۳، ص۳۷۰.



سایت بلاغ، (ماهنامه یاس، شماره ۳)؛ برگرفته از مقاله «تسلط مردان بر زنان»



جعبه ابزار