• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تعلم دین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تعلم دین برای انذار جامعه واجب است.



مسافرت برای تعلم دین واجب است.
وما کان المؤمنون لینفروا کافة فلولا نفر من کل فرقة منهم طـائفة لیتفقهوا فی الدین ولینذروا قومهم اذا رجعوا الیهم لعلهم یحذرون. (شایسته نیست مؤمنان همگی (بسوی میدان جهاد) کوچ کنند؛ چرا از هر گروهی از آنان، طایفه‌ای کوچ نمی‌کند (و طایفه‌ای در مدینه بماند)، تا در دین (و معارف و احکام اسلام ) آگاهی یابند و به هنگام بازگشت بسوی قوم خود، آنها را بیم دهند؟! شاید (از مخالفت فرمان پروردگار) بترسند، و خودداری کنند! )

۱.۱ - تفسیر آیه

منظور از" تفقه " در دین فرا گیری همه معارف و احکام اسلام اعم از اصول و فروع است، زیرا در مفهوم تفقه، همه این امور جمع است، بنا بر این آیه فوق دلیل روشنی است بر اینکه همواره گروهی از مسلمانان به عنوان انجام یک واجب کفایی باید به تحصیل علم و دانش در زمینه تمام مسائل اسلامی بپردازند، و پس از فراغت از تحصیل برای تبلیغ احکام اسلام به نقاط مختلف، مخصوصا به قوم و جمعیت خود باز گردند، و آنها را به مسائل اسلامی آشنا سازند. بنا بر این آیه فوق دلیل روشنی است بر وجوب تعلیم و تعلم در مسائل اسلامی، و به تعبیر دیگر هم تحصیل را واجب می‌کند، و هم یاد دادن را، و اگر دنیای امروز به تعلیمات اجباری افتخار می‌کند، قرآن در چهارده قرن پیش علاوه بر آن بر معلمین نیز این وظیفه را فرض کرده است.


تعلم دین، مقدمه‌ای برای انذار و هدایت جامعه است.
وما کان المؤمنون لینفروا کافة فلولا نفر من کل فرقة منهم طـائفة لیتفقهوا فی الدین ولینذروا قومهم اذا رجعوا الیهم لعلهم یحذرون. سیاق آیه دلالت می‌کند بر اینکه منظور از جمله" لینفروا کافة" بیرون شدن همگی برای جهاد است، و ضمیر در" فرقة منهم" به مؤمنین برمی گردد، که نباید همگیشان بیرون روند، و لازمه آن این است که مقصود از" نفر" کوچ کردن به سوی رسول خدا باشد. بنا بر این، آیه شریفه در این مقام است که مؤمنین سایر شهرها را نهی کند از اینکه تمامیشان به جهاد بروند، بلکه باید یک عده از ایشان به مدینة الرسول آمده، احکام را از آن جناب بیاموزند، و عده دیگری به جهاد بروند.


۱. توبه/سوره۹، آیه۱۲۲.    
۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۸، ص۱۹۳.    
۳. توبه/سوره۹، آیه۱۲۲.    
۴. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۹، ص۵۴۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تعلم دین».    



جعبه ابزار