• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوای اولیا‌ءالله (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



برای تقوا که پرهیز از گناه می باشد مصادیقی ذکر شده است که یکی از مصادیق آن اولیاءالله می باشند.



اولیای خدا، از مصادیق متقین می باشند که تقوا را پیشه می کنند.
وما لهم الا یعذبهم الله وهم یصدون عن المسجد الحرام وما کانوا اولیاءه ان اولیاؤه الا المتقون ولـکن اکثرهم لا یعلمون.چرا خدا آنها را مجازات نکند، با اینکه از (عبادت موحدّان در کنار) مسجد الحرام جلوگیری می‌کنند در حالی که سرپرست آن نیستند؟! سرپرست آن، فقط پرهیزگارانند؛ ولی بیشتر آنها نمی‌دانند. .در آیه بعد مى گوید اینها استحقاق عذاب الهى را دارند: ((چرا خداوند آنها را عذاب نکند و حال آنکه مانع از رفتن مؤمنان به مسجد الحرام مى شوند))
(و ما لهم الا یعذبهم الله و هم یصدون عن المسجد الحرام )
و این اشاره به زمانى است که مسلمانان در مکه بودند و حق نداشتند آزادانه در کنار خانه خدا اقامه نماز جماعت کنند و با انواع مزاحمتها و شکنجه ها روبرو مى شدند، و یا اشاره به ممانعتهائى است که بعدا از انجام مراسم حج و عمره نسبت به مؤمنان به عمل مى آوردند.
عجیب اینکه این مشرکان آلوده خود را صاحب اختیار و سرپرست این کانون بزرگ عبادت مى پنداشتند ولى قرآن اضافه مى کند آنها هرگز سرپرستان این مرکز مقدس نبودند (و ما کانوا اولیائه ).
هر چند خود را متولیان و صاحبان اختیار خانه خدا مى پنداشتند، تنها کسانى حق این سرپرستى را دارند که موحد و پرهیز کار باشند (ان اولیائه الا المتقون ).

۱.۱ - اختیاردار خانه کعبه

(( ان اولیاءه الا المتقون )) این مفاد جمله (( و ما کانوا اولیائه )) را تعلیل مى کند و معنایش این است که ایشان نمى توانند اختیاردار خانه خدا بوده و هر که را بخواهند اجازه ورود داده و از ورود هر که بخواهند جلوگیرى کنند، براى اینکه این خانه بر اساس تقوا و ترس از خدا بنا شده و کسى جز پرهیزکاران اختیاردار آن نیست .

۱.۲ - آیه مشابه

الا ان اولیاء الله لا خوف علیهم ولا هم یحزنون• الذین ءامنوا وکانوا یتقون.آگاه باشید (دوستان و) اولیای خدا، نه ترسی دارند و نه غمگین می‌شوند! •همانها که ایمان آوردند، و (از مخالفت فرمان خدا) پرهیز می‌کردند. .

۱.۳ - قانون کلى نجات

در تعقیب بحثهاى مربوط به بنى اسرائیل در اینجا قرآن به یک اصل کلى و عمومى ، اشاره کرده مى گوید: آنچه ارزش دارد واقعیت و حقیقت است ، نه تظاهر و ظاهرسازى، در پیشگاه خداوند بزرگ ایمان خالص و عمل صالح پذیرفته مى شود کسانى که به پیامبر اسلام ایمان آورده اند و همچنین یهودیان و نصارى و صابئان (پیروان یحیى یا نوح یا ابراهیم) آنها که ایمان به خدا و روز قیامت آورند و عمل صالح انجام دهند پاداش آنها نزد پروردگارشان ثابت است (ان الذین آمنوا و الذین هادوا و النصارى و الصابئین من آمن بالله و الیوم الاخر و عمل صالحا فلهم اجرهم عند ربهم ).
و بنابراین (نه ترسى از آینده دارند و نه غمى از گذشته) (و لا خوف علیهم و لا هم یحزنون)


۱. انفال/سوره۸، آیه۳۴.    
۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۷، ص۱۵۶.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۹، ص۹۳.    
۴. یونس/سوره۱۰، آیه۶۲.    
۵. یونس/سوره۱۰، آیه۶۳.    
۶. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱، ص۲۸۲.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله «تقوای اولیا‌ءالله»    



جعبه ابزار