• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعا برای زکات‌دهندگان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



قرآن کریم پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را به دعا برای زکات دهندگان، هنگام دریافت زکات امر می‌کند.



خداوند متعال به پیامبر امر می‌کند که هنگامی که آنها زکات می‌پردازند برای آنها دعا کن و به آنها درود بفرست:
«خذ من امولهم صدقة تطهرهم و تزکیهم بها وصل علیهم... ؛ از اموال آنان صدقه‌ای بگیر تا به وسیله آن پاک و پاکیزه شان سازی و برایشان دعا کن زیرا دعای تو برای آنان آرامشی است و خدا شنوای داناست.»

۱.۱ - تشکر از مردم برای انجام و ظائف

این نشان می‌دهد که حتی در برابر انجام وظائف واجب باید از مردم تشکر و تقدیر کرد، و مخصوصا از طریق معنوی و روانی آنها را تشویق نمود، لذا در روایات می‌خوانیم هنگامی که مردم زکات خود را خدمت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌آوردند پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم با جمله (اللهم صل علیهم) به آنها دعا می‌کرد.
بعد اضافه می‌کند که" این دعا و درود تو مایه آرامش خاطر آنهاست" (ان صلاتک سکن لهم).
چرا که از پرتو این دعا رحمت الهی بر دل و جان آنها نازل می‌شود، آن گونه که آن را احساس کنند، بعلاوه قدردانی پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و یا کسانی که در جای او قرار می‌گیرند و زکات اموال مردم را می‌پذیرند، یک نوع آرامش روحی و فکری به آنها می‌بخشد، که اگر ظاهرا چیزی را از دست داده‌اند بهتر از آن را بدست آورده‌اند.
جالب اینکه تا کنون نشنیده‌ایم که ماموران وصول مالیات موظف باشند از مردم تشکر کنند، ولی این دستور به عنوان یک حکم مستحب در برنامه‌های اسلامی روشنگر عمق جنبه‌های انسانی در این دستورها است.


آیه ۱۰۳سوره توبه به استحباب دعا برای زکات دهنده (هنگام اخذ) اشاره دارد :
«خذ من امولهم صدقة تطهرهم وتزکیهم بها وصل علیهم... ؛ از اموال آنان صدقه‌ای بگیر تا به وسیله آن پاک و پاکیزه شان سازی و برایشان دعا کن زیرا دعای تو برای آنان آرامشی است و خدا شنوای داناست.»


۱. توبه/سوره۹، آیه۱۰۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۱۸-۱۱۹.    
۳. توبه/سوره۹، آیه۱۰۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۱۸-۱۱۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «دعا برای زکات‌دهندگان».    



جعبه ابزار