• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و استواری سخن (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انسان متقی در سخن گفتن خود با استواری و مطابق واقع سخن می‌گوید.



استوارگویی، سخن گفتن به صلاح و مطابق واقع پیامد تقواپیشگی مؤمنان است:
یـایها الذین ءامنوا اتقوا الله وقولوا قولا سدیدا.
ای کسانی که ایمان آورده‌اید! تقوای الهی پیشه کنید و سخن حق بگویید.


آیه بعد به دنبال بحث‌هایی که درباره شایعه پراکنان و موذیان بد زبان گذشت دستوری صادر می‌کند که در حقیقت درمان این درد بزرگ اجتماعی است، می‌گوید: ای کسانی که ایمان آورده‌اید تقوای الهی پیشه کنید، و سخن حق و درست بگوئید (یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و قولوا قولا سدیدا). قول سدید از ماده سد، به معنی محکم و استوار و خلل ناپذیر و موافق حق و واقع است، سخنی است که همچون یک سد محکم جلو امواج فساد و باطل را می‌گیرد، و اگر بعضی از مفسران آن را به معنی صواب و بعضی به معنی خالص بودن از کذب و لغو یا هماهنگ بودن ظاهر و باطن و یا صلاح و رشاد و مانند آن تفسیر کرده‌اند همه به معنی جامع فوق بر می‌گردد. آیه بعد نتیجه قول سدید و سخن حق را چنین بیان می‌فرماید: خداوند به خاطر تقوا و گفتار حق اعمال شما را اصلاح می‌کند و گناهان شما را می‌بخشد (یصلح لکم اعمالکم و یغفر لکم ذنوبکم). در حقیقت تقوا پایه اصلاح زبان و سرچشمه گفتار حق است، و گفتار حق یکی از عوامل مؤثر اصلاح اعمال، و اصلاح اعمال سبب آمرزش گناهان است، چرا که ان الحسنات یذهبن السیئات، اعمال نیک گناهان را از بین می‌برند. علمای اخلاق گفته‌اند: زبان پر برکت‌ترین عضو بدن، و مؤثرترین وسیله طاعت و هدایت و اصلاح است، و در عین حال خطرناکترین و پر گناهترین عضو بدن محسوب می‌شود، تا آنجا که حدود سی گناه کبیره از همین عضو کوچک صادر می‌گردد. در حدیثی از پیامبر گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌خوانیم: لا یستقیم ایمان عبد حتی یستقیم قلبه و لا یستقیم قلبه حتی یستقیم لسانه:
ایمان هیچ بنده‌ای از بندگان خدا به راستی نمی‌گراید مگر اینکه قلبش مستقیم گردد، و قلبش مستقیم نمی‌شود مگر اینکه زبانش درست شود.


خداوند سبحان اهل ایمان و توحید را به پرهیزکاری و محکم گویی فرمان داده و گفت: یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله‌، ای کسانی که ایمان آورده‌اید بترسید از عذاب خدا به دوری کردن از گناه‌ها و انجام واجبات او. و قولوا قولا سدیدا، و بگوئید گفتنی درستی که از فساد دور باشد و از شایبه دروغ و بیهوده گویی خالص و پاک که ظاهرش موافق با باطنش باشد. حسن و عکرمه گویند: صادق و رواست یعنی کلمه توحید، لا اله الا الله.
مقاتل گوید: این آیه متصل است با نهی از ایذاء و رنجانیدن یعنی بگوئید گفتن صحیح و راست و پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم خدا را به چیزی که نیکو و شایسته مقام آن حضرت نیست نسبت ندهید.


۱. احزاب/سوره۳۳، آیه۷۰.    
۲. هود/سوره۱۱، آیه۱۱۴.    
۳. بحار الانوار، علامه مجلسی، ج۶۸، ص۲۹۸.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم، ج۱۷، ص۴۴۷.    
۵. مجمع البیان، طبرسی، ج۸، ص۱۸۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «استوارى سخن‌».    



جعبه ابزار