• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تمهید القواعد (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«تمهید القواعد الاصولیة و العربیة لتفریع قواعد الاحکام الشرعیة»، اثر شهید ثانی ، زین الدین بن نور الدین ، علی بن احمد بن محمد بن جمال الدین بن تقی الدین بن صالح شامی عاملی (۹۱۱- ۹۶۵ ق)، از چهره‌های برجسته علمای شیعه در قرن دهم هجری است. این کتاب، به بررسی قواعد اصولی و عربی و احکام فقهی که مترتب بر آنها می‌شود، پرداخته است.



به گفته آقابزرگ تهرانی ، شهید ثانی با ملاحظه دو کتاب « التمهید » در قواعد اصول فقه و « الکوکب الدری » در قواعد عربی از اسنوی شافعی ، در صدد تالیف کتابی برآمد که هر دو نوع قواعد را در بر داشته باشد، ازاین رو به تالیف تمهید القواعد دست زد؛ بنابراین، با اینکه این اثر، شباهت‌هایی با کتاب « القواعد و الفواید » شهید اول ، دارد، تلخیص یا تنظیم آن نیست و اثری مستقل به شمار می‌رود.
کتاب، در روز جمعه اول محرم ۹۵۸، به انجام رسیده است.


کتاب، مشتمل بر دو بخش است؛ بخش اول، حاوی هفت مقصد و بخش دوم دارای چهار مقصد است و هر یک از دو بخش، شامل صد قاعده می‌باشد.




۳.۱ - عناوین بخش اول

عناوین مقاصد هفت گانه بخش اول، از این قرار است: فی الحکم؛ فی الکتاب و السنة؛ فی الاجماع؛ فی القیاس؛ فی ادلة اختلف فیها، فی التعادل و التراجیح؛ فی الاجتهاد و التقلید.

۳.۲ - عناوین بخش دوم

عناوین مقاصد چهارگانه بخش دوم، چنین است: فی الاسماء؛ فی الافعال؛ فی الحروف؛ فی التوابع و باقی التراکیب و ما یتعلق بها من المعانی.
مؤلف، در مقدمه، می‌فرماید: از آن جا که دو علم اصول فقه و عربی از مهم‌ترین مقدمات علم فقه‌اند و فقیه برای استنباط احکام بدانها نیاز دارد، ما کتاب را در دو بخش تنظیم کرده‌ایم.
مؤلف، علاوه بر بیان اصول و قواعد، فروع فقهی راجع به هر قاعده را نیز با رعایت اختصار و ایجاز ذکر کرده است.


مؤلف، در این کتاب که بر پایه فقه امامی تالیف شده و ظاهرا نخستین اثری است که بدین سبک در زمینه فقه شیعه تدوین گردیده است، علاوه بر استناد به آیات و احادیث بسیار، در موارد متعدد، آرای فقها و ادیبان اهل سنت را آورده است و ازاین رو می‌توان این کتاب را اثری تطبیقی در باره اصول فقه نیز دانست.
کتاب تمهید القواعد، گنجینه‌ای ارزش مند است از قواعد اصولی و قواعد عربی و فقه و مسائل نادری که دیگر علما متعرض آن نشده‌اند و علاوه بر آن، به یک سری وقایع و حوادث تاریخی نیز اشاره دارد.
این کتاب، بسیار مورد توجه علما و فقهای شیعه قرار گرفته و با توجه به اینکه از معدود کتاب‌هایی است که توسط علمای شیعه در این باره به رشته تحریر درآمده، تا کنون شرح‌ها و حواشی فراوانی بر آن نگاشته شده است.
شهید ثانی، در این کتاب، میان دو فن تاثیر قواعد اصولی بر احکام فقهی و تاثیر قواعد عربی بر احکام فقهی جمع نموده و حقیقتا این کتاب، گران بهاترین اثری است که در این رابطه نگاشته شده است. با مقایسه این کتاب و آثار دیگری که در این باره نگاشته شده به راحتی درمی یابیم که شهید بر بسیاری از نقاط ضعف آن آثار آگاه بوده و در این کتاب با مهارتی کامل از آن اشتباهات پرهیز کرده است؛ نقطه ضعف‌هایی، مانند خروج از بحث و طرح مباحث جانبی که ربطی به موضوع ندارد و یا طولانی ساختن بی جهت مباحث و یا بیان فروعی که مترتب بر قواعد نیستند.
وی، با رعایت اختصار به ذکر فروعی پرداخته که بر قواعد مترتب می‌شوند و گاهی نیز به ذکر دلیل پرداخته، همان گونه که در کتاب شرح لمعه ، عمل نموده و خواننده را برای استنباط احکام شرعی مهیا ساخته است.


در آخر کتاب، فهرست فنی مفصلی با شیوه‌ای ابتکاری، برای سهولت مراجعه به کتاب ذکر شده که توسط خود مؤلف ، تدوین گردیده است. این فهرست که به ترتیب ابواب منابع فقهی تنظیم شده، در شب سه شنبه هشتم رجب ۹۶۰ پایان یافته است.
کتاب تمهید القواعد، ابتدا، در سال ۱۲۷۲ همراه کتاب « الذکری » تالیف شهید اول، به همت مولا علی اکبر کرمانی در ایران به طبع رسید و در سال ۱۴۱۶ نیز با تحقیق و تعلیق در قم چاپ شد.
بسیاری از علما، مانند سید میرزا عسکری ، علی بن محمد بن حسن بن زین الدین، از نوادگان مؤلف؛ شاه وردی تبریزی؛ میرزا عبدالله افندی ؛ مؤلف ریاض العلماء و میرزا محمد تنکابنی بر تمهید القواعد شرح و حاشیه نگاشته‌اند.


۱. تمهید القواعد،شهید ثانی،ص۲۹-۳۲۵.    
۲. تمهید القواعد،شهید ثانی،ص۳۲۷-۵۴۷    



نرم افزار جامع اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتب اصولی شیعه




جعبه ابزار