• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حقانیت خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حقانیت خدا



خداوند، حق محض، بدون هیچ شائبه باطل:
«ثم ردوا الی الله مولـهم الحق....؛ سپس (تمام بندگان) به سوی خدا، که مولای حقیقی آنهاست، بازمی‌گردند. بدانید که حکم و داوری، مخصوص اوست؛ و او، سریعترین حسابگران است!».
«... وردوا الی الله مولـهم الحق وضل عنهم ما کانوا یفترون• فذلکم الله ربکم الحق فماذا بعد الحق الا الضلـل...؛ در آن جا، هر کس عملی را که قبلاً انجام داده است، می‌آزماید. و همگی بسوی «اللّه» -مولا و سرپرستِ حقیقی خود- بازگردانده می‌شوند؛ و چیزهایی را که بدروغ همتای خدا قرار داده بودند، گم و نابود می‌شوند!•... آن است خداوند، پروردگار حقّ شما (دارای همه این صفات)! با این حال، بعد از حق، چه چیزی جز گمراهی وجود دارد؟! پس چرا (از پرستش او) روی گردان می‌شوید؟!».

۱.۱ - حاکمیت جهان

در ادامه آیه اضافه مى‌کند: (چه کسى است که امور این جهان را تدبیر مى‌کند)؟ (و من یدبر الامر). در حقیقت نخست سخن از آفرینش مواهب، سپس سخن از حافظ و نگهبان و مدبر آنها است. بعد از آنکه قرآن این سؤ الات سه گانه را مطرح مى‌کند بلافاصله مى‌گوید: (آنها بزودى در پاسخ خواهند گفت: الله)
از این جمله به خوبى استفاده مى‌شود که حتى مشرکان و بت پرستان عصر جاهلیت خالق و رازق و حیاتبخش و مدبر امور جهان هستى را خدا مى‌دانستند، و این حقیقت را از طریق عقل و هم از راه فطرت دریافته بودند که این نظام حساب شده جهان نمى‌تواند مولود بى نظمى و یا مخلوق بتها باشد.
«هنالک الولـیة لله الحق هو خیر ثوابـا وخیر عقبـا؛ در آنجا ثابت شد که ولایت (و قدرت) از آن خداوند بر حق است! اوست که برترین ثواب، و بهترین عاقبت را (برای مطیعان) دارد!».
«فتعــلی الله الملک الحق...؛ پس بلندمرتبه است خداوندی که سلطان حقّ است! پس نسبت به (تلاوت) قرآن عجله مکن، پیش از آنکه وحی آن بر تو تمام شود؛ و بگو: پروردگارا! علم مرا افزون کن!». («الحق» در آیه می‌تواند صفت برای «الملک» و یا صفت دیگر برای «الله» باشد. برداشت، بنا بر احتمال دوم است).
«ذلک بان الله هو الحق...؛ این بخاطر آن است که (بدانید) خداوند حق است؛ و اوست که مردگان را زنده می‌کند؛ و بر هر چیزی تواناست».
«یومئذ یوفیهم الله دینهم الحق ویعلمون ان الله هو الحق المبین؛ آن روز، خداوند جزای واقعی آنان را بی‌کم و کاست می‌دهد؛ و می‌دانند که خداوند حق آشکار است!».
«سنریهم ءایـتنا فی الافاق و فی انفسهم حتی یتبین لهم انه الحق او لم یکف بربک انه علی کل شیء شهید؛ به زودی نشانه‌های خود را در اطراف جهان و در درون جانشان به آنها نشان می‌دهیم تا برای آنان آشکار گردد که او حق است؛ آیا کافی نیست که پروردگارت بر همه چیز شاهد و گواه است؟!».


۱. انعام/سوره۶، آیه۶۲.    
۲. یونس/سوره۱۰، آیه۳۰.    
۳. یونس/سوره۱۰، آیه۳۲.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۷، ص۲۷۸.    
۵. کهف/سوره۱۸، آیه۴۴.    
۶. طه/سوره۲۰، آیه۱۱۴.    
۷. حج/سوره۲۲، آیه۶.    
۸. نور/سوره۲۴، آیه۲۵.    
۹. فصلت/سوره۴۱، آیه۵۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حقانیت خدا»    



جعبه ابزار