هنگامی که پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم در غار حرا با نزول آیه ((اقرا) …) (به رسالتمبعوث شد و به خانه آمد و از شعلههای وحی مشتعل بود، جامه به خود پیچید و خوابید. سپس این سوره نازل شد و او را به قیام و انذار و تکبیر فراخواند. این سوره، از نخستین سورهها است و از رسالت و قیامت و مشرکان و فرشتگان و تبلیغ و انذار سخن میگوید.)
۲. در ترتیب نزول، چهارمین، دومین یا سومین و در ترتیب قرآن کریم هفتاد و چهارمین سوره است. ۳. پس از سوره مزمل و پیش از سوره فاتحه در مکه پیش از هجرت نازل شد و هیچ آیه مدنی ندارد.
۴. از نظر کمیت، از سورههای مفصل و از نوع طوال آن و مشتمل بر بخشی از یک حزب قرآن است. ۵. دهمین سوره از سورههای مخاطبات است و با خطاب «یا ایها المدثر» آغاز شده است. ۶. گفته شده است یک آیه منسوخ دارد.
۱. قیام برای مبارزه با فساد اجتماعی و اصلاح جامعه . ۲. بیان محورهای اصلی دعوت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم همچون قیام، تبلیغ و انذار. ۳. طهارت و اجتناب از پلیدیها. ۴. ویژگیهای دوزخ و نگهبانان جهنم و تعداد آنها. ۵. ویژگیهای جهنمیان و بهشتیان و سرنوشت آنان. ۶. نشانههای انسانهای متکبر و مغرور . ۷. معرفی قرآن به عنوان وسیله تذکر و عامل هدایت.