• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و عزم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از اثرات تقواپیشگی عزم و تصمیم استوار انسان‌های متقی می‌باشد.



رعایت تقوا، نشانه عزم استوار می‌باشد:
لتبلون فی امولکم وانفسکم ولتسمعن من الذین اوتوا الکتـب من قبلکم ومن الذین اشرکوا اذی کثیرا وان تصبروا وتتقوا فان ذلک من عزم الامور.
به یقین (همه شما) در اموال و جانهای خود، آزمایش می‌شوید! و از کسانی که پیش از شما به آنها کتاب (آسمانی) داده شده (یهود)، و (همچنین) از مشرکان، سخنان آزار دهنده فراوان خواهید شنید! و اگر استقامت کنید و تقوا پیشه سازید، (شایسته‌تر است زیرا) این از کارهای مهم و قابل اطمینان است.


لتبلون فی اموالکم و انفسکم، شما در جان و مال، مورد آزمایش قرار خواهید گرفت، و اصولا این جهان صحنه آزمایش است و ناگزیر باید خود را آماده مقابله با حوادث و رویدادهای سخت و ناگوار کنید، و این در حقیقت هشدار و آماده باشی است به همه مسلمانان که گمان نکنند حوادث سخت زندگی آنها، پایان یافته و یا مثلا با کشته شدن کعب بن اشرف، شاعر بد زبان پرخاشگر و آشوب طلب، دیگر ناراحتی و زخم زبان از دشمن نخواهند دید.
به همین جهت می‌فرماید: و لتسمعن من الذین اوتوا الکتاب من قبلکم و من الذین اشرکوا اذی کثیرا: بطور مسلم در آینده از اهل کتاب (یهود و نصاری) و مشرکان سخنان ناراحت کننده فراوانی خواهید شنید.
مسئله شنیدن سخنان ناسزا از دشمن با اینکه جزء آزمایشهایی است که در آغاز آیه آمده، ولی بخصوص در اینجا به آن تصریح شده، و این بخاطر اهمیت فوق العاده‌ای است که این موضوع، در روح انسانهای حساس و با شرف دارد چه اینکه طبق جمله مشهور، زخم‌های شمشیر التیام پذیرند اما زخم زبان التیام نمی‌یابد! و ان تصبروا و تتقوا فان ذلک من عزم الامور در اینجا وظیفه‌ای را که مسلمانان در برابر اینگونه حوادث سخت و دردناک دارند بیان می‌کند و می‌گوید: اگر استقامت به خرج دهید، شکیبا باشید، و تقوا و پرهیزکاری پیشه کنید، این از کارهایی است که نتیجه آن روشن است و لذا هر انسان عاقلی باید تصمیم انجام آن را بگیرد.
عزم در لغت، به معنی تصمیم محکم است و گاهی به هر چیز محکم نیز گفته می‌شود، بنابراین من عزم الامور، به معنی کارهای شایسته‌ای است که انسان باید روی آن تصمیم بگیرد یا به معنی هرگونه کار محکم و قابل اطمینانی است. تقارن صبر و تقوی در آیه گویا اشاره به این است که بعضی افراد در عین استقامت و شکیبایی، زبان به ناشکری و شکایت باز می‌کنند، ولی مؤمنان واقعی صبر و استقامت را همواره با تقوی می‌آمیزند، و از این امور دورند.


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۸۶.    
۲. تفسیر نمونه، مکارم، ج۳، ص۲۳۴-۲۳۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «عزم».    



جعبه ابزار