• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تعاون صالح‌المؤمنین و محمد (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از آثار مهم تعاون در کارهای نیک، رسیدن خیر به امت اسلامی است و از جمله آثارِ عدم تعاون، سلطه جویی برخی بر برخی دیگر و از میان رفتن برکات است.



حمایت و تعاون صالح المؤمنین ( علی علیه السلام) با پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم در مقابل تعاون همسرانش علیه وی بود.
«ان تتوبا الی الله فقد صغت قلوبکما و ان تظـهرا علیه فان الله هو مولـه و جبریل و صــلح المؤمنین و الملـئکة بعد ذلک ظهیر»؛ اگر شما (همسران پیامبر) از کار خود توبه کنید (به نفع شماست، زیرا) دلهایتان از حق منحرف گشته؛ و اگر بر ضدّ او دست به دست هم دهید، (کاری از پیش نخواهید برد) زیرا خداوند یاور اوست و همچنین جبرئیل و مؤمنان صالح، و فرشتگان بعد از آنان پشتیبان اویند. (از ابوبصیر روایت شده که گفت از امام باقر علیه‌السّلام شنیدم که می‌فرمود: مقصود از «صالح المؤمنین» (در آیه ) «ان تتوبا الی الله... و صالح المؤمنین» علی بن ابی طالب است
[۴] البرهان، الزركشی، ج۴، ص۳۵۳.
)

۱.۱ - تفسیر آیه

منظور از این دو نفر به اتفاق مفسران شیعه و اهل سنت ، (حفصه) و (عایشه) است که به ترتیب دختران ( عمر ) و ( ابوبکر ) بودند.
(صغت) از ماده (صغو) (بر وزن عفو) به معنى متمایل شدن به چیزى است لذا مى گویند: صغت النجوم یعنى ستارگان ، متمایل به سوى مغرب شدند)، به همین جهت واژه (اصغاء)، به معنى گوش فرا دادن به سخن دیگرى آمده است، و منظور از (صغت قلوبکما) در آیه مورد بحث، انحراف دلهاى آنها از حق به سوى گناه بوده است.
تمامى روایات اتفاق دارند بر اینکه منظور از آن دو زن حفصه و عایشه دو همسر رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله وسلم ) هستند.
و کلمه (صغت) فعل ماضى از ماده (صغو) است ، و (صغو) به معناى میل است ، که البته در اینجا منظور میل به باطل و خروج از حالت استقامت است . خوب ، پس مسلم شد که این دو زن ، رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله وسلم ) را آزردند و علیه او دست به دست هم دادند، و دست به دست هم دادن علیه آن جناب از گناهان کبیره است


۱. وسائل الشیعه، حر عاملی، ج۱۶، ص۱۲۳.    
۲. مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، حسین بن محمدتقی نوری، ج۱۲، ص۱۸۱۱۸۲.    
۳. تفسیر قمی، علی بن إبراهيم القمی، ج۲، ص۳۷۷.    
۴. البرهان، الزركشی، ج۴، ص۳۵۳.
۵. تحریم/سوره۶۶، آیه۴.    
۶. تفسير نمونه، ناصر مکارم شيرازي، ج۲۴، ص۲۷۶.    
۷. ترجمه تفسير الميزان، علامه طباطبايي، ج۱۹، ص۵۵۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تعاون صالح‌المؤمنین و محمد»    



جعبه ابزار