• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعا برای آخرت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در قرآن کریم به مطلوب بودن دعا برای برخورداری از حسنه و نیکی، در آخرت اشاره شده است.



در سوره بقره و اعراف به مطلوب بودن دعا برای برخورداری از حسنه و نیکی، در آخرت اشاره شده است:
«و اکتب لنا فی هـذه الدنیا حسنة و فی الاخرة انا هدنا الیک... ؛ و برای ما در این دنیا نیکی مقرر فرما و در آخرت (نیز) زیرا که ما به سوی تو بازگشته‌ایم فرمود عذاب خود را به هر کس بخواهم می‌رسانم و رحمتم همه چیز را فرا گرفته است و به زودی آن را برای کسانی که پرهیزگاری می‌کنند و زکات می‌دهند و آنان که به آیات ما ایمان می‌آورند مقرر می‌دارم.»
«و منهم من یقول ربنا ءاتنا فی الدنیا حسنة و فی الاخرة حسنة وقنا عذاب النار• اولـئک لهم نصیب مما کسبوا و الله سریع الحساب؛ و برخی از آنان می‌گویند پروردگارا در این دنیا به ما نیکی و در آخرت (نیز) نیکی عطا کن و ما را از عذاب آتش (دور) نگه دار؛ آنانند که از دستاوردشان بهره‌ای خواهند داشت و خدا زودشمار است.»


در حقیقت این قسمت از آیات اشاره به خواسته‌های مردم و اهداف آنها در این عبادت بزرگ است، زیرا گروهی هم مواهب مادی دنیا را می‌خواهند و هم مواهب معنوی را بلکه زندگی دنیا را نیز به عنوان مقدمه تکامل معنوی می‌طلبند! در این که منظور از «حسنة» در آیه چیست؟ در حدیثی از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌خوانیم: «کسی که خدا به او قلبی شاکر و زبان مشغول به ذکر حق، و همسری با ایمان که او را در امور دنیا و آخرت یاری کند ببخشد، نیکی دنیا و آخرت را به او داده و از عذاب آتش باز داشته شده».
البته «حسنه» به معنی هر گونه خیر و خوبی است و مفهوم وسیع و گسترده‌ای دارد که تمام مواهب مادی و معنوی را شامل می‌شود، بنابراین آنچه در روایت فوق آمده بیان مصداق روشن آن است.
در آیه بعد اشاره به گروه دوم کرده (همان گروهی که حسنه دنیا و آخرت را از خدا می‌طلبند) می‌فرماید: «آنها نصیب و بهره‌ای از کسب خود دارند و خداوند سریع الحساب است» (اولئک لهم نصیب مما کسبوا و الله سریع الحساب).


در آیه ۱۱سوره مبارکه تحریم به مطلوب بودن دعا برای جا و مسکن مناسب، در بهشت اشاره شده است:
«و ضرب الله مثلا للذین ءامنوا امرات فرعون اذ قالت رب ابن لی عندک بیتـا فی الجنة... ؛ و برای کسانی که ایمان آورده‌اند خدا همسر فرعون را مثل آورده آنگاه که گفت پروردگارا پیش خود در بهشت خانه‌ای برایم بساز و مرا از فرعون و کردارش نجات ده و مرا از دست مردم ستمگر برهان.»


سپس دو مثال برای افراد با ایمان ذکر کرده، می‌گوید: «و خداوند برای مؤمنان به همسر فرعون مثل زده است در آن هنگام که گفت: پروردگارا! خانه‌ای برای من نزد خودت در بهشت بساز، و مرا از فرعون و کار او نجات ده و مرا از گروه ستمگران رهایی بخش»
معروف این است که نام همسر فرعون « آسیه» و نام پدرش « مزاحم» بوده است، گفته‌اند هنگامی که معجزه موسی علیه‌السّلام را در مقابل ساحران مشاهده کرد اعماق قلبش به نور ایمان روشن شد، و از همان لحظه به موسی ایمان آورد او پیوسته ایمان خود را مکتوم می‌داشت، هنگامی که فرعون از ایمان او با خبر شد بارها او را نهی کرد، ولی این زن با استقامت هرگز تسلیم خواسته فرعون نشد.
سر انجام فرعون دستور داد دست و پاهایش را با میخها بسته، در زیر آفتاب سوزان قرار دهند، و سنگ عظیمی بر سینه او بیفکنند، هنگامی که آخرین لحظه‌های عمر خود را می‌گذراند دعایش این بود «پروردگارا! برای من خانه‌ای در بهشت در جوار خودت بنا کن و مرا از فرعون و اعمالش رهائی بخش و مرا از این قوم ظالم نجات ده»! خداوند نیز دعای این مؤمن پاکباز فداکار را اجابت فرمود و او را در کنار بهترین زنان جهان مانند مریم قرار داد.
در روایتی از رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌خوانیم: «برترین زنان اهل بهشت چهار نفرند « خدیجه» دختر خویلد و « فاطمه» دختر محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و «مریم» دختر عمران و « آسیه» دختر مزاحم همسر فرعون».


۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۶..    
۲. بقره/سوره۲، آیه۲۰۱..    
۳. بقره/سوره۲، آیه۲۰۲..    
۴. تحریم/سوره۶۶، آیه۱۱..    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۳۰۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «دعا برای آخرت».    
zwnj;



جعبه ابزار