• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و نور خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از جلوه‌های تقواپیشگی بهره‌مندی از نور خداوند می‌باشد.



برخورداری تقواپیشگان، از نور و روشنایی ویژه الهی در زندگی بر اثر تقوا می‌باشد:
ولقد ءاتینا موسی وهـرون الفرقان وضیاء وذکرا للمتقین.
ما به موسی و هارون، «فرقان» (وسیله جدا کردن حق از باطل) و نور، و آنچه مایه یادآوری برای پرهیزگاران است، دادیم.
یـایها الذین ءامنوا اتقوا الله... ویجعل لکم نورا تمشون به...
ای کسانی که ایمان آورده‌اید! تقوای الهی پیشه کنید ... و برای شما نوری قرار دهد که با آن (در میان مردم و در مسیر زندگی خود) راه بروید .... .

این آیه می‌فرماید: ما به موسی و هارون فرقان، وسیله تشخیص حق از باطل بخشیدیم، و نور و یادآوری برای پرهیزکاران (و لقد آتینا موسی و هارون الفرقان و ضیاء و ذکرا للمتقین).
فرقان، در اصل به معنی چیزی است که حق را از باطل جدا می‌کند و وسیله شناسایی این دو است، در اینکه منظور از آن در اینجا چیست تفسیرهای متعددی ذکر کرده‌اند: بعضی آن را به معنی تورات. و بعضی شکافته شدن دریا برای بنی اسرائیل که نشانه روشنی از عظمت حق و حقانیت موسی بود دانسته‌اند. در حالی که بعضی اشاره به سایر معجزات و دلائلی که در اختیار موسی و هارون بود، می‌دانند.
ولی این تفسیرها هیچگونه با هم منافاتی ندارند، چرا که ممکن است فرقان هم اشاره به تورات و هم اشاره به سایر معجزات و دلائل موسی علیه‌السلام باشد.
در سایر آیات، نیز فرقان گاهی به خود قرآن اطلاق شده، مانند تبارک الذی نزل الفرقان علی عبده لیکون للعالمین نذیرا: بزرگ و پر برکت است خدایی که فرقان را بر بنده اش نازل کرد تا جهانیان را انذار کند".
و گاه به پیروزیهای معجزه آسایی که نصیب پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله گردید، همانگونه که در مورد جنگ بدر یوم الفرقان فرموده است. اما واژه ضیاء به معنی نور و روشنایی است که از درون ذات چیزی بجوشد و مسلما قرآن و تورات و معجزات انبیاء چنین بوده است.
و ذکر هر موضوعی است که انسان را از غفلت و بی‌خبری دور دارد، و این نیز از آثار واضح کتب آسمانی و معجزات الهی است. ذکر این سه تعبیر پشت سر هم گویا اشاره به این است که انسان برای رسیدن به مقصد، نخست احتیاج به فرقان دارد یعنی بر سر دو راهی‌ها و چند راهی‌ها راه اصلی را پیدا کند، هنگامی که راه خود را یافت، نور و روشنایی و ضیاء می‌خواهد تا مشغول حرکت گردد، سپس در ادامه راه، گاه موانعی پیش می‌آید که از همه مهمتر غفلت است، نیاز به وسیله‌ای دارد که مرتبا به او هشدار دهد و یادآور و ذکر باشد.
قابل توجه اینکه: فرقان به صورت معرفه آمده و ضیاء و ذکر به صورت نکره، و اثر آن را مخصوص متقین و پرهیزکاران می‌داند، این تفاوت تعبیر ممکن است اشاره به این باشد که معجزات و خطابهای آسمانی، راه را برای همگان روشن می‌کند، اما آنها که تصمیم بگیرند و از ضیاء و ذکر استفاده کنند، همگان نیستند، تنها کسانی هستند که احساس مسئولیت می‌کنند و بهره‌ای از تقوا دارند.


۱. انبیاء/سوره۲۱، آیه۴۸.    
۲. حدید/سوره۵۷، آیه۲۸.    
۳. فرقان/سوره۲۵، آیه۱.    
۴. انفال/سوره۸، آیه۴۱.    
۵. تفسیر نمونه، مکارم، ج۱۳، ص۴۲۲-۴۲۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بهره‌مندى از نور خدا».    



جعبه ابزار