• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم تعلم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از راه های به دست آوردن علم ، آموزش به دست افراد مجرب می باشد که این امر مهم گاها واجب است گروهی برای فراگیری آن هجرت کنند.



برای فراگیری عمیق معارف دین گروهی از مؤمنان واجب است هجرت کنند همانطور که در قرآن هم می فرمایند:
وما کان المؤمنون لینفروا کافة فلولا نفر من کل فرقة منهم طـائفة لیتفقهوا فی الدین ولینذروا قومهم اذا رجعوا الیهم لعلهم یحذرون. شایسته نیست مؤمنان همگی (بسوی میدان جهاد ) کوچ کنند؛ چرا از هر گروهی از آنان، طایفه‌ای کوچ نمی‌کند (و طایفه‌ای در مدینه بماند)، تا در دین (و معارف و احکام اسلام ) آگاهی یابند و به هنگام بازگشت بسوی قوم خود، آنها را بیم دهند؟! شاید (از مخالفت فرمان پروردگار ) بترسند، و خودداری کنند! .

۱.۱ - جهاد با جهل و جهاد با دشمن

آیه فوق که با آیات گذشته در زمینه جهاد پیوند دارد، اشاره به واقعیتى مى کند که براى مسلمانان جنبه حیاتى دارد و آن اینکه : گر چه جهاد بسیار پر اهمیت است و تخلف از آن ننگ و گناه، ولى در مواردى که ضرورتى ایجاب نمى کند که همه مؤ منان در میدان جهاد شرکت کنند، مخصوصا در مواقعى که پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) شخصا در مدینه باقى مانده ((نباید همه به جهاد بروند بلکه لازم است هر جمعیتى از مسلمانان به دو گروه تقسیم شوند گروهى فریضه جهاد را انجام دهند، و گروه دیگرى در مدینه بمانند و معارف و احکام اسلام را بیاموزند)).


آموزش به دست معلمی مجرب،راهی است برای فراگیری علوم که خداوند در قرآن به این موضوع اشاره کرده اند و فرموده اند:
قال له موسی هل اتبعک علی ان تعلمن مما علمت رشدا. موسی به او گفت: «آیا از تو پیروی کنم تا از آنچه به تو تعلیم داده شده و مایه رشد و صلاح است، به من بیاموزی؟»


۱. توبه/سوره۹، آیه۱۲۲.    
۲. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۸، ص۱۹۰.    
۳. کهف/سوره۱۸، آیه۶۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم تعلم»    



جعبه ابزار