• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خوف در قضاوت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سرچشمه کتمان حق و احکام خدا در قضاوت، یا ترس از مردم و عوامزدگی است و یا جلب منافع شخصی، و هر کدام باشد نشانه ضعف ایمان و سقوط شخصیت است، و قاضی باید از آن برحذر باشد.



خوف قاضی از مردم، در قضاوت، براساس کتاب الهی، حرام است.
«انا انزلنا التورة فیها هدی ونور یحکم بها النبیون الذین اسلموا للذین هادوا والربـنیون والاحبار بما استحفظوا من کتـب الله وکانوا علیه شهداء فلا تخشوا الناس واخشون ولا تشتروا بـایـتی ثمنـا قلیلا ومن لم یحکم بما انزل الله فاولـئک هم الکـفرون؛ ما تورات را نازل کردیم در حالی که در آن، هدایت و نور بود و پیامبران، که در برابر فرمان خدا تسلیم بودند، با آن برای یهود حکم می‌کردند و (همچنین) علما و دانشمندان به این کتاب که به آنها سپرده شده و بر آن گواه بودند، داوری می‌نمودند. بنابراین، (بخاطر داوری بر طبق آیات الهی،) از مردم نهراسید! و از من بترسید! و آیات مرا به بهای ناچیزی نفروشید! و آنها که به احکامی که خدا نازل کرده حکم نمی‌کنند، کافرند.»

۱.۱ - سرچشمه کتمان حق

در حقیقت سرچشمه کتمان حق و احکام خدا یا ترس از مردم و عوامزدگی است و یا جلب منافع شخصی و هر کدام باشد نشانه ضعف ایمان و سقوط شخصیت است، و در جمله ‌های بالا به هر دو اشاره شده است.
و در پایان آیه ، حکم قاطعی درباره اینگونه افراد که بر خلاف حکم خدا داوری می‌کنند صادر کرده، می‌فرماید: " آنها که بر طبق احکام خدا داوری نمی‌کنند، کافرند". (و من لم یحکم بما انزل الله فاولئک هم الکافرون).
روشن است عدم داوری بر طبق حکم خدا اعم از این است که سکوت کنند و اصلا داوری نکنند و با سکوت خود مردم را به گمراهی بیفکنند، و یا سخن بگویند و بر خلاف حکم خدا بگویند، این موضوع نیز روشن است که کفر دارای مراتب و درجات مختلفی است که از انکار اصل وجود خداوند شروع می‌شود و مخالفت و نافرمانی و معصیت او را نیز در بر می‌گیرد، زیرا ایمان کامل انسان را به عمل بر طبق آن دعوت می‌کند و آنها که عمل ندارند ایمانشان کامل نیست این آیه مسئولیت شدید دانشمندان و علمای هر امت را در برابر طوفانهای اجتماعی و حوادثی که در محیطشان می‌گذرد روشن می‌سازد، و با بیانی قاطع آنها را به مبارزه بر ضد کجرویها و عدم ترس از هیچکس دعوت می‌نماید.

۱.۲ - مانع قضاوت

"فلا تخشوا الناس و اخشون و لا تشتروا بآیاتی ثمنا قلیلا... " این جمله به شهادت اینکه حرف "فاء" که کارش تفریع است بر سر آن آمده نتیجه گیری و تفریع بر جمله: "انا انزلنا التوراة فیها هدی و نور یحکم بها... " است و چنین معنا می‌دهد: حال که معلوم شد تورات از ناحیه ما نازل شده و مشتمل بر شریعتی است که انبیا و ربانیان و احبار با آن شریعت بین شما حکم می‌کنند پس زنهار که چیزی از آن را کتمان کنید و به انگیزه ترس و یا طمع احکام آن را تغییر دهید اما انگیزه ترس به اینکه از مردم بترسید و پروردگار خود را فراموش کنید، نه چنین مکنید بلکه تنها از خدا بترسید که دیگر از مردم نخواهید ترسید و اما انگیزه طمع به اینکه آیات خدا را در برابر بهایی اندک بفروشید را کنار بگذارید زیرا مال و جاه دنیوی امری است زایل و باطل.


۱. مائده/سوره۵، آیه۴۴.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۳۹۰.    
۳. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۵، ص۵۶۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خوف در قضاوت».    



جعبه ابزار